Garancia van rá, hogy nem történik csalás

NT

2013. augusztus 1., csütörtök 18:00, frissítve: csütörtök 18:34

A választási eljárási törvényben rögzített biztonsági garanciák kizárják az olyan választási csalásokat, amelyek érdemben befolyásolhatnák a szavazás eredményét – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján. Közben megérkezett az első két választási regisztrációs kérelem.

Gulyás Gergely emlékeztetett: az Alkotmánybíróság januári döntésével egyértelművé tette, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok esetében a regisztráció elengedhetetlen feltétele a választójog gyakorlásának. A Fidesz szakpolitikusa szerint a határon túli magyarok választási részvétele biztosítja a nemzet határokon átívelő újraegyesítésének történelmi lehetőségét.

Több módon is tájékoztatják az embereket

Ismert, a magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező határon túli magyar választópolgárok választási regisztrációja csütörtökön kezdődött meg. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetőjének tájékoztatása szerint a regisztrációhoz szükséges leveleket – 233 406-ot – már a héten kiküldték, és csütörtöktől fogadják a névjegyzékbe vételi kérelmeket. Elmondta: a kiküldött 233 ezres körben nincsenek benne azok, akik olyan országban – Szlovákiában, Ausztriában vagy Ukrajnában – élnek, ahol tiltják a kettős állampolgárságot. Nekik nem küldtek levelet, őket egyéb módon, például a médiában tájékoztatják.

Megérkezett az első két kérelem

Megérkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI) csütörtökön az első két választási regisztrációs kérelem; az egyikben egy németországi értesítési címet adtak meg, a másikban pedig egy e-mail címet – közölte Pálffy Ilona, az NVI vezetője.

A választási eljárási törvény értelmében a regisztrációt kérő, határon túl élő magyar állampolgároknak a választási irodával történő kapcsolattartásra nem a lakhelyük címét, hanem egy értesítési címet kell megadniuk, ez lehet akár egy e-mail cím vagy akár egy faxszám is. Meg kell adniuk továbbá egy postai címet is, ahová a szavazási iratokat kérik, de azokat átvehetik személyesen egy külképviseleten is, vagy bármely országgyűlési egyéni választókerületi székhelyen, illetve a kijelölt 22 határ menti település egyikén.

Nem lehet majd tudni, hányan szavaznak az adott országból

A regisztrációt kérelmezők száma péntektől az NVI honlapján, a www.nvi.hu-n követhető lesz, naprakész frissítéssel. A táblázatból kiderül majd, hogy aznap, illetve addig összesen hány kérelem érkezett az irodához, hányan adtak meg egy-egy adott országba szóló konkrét értesítési címet, illetve hányan adtak meg a kapcsolattartáshoz e-mail címet vagy faxszámot; ez utóbbiakat külön-külön összesítik. Az egyes országokba szóló értesítési címeket országonkénti bontásban összesítik és közlik.

Előfordulhat, hogy valaki értesítési címként egy másik országban lévő címet ad meg. Ennek azért lehet jelentősége, mert több országban tiltják a kettős állampolgárságot, így Szlovákiában, Ukrajnában és Ausztriában. Az NVI csak az értesítési címek adatait közli, a postai címekét – ahová a szavazási iratokat küldik majd – nem. Az NVI a kettős állampolgárságot tiltó országokból érkező regisztrációs kérelmek számát csak összesítve közli, így nem lehet majd tudni, hányan szavaznak az említett három ország valamelyikéből.

Mindez azt jelenti, hogy az NVI által közzétett adatokból nem derül majd ki, hogy bármely országból hányan kérték regisztrációjukat a jövő évi országgyűlési választásra.

Regisztrációra buzdít az EMNP

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei elnöke az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett: augusztus elsejével elkezdődött a külhoni magyarok felvétele a választási névjegyzékbe, ami lehetővé teszi, hogy részt vegyenek a 2014-es országgyűlési voksoláson. Hozzátette: a regisztráció helyszínéül Soós Sándorral, az EMNP Kolozs megyei elnökével közösen Magyarország kolozsvári főkonzulátusát választották, ahol sajtóértekezleten beszéltek a bejelentkezés fontosságáról. Hasonlóképpen járt el Tiboldi László, az EMNT, illetve György László, az EMNP csíkszéki elnöke, akik a csíkszeredai főkonzulátuson kérték nyilvántartásba vételüket, majd tartottak sajtótájékoztatót a regisztrációról.

Az EMNP Bihar megyei elnöke hangsúlyozta: regisztrálni levélben, novembertől pedig interneten is lehet. Kifejtette: a magyar állampolgárságot szerzett erdélyi magyarok lakcímére a tájékoztató anyagot és a névjegyzékbe vételi kérelem formanyomtatványát levélben megküldik, és ezt postai úton lehet visszajuttatni a Nemzeti Választási Irodához (NVI), de személyesen is bevihetik Magyarország csíkszeredai, kolozsvári vagy bukaresti külképviseletére. „A nemzet határok feletti egyesítésének ez egy újabb nagyon fontos momentuma, ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy ezt a regisztrációt tegye meg. Azzal a kéréssel fordulunk a külhoni magyarokhoz, hogy a regisztrációt ne halogassák, hiszen több százezer emberről van szó, és a magyar hatóságok dolgát könnyítjük meg azzal, ha ezt a procedúrát időben végrehajtjuk” – mondta Csomortányi István.

Garanciák kellenek

Az MSZP szerint konkrét garanciákra van szükség a választási visszaélések kiszűrésére. Molnár Zsolt, a szocialisták budapesti elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a jelenlegi eljárási szabályok alapján nem lehet tisztességes választást tartani. Ám hozzátette, nem állítják, hogy a visszaélésekre lehetőséget adó szabályozás kizárja a Fidesz-kormány leváltását, a titkos szavazás továbbra is megteremti ennek lehetőségét.

Vádak a baloldal részéről

A múlt hét folyamán az ellenzék igen kemény támadásokat indított a külhonban élő kettős állampolgárok szavazásával kapcsolatban. A bajnaista Együtt–PM vasárnapi közleménye szerint léteznek a választási csalást lehetővé tevő technikai megoldások. A nagyobbik kormánypárt erre úgy reagált, „egyedül a bukott baloldal, a vereségébe beletörődni képtelen Gyurcsány–Bajnai-szövetség az, amely veszélyezteti a választások tisztaságát”.

Indul a regisztráció

A regisztráció azt jelenti, hogy a választópolgároknak ki kell tölteniük egy nyomtatványt és vissza kell juttatniuk az NVI részére. Folyamatosan lehet majd regisztrálni, egészen a választásokat megelőző 15. napig.

 

A szeptembertől működő Nemzeti Választási Bizottság (NVB) függetlensége még jobban biztosítva lesz, mint a jelenlegi Országos Választási Bizottságé (OVB) az új választási jogszabályoknak köszönhetően – mondta korábban Bordás Vilmos, az OVB elnöke.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.