Gatyára vetkőztetik az ügyvédeket a börtönökben

2018. február 13., kedd 12:31, frissítve: kedd 16:01

A napokban valóságos panaszáradattal kezdődött a Magyar Kriminológiai Társaság ülése, amelynek témája a magyarországi börtönök és az ügyfeleiket látogató ügyvédek viszonya volt.

Bevezetésként Nemes András PhD-hallgató a fogva tartott gyanúsítottak és vádlottak védelemhez való jogáról beszélt. Leszögezte, az ügyvéd a védekezés leghatékonyabb eszköze, aki a terhelt jogismeretének hiányát foltozza be. Fontos tényező tehát a fegyveregyenlőség elvének érvényesülésében, így végső soron a tisztességes eljárás megvalósulásában.

Csakhogy a szervezet főtitkára, Kadlót Erzsébet ügyvéd szerint az ügyvédek kapcsolattartását védencükkel ott akadályozza a büntetés-végrehajtási (bv) szervezet, ahol csak tudja. Mint mondta, már a beléptetés sem jogszerű, számos munkaeszköz bevitelét megtiltják a biztonsági szabályzatok, és sokszor még cipőjüket is levetetik a jogászokkal. De látott már olyat is, hogy egy ügyvédet gatyára vetkőztettek beléptetésnél.

Kadlót Erzsébet arra is kitért, hogy a bejutáshoz olyan adminisztratív elvárásokat támaszt a hatóság a védőkkel szemben, ami idő- és munkaigényes, ugyanakkor semmilyen jogszabályból nem következik. Pedig emberi jogot érintő szabályozás csak törvényben jogszerű.

Az ügyvédi beszélőt több intézményben csak méltatlan, zsibvásári körülmények között teszik lehetővé, máshol pedig a zárt üvegfal miatt nincs mód a bizalmas beszélgetésre – folytatta az ügyvédnő, aki szerint gyakori az is, hogy iratot csak úgy tud átadni ügyfelének, hogy először a fegyőr kezébe adja a dokumentumot. Úgy látja, az utóbbi években nemcsak egyre inkább érvényesül a rossz emlékű „ne csak őrizd, gyűlöld is!” elv, hanem már az ügyvédekre is kiterjesztették.

Egy ügyvéd felszólaló a közönség soraiból ellentmondott Kadlót Erzsébet szavainak; szerinte egyáltalán nem jellemző az ügyvédek szándékos megalázása vagy munkájuk akadályozása. Más védők viszont Kadlót Erzsébettel értettek egyet. Czenczer Orsolya bv. őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense is szót kért, és tételenként szállt vitába az kritikákkal. Kifejtette: nehéz a védelemhez való jog, az intézet biztonsága és a büntetés célja által alkotott hármas elvárásnak egyszerre megfelelni. Különösen, hogy volt rá példa, amikor egy ügyvédnő a szandáljában próbált SIM-kártyát becsempészni – érvelt a cipőlevételes beléptetéssel összefüggésben.

Czenczer Orsolya és a kriminológiai társaság tagjai végül egy közös vita megtartásában állapodtak meg. A szervezet legutóbbi konferenciájára három vezető bv-s volt hivatalos, de előző nap mindhárman lemondták a részvételt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.13.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.