Geszti befogja a száját, a nemzet meghálálja neki

MNO

2014. július 31., csütörtök 18:33, frissítve: vasárnap 12:16

Nem akármilyen alpári kampányt gyártott Geszti Péter 2002-ben az SZDSZ köpönyege alatt az első Orbán-kormány ellen. Tizenkét év után a nemzeti együttműködés busás hálája sem marad el: jól jönnek neki az NKA-százezrek, illetve az Andy Vajna-féle Magyar Nemzeti Filmalaptól behulló milliók, amely mellett nem átall Geszti arról beszélni: ebben az országban most olyan állapotok vannak, ahol nem ildomos szinte megszólalni sem.

„Ebben az országban most jobb, ha befogod a szádat” – kiáltotta világgá Geszti Péter alig másfél hónappal ezelőtt a Hvg.hu hasábjain. A Stingtől lenyúlt Englishman in New York című szám magyar átdolgozása és annak videoklipje (de ezzel kicsit később foglalkozunk...) reklámjaként megjelent beszélgetésben a PR-guru konkrétumok említése nélkül akkor egy ilyen mondatot is elmondott: „A magyar elit szinte soha nem tudott úgy élni a lehetőségeivel és a felelősségével, hogy a közérdeket a saját anyagias érdekeinél előbbre tartsa.”

Gyurcsánynak is segített Geszti

Nem csak a 2002-es SZDSZ-gyűlöletkampány fűződik Geszti Péter, a sokoldalú kreatív nevéhez; a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP 2006-os győzelmében is jelentős része volt. Ezt köszönheti meg a busás apanázzsal – a Filmalaptól és a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) kapott százezrekkel és milliókkal – a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

Geszti Péter minden időben – a szónak szigorúan csak átvitt értelmében – aprópénzre váltotta a lehetőségeit. A napokban ismertté vált, hogy Geszti a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) begereblyézett 800 ezer forintot dalszövegírásért, miközben az Andy Vajna által vezetett Magyar Nemzeti Filmalap marketingeseként dolgozik évente 6 millió forintos apanázsért – és ez még mindig nem volt neki elég, munkáltatójánál pályázott producerként, és nyert is mintegy 7,5 milliót.

A nemzeti együttműködés rendszerének két emblematikus intézménye mintha Geszti Péternek a nemzetért tett korábbi „erőfeszítéseit hálálná meg” a nagyvonalú gesztusokkal busás juttatások formájában: a 2002-es tavaszi választási kampány során kulcsszerepe volt a Geszti-gépezetnek az Orbán-kormány megbuktatásában. Ismert az a tény is, az egykori tévés műsorvezető, rapper és szövegíró Geszti az ezredfordulóra igen keresett marketingszakemberré és „kreatívvá” vált, ebbéli minőségében kereste meg őt az első Orbán-kabinet útszéli lejáratásában tobzódó SZDSZ. A párt mögé szerveződő alpári hazugsággyár a következő, a felszínen még disztingvált tónusú programelemekkel jött elő (a 2002 után történteket ismerjük):

– csökkentjük az adókat
– rendbe tesszük az egészségügyet
– megszüntetjük a kormányzati korrupciót
– megbecsüljük a tudást

Kuncze pártelnök akkor kamionra szállt, és indult a nagy „SZDSZ-turné”. A párt hiába hevert romokban a 2002-es tavaszi kampány idején, a médiakapcsolatok rendben voltak, és a fiatalok tömegeit a tenyeréből etető Geszti is ott volt a soraikban. A választás előtti hetekben aztán megjelent a telekakilt narancssárga pelenka, amitől Kuncze Gábor szabadítja meg a gőgicsélő csecsemőt. Jött a látást, hallást és szólást akadályozó narancs, a „narancsuralmazás” – Geszti kedvelt eszközei a szójátékok –, a „Fidesz = MIÉP light – Haverok, buli, junta” diktatúrázós fantásdoboz, és a más metaforákban is megjelent, a radikálisok és a Fidesz összeboronálásával való kéjes riogatás, ugye ismerős fogások.

 

Geszti zászlóra tűzte a „Lop STOP” jelszavát is (ezzel rohangált az egész párt mindenféle kampányrendezvényeken), de nem valószínű, hogy egy kicsit is zavarta őt vagy Kuncze Gábor csapatát, amikor éppen az SZDSZ-ről nyilatkozta Medgyessy Péter koalíciós miniszterelnök kisvártatva, hogy „az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel”. A kijelentés után nem sokkal meg is bukott Medgyessy Péter, és jött Gyurcsány Ferenc.

 

Gesztiék már a 2002-es kampány korai szakaszában elővették Kövér Lászlót, aki egy óriásplakáton vigyorgott Orbán Viktor társaságában a Reszkessetek, betörők! című film ismert főszereplője mögött. És jöttek, jöttek sorban a provokatív plakátok Geszti agyából – például egy választásra buzdító leszbikus pár –, amelyek terjesztését a párt a Soros Alapítvány segítségével oldotta meg.

 

A kampány hajrájára maradt Geszti újabb nagy dobása: Kövér László kifacsart „köteles” beszédére válaszul a fiatal SZDSZ-esek SMS-hadjárattal szerveztek órák alatt 20 ezres tüntetést; ez volt az első ilyen a magyar politikatörténetben. Az már – ahogy az SZDSZ-nél Geszti eltervezte – senkit nem érdekelt, hogy valójában mit és milyen szövegkörnyezetben mondott egy lakossági fórumon Kövér László. Ismert, Gyurcsány Ferenc is kérkedett vele Debreczeni József interjúkönyvében, hogy a „köteles tüntetés” és a beszéd félreértelmezése egy összeállított forgatókönyv szerint zajlott.

Puzsér Róbert véleményformáló így vélekedett Geszti „Stingjéről” a Borsnak:
„A dallal az a baj, hogy vannak bizonyos társadalmi jelenségek és folyamatok, mint például a magyar fiatalok tömeges kivándorlása, amelyek nem feldolgozhatóak a popzene nyelvén. Ady egy ehhez hasonló korban, hasonló témáról írta A föl-földobott kő című, nagyon személyes hangú versét. Nos, amire a költészet és a szimbolizmus alkalmas, arra a popszövegelés és a marketingnyelv jól láthatóan nem. Csakhogy Geszti kizárólag ezt a nyelvet beszéli. (…) A Sting által írt eredeti dallamot aláénekli valami édes-bús, melankolikus strófával, aztán nekiáll a maga jópofi, szellemeskedő módján rappelni arról, hogy 'befigyel a para, mikor a bazár bezár. De mi kopog? A szemem. Igen a küszöbömön áll a kétség, vele a sötétség, és még a tesók: a szegénység, na meg az éhség.' Érthetetlen, hogy nem szorult annyi érzékenység Gesztibe, hogy ne vegye észre: a nyomor, a nélkülözés és a kiszolgáltatottság a fenti módon nem közvetíthető fogalmak. Ebből fakad a hallgató kínos feszengése, és a csalhatatlan benyomás, mely szerint a sikeres hazai marketing kreatív szövegel éppen a csóró magyarok nyugat-európai kálváriájáról. (…) Mint amikor Geszti a hazaszeretetről írt dalt, amelyből kiderült, hogy neki jólesne, ha Magyarország hozzábújna. (…) Kérdés: vajon biztos-e, hogy Geszti valóban Magyarországot várja? Nem lehet, hogy inkább a hetes buszt, csak rossz helyen? (…) Egy szó, mint száz: azon a nyelven, amit Geszti használ, fel tudja dolgozni a saját érzéseit a csaja vagy a szabadidős tevékenységei iránt, de láthatóan mindenki jobban jár, ha nem próbálja meg egy egész nemzedék élményét tolmácsolni.”

SMS-hadjárat, köteles tüntetés

A választás napján aztán újból jöttek a liberális SMS-ek a következő szöveggel: „Szavazáson jártam, Kövér Lászlót láttam, meg akart verni, a baloldal fog nyerni, félre ború, félre kétely, megy a Viktor, jön a Péter.” A kampány egésze pedig teljesítette a hármas célt: az SZDSZ a parlamentbe került, Orbán kormányát leváltották, a MIÉP-et pedig kiszorították a Tisztelt Házból.

Gesztit kitömi a nemzeti együttműködés rendszere

Geszti Péter az utóbbi években egy lépéssel távolabb áll a pártpolitikától, de csak azért, hogy egy bő évtized után megtalálja őt a „nemzet hálája” egy-egy filmalapos köldökzsinór vagy tetemes NKA-összegek formájában.

A reklámóriás a közvélemény előtt főként játékos nevű zenekarok élén tündökölt (Jazz+Az, Gringo Sztár), utóbbi formációval hozta össze a fent említett, kivándorlásos tematikájú Sting-utánérzést, amelyre reagálva az Index terjedelmes összeállítást közölt „Geszti pályafutásának legszörnyűbb produkcióiról”, a 444.hu inkább röviden cincálta darabokra az alkotást, a Cink.hu pedig Sting „nyilvános megerőszakolásáról”, „hunglish fazékhangról”, „szörnyeteg zenéről” értekezett.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.