Gigakarambolok az M7-esen

WA, TK

2013. március 14., csütörtök 12:23, frissítve: csütörtök 17:46

Már több mint negyven autó ütközött egymásnak az M7-es autópálya zalai szakaszán. A Letenye irányába tartó járműforgalmat Balatonkeresztúrnál leterelik a sztrádáról.

Az első hírek még arról szóltak, hogy húsz autó karambolozott. Nothoff Ingrid, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke elmondta: az első jelzés után további gépkocsik ütköztek össze a 203-as és 206-os kilométerszelvény között. Már 41 járművet számoltak össze, az autópálya érintett szakaszán mindenütt összetört kocsik vesztegelnek.

Az első információk szerint ketten megsérültek, azt a sajtófőnök egyelőre nem tudta megmondani, hogy lehetnek-e további sérültek. Hozzátette, hogy a sorozatbalesetben először tizenegy jármű ütközött össze, majd további harminc gépkocsi csapódott egymásnak.

Az MTI a tömegbaleset helyszínéről úgy értesült, hogy a sztrádán a viharos szél és a hóesés miatt gyakorlatilag nem lehet látni semmit, a járművezetők valószínűleg nem is észlelték, hogy előttük karambol történt. Az úton személy- és teherautók, kamionok, furgonok állnak összetörve, köztük számos külföldi rendszámú. A sorozatütközés Nagykanizsa határában, a keleti, szabadhegyi lehajtónál történt.

Sérülések

A mentők három embert könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba az M7-esen Nagykanizsánál történt tömegbaleset helyszínéről. A veszteglő járművek utasainak elhelyezésére egy iskolát jelöltek ki Nagykanizsán – tájékoztatott a sajtófőnök.

Nothoff Ingrid elmondta: a három sérültet a nagykanizsai kórházba szállították a mentők. A 41 összeütközött jármű utasai továbbra is a baleset helyszínén várakoznak a helyszínelés és a műszaki mentés miatt. Hozzátette: a veszteglő autók utasainak kijelöltek egy iskolát Nagykanizsán, ahol szükség esetén melegedhetnek, de egyelőre senki nem igényelte az elhelyezést. Az autópályán az egyik rendőrautóba ültettek be három kisgyereket, hogy fűtött helyen tartózkodjanak a forgalom megindulásáig.

Emberek szorultak be a roncsba

Martonvásárig lehet menekülni

Az egyik elakadt autó utasától telefonon úgy értesültünk, hogy a Balaton felé haladó oldalon a több órája várakozó személygépkocsikat Kápolnásnyék után visszafordítják az M7-esen, és a következő lehajtónál elhagyhatják a sztrádát. A kamionok ezt követően próbálhatnak meg továbbhaladni. A Budapestről útnak indulók Balaton felé a martonvásári lehajtónál még leágazhatnak, utána a kialakult torlódás miatt már nem lesz erre lehetőségük. A főváros felé vezető oldalon Velence után már normálisak a közlekedési viszonyok.

Tömeges balesetek történtek az M7-es autópálya mindkét oldalán Szabadbattyán és Polgárdi között, az elsődleges információk szerint több ember beszorult a roncsokba – közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta, hogy sok személygépkocsi, több kamion és teherautó ütközött egymásnak a Siófok felé vezető oldalon. Sokan beszorultak gépjárműveikbe. A sérültek számáról egyelőre nem tudott nyilatkozni. A megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári, sárbogárdi, pétfürdői, veszprémi, balatonfűzfői hivatásos és a polgárdi önkormányzati tűzoltók végzik a mentést. Rajtuk kívül a katasztrófavédelem hivatali dolgozói is segítenek a mentésben. Az érintett szakaszon teljes útzár van, kerülni a 7-es főút felé lehet.

Németh-Kész Mónika megyei rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint az M7 autópálya ugyanezen szakaszán, a főváros felé vezető oldalon is több jármű ütközött. Hozzátette: a látótávolság minimálisra csökkent, nagyon nehezen járható a sztráda. Azt kérik, aki teheti, ne induljon útnak, vagy a 7-es számú főutat válassza.

Balesetek sora az M7-esen

Ugyancsak több baleset történt az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán, ahol a havazás miatt jelentősen csökkent a látótávolság, és több mint 100 kilométer/órás szél fúj. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján közölte, az autópályán Nagykanizsa felé, a 134-es kilométernél két kamion ütközött. A helyszínre érkező mentőautónak is nekiment egy gépkocsi. Sérültről, a baleset körülményeiről nincs bővebb információ. Ezen a szakaszon a pálya forgalma a helyszínelés miatt jelenleg áll.

A rendőrségi honlap szerint a 135-ös kilométernél is történt egy baleset, ott egy jármű a vészsávon vesztegel. A 148-as kilométernél, ugyancsak Nagykanizsa felé, Balatonfenyves környékén egy kamion fordult keresztbe, a pálya forgalma ott is áll.

A megyei rendőrség tájékoztatása szerint ugyancsak ebben az irányban, a 173-as kilométernél a belső sávban egy gépkocsi szalagkorlátnak ütközött, ezért az a sáv le van zárva.

Küzdünk a hóval

Több megyében is gondot okoz a hó és a viharos szél. Az M1-es autópályán Győrtől keletre tükörjég alakult ki, a 64-es úton pedig hat autó és egy gyerekeket szállító autóbusz ütközött. Az M7-esen alig ötméteres a látótávolság.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.