Górcső alatt a „visszás szerződések”

PR

2011. október 24., hétfő 10:50

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kötött tanácsadói és reklámügynöki szerződések vizsgálatáról is tárgyal egymással kedden Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke és Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos.

Budai Gyula hétfőn az MTI-vel azt közölte: a kedd délelőtti megbeszélés célja, hogy áttekintsék a kormánybiztosi hivatal részéről a számvevőszéknek vizsgálatra átadott ügyeket, különös tekintettel „az MNB által megkötött és visszásnak vélt” tanácsadói és reklámügynöki szerződésekre.

Az elszámoltatási kormánybiztos múlt héten fordult az ÁSZ elnökéhez, azt kérve, hogy a számvevőszék folytasson le vizsgálatot a Magyar Nemzeti Bank szerződéskötési gyakorlatával kapcsolatosan. Tette ezt azután, hogy az ügyben korábban megkereste Simor Andrást is, ám a jegybankelnök erre reagálva közölte, a kormánybiztos e minőségében nem jogosult tájékoztatást kérni az MNB-től, és nem jogosult a jegybank gazdálkodásával összefüggésben keletkezett, egy- vagy többoldalú jognyilatkozatokkal kapcsolatban fellelhető dokumentumokat jogi, gazdasági, szakmai szempontú átvilágításnak alávetni. Simor András emlékeztetett, a nemzeti bank folyamatos tulajdonosi ellenőrzését a felügyelőbizottság, gazdálkodásának ellenőrzését pedig az ÁSZ látja el, kormányzati vagy kormánybiztosi ellenőrzésről pedig egyetlen jogszabály sem rendelkezik.

A kormánybiztos a szerződésekkel kapcsolatos aggályait továbbította az ÁSZ elnökének. A Budai Gyula által kifogásolt szerződések között szerepel például a Braun&Partners Social Branding Kft.-vel kötött, továbbá az MNB logóváltásával kapcsolatos, valamint egy reklámügynökségi tevékenységre létrejött kontraktus is. A B&P Social Branding Kft. tulajdonosai már korábban közölték, azonnali és nyilvános bocsánatkérést várnak az elszámoltatási kormánybiztostól, mivel korábbi állításai szerintük súlyosan veszélyeztetik a cég jó hírnevét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.