„Gördülő éhségsztrájk”: új mozgalom alakult

PK

2011. december 31., szombat 22:02

A Tiszta Kezek Mozgalmának megalapítását jelentette be a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke szombaton a Kossuth téren tartott demonstráción. Nagy Navarro Balázs közölte: abbahagyja a Szávuly Aranka újságíróval együtt folytatott éhségsztrájkját, helyüket mások veszik át.

Magyarországon megszűnt az igazi közszolgálati média, ezért alternatív közmédiarendszerre van szükség – mondta az érdek-képviseleti vezető. Nagy Navarro Balázs úgy fogalmazott, hogy a mostani közmédia a regnáló hatalom szócsövévé silányult, amire csak egy alternatív közmédiarendszer lehet a válasz.

A Tiszta Kezek Mozgalom az alulról jövő kezdeményezésekre számít – mondta a tévés, majd a hatalomra utalva hozzátette: ha felülről megpróbálják lebontani a demokráciát, akkor ők alulról újra felépítik azt.

Nagy Navarro Balázs elmondta: az éhségsztrájkkal soha nem az volt a céljuk, hogy emberi életeket veszélyeztessenek, ezért az akció „gördülő éhségsztrájk” lesz, vagyis a demonstrálók váltják egymást. „Ezért fogunk ma itt Szávuly Arankával mi is félreállni” – tette hozzá.

Tamás Gáspár Miklós filozófus azt mondta, hogy a harmadik köztársaság megszűnt, ezért a tüntetés résztvevőinek fel kell építeniük a negyedik köztársaságot. Hozzáfűzte: a negyedik köztársaságban ellenzéki média is működhet majd.

Galkó Balázs színművész felolvasta az úgynevezett szilveszteri kiáltványt, amely arra kéri az embereket, hogy mondjanak nemet a „tekintélyuralmi döntésekre, a jogállamiság alapjainak a gyengítésére, és álljanak ki a Magyar Köztársaság mellett”.

„A szabadság megőrzése, a demokrácia és a sajtószabadság védelme és a korrupt hatalomgyakorlás felszámolása érdekében” megalakul a Tiszta Kezek Mozgalom – hangzott el.

A kiáltvány arra emlékezteti a rendőrség és a honvédség állományában dolgozókat, hogy esküjüket a Magyar Köztársaságra és annak megvédésére tették le, ezért felhívják őket minden alkotmány- és népellenes parancs megtagadására.

A demonstráción felszólalt még Iványi Gábor metodista lelkész, Bárdos Deák Ágnes előadóművész és Fodor Tamás színész.

A tüntetők teljesen megtöltötték a Kossuth Lajos-szobor és az országzászló közötti füves területet. Rendbontás nem történt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.