Görgei Artúr honvéd tábornok szobrát avatták fel Visegrádon

MN

2018. január 29., hétfő 18:24, frissítve: hétfő 20:24

Felavatták Görgei Artúr honvéd tábornok szobrát, ifjabb Szlávics László szobrászművész alkotását a visegrádi városháza udvarán – tudósít az MTI.

A szobrot a honvéd tábornok születésének 200. évfordulója alkalmából állították. Az avatáson a Görgei-leszármazottak mellett Félegyházi András, Visegrád polgármestere és Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára volt jelen.

Az 1848–49-es honvéd tábornok és hadügyminiszter születésének 200. évfordulójáról emlékeznek meg Görgei 200 címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban vasárnap a magyar kultúra napja alkalmából is.

Hermann Róbert történész Görgei Artúr, az élő vértanú című előadásában megismerhetik az érdeklődők Görgei Artúr családi hátterét, katonai képzettségét, illetve azt a folyamatot, ahogy az 1840-es években a magyar reformellenzék felé orientálódott – közölte a Magyar Nemzeti Múzeum az MTI-vel.

Az előadáson szó lesz többek között a honvéd tábornok 1848–49-es katonai pályafutásának kiemelkedő eseményeiről.     

Lengyel Beatrix történész a Fénnyel írott életút – Görgei élete fényképeken című előadásán fotókon keresztül ismerteti Görgei Artúr majdnem 100 esztendőt elérő életútját, amely átívelte a XIX. század jelentős részét. Görgei alakját számos fotográfia őrzi a múzeum gyűjteményében. Az előadáson a kevésbé közismert fotóválogatás mellett szó esik a mára elveszett, de másolatokból mégis ismert fotókülönlegességről: a Buda várát 1849-ben visszafoglaló győztes hadvezérről készült dagerrotípiáról is.

Interaktív tárlatvezetést tart Kozák Kígyóssy Szabolcs László történész. A program során az érdeklődők ismereteket szerezhetnek a magyar hadtörténet egyik legmeghatározóbb fegyveréről: megtudhatják, melyek a szablyák fő részei, rendeltetése és típusai. Megtekinthetik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jeles alakjaihoz köthető fegyverkincseket és ritkaságokat: Görgei Artúr lovastiszti kardját, Bem József díszszablyáját, Kossuth Lajos díszszablyáit és tábori kardját, Damjanich János céllövőpisztoly-készletét, valamint a szabadságharc tábornokainak pecsétnyomóit és kitüntetéseit.

A program előzetes regisztrációhoz kötött – olvasható a tájékoztatóban. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.