Gulyás: A Fidesz nem elég vonzó a fiataloknak

MN

2017. június 10., szombat 12:26, frissítve: szombat 16:32

„A siker bizonyára vonzó a fiataloknak, de hadd legyek önkritikus: a Fidesz hiába sikeres, ma mégsem elég vonzó a fiataloknak. Ez rögtön ki is jelöli az egyik legnagyobb aktuális feladatunkat” – nyilatkozta Gulyás Gergely, a párt alelnöke a Magyar Időknek. Szerinte ugyan akik a családalapításon gondolkoznak, azok csak a jelenlegi kormánypártokra számíthatnak, az egyetemisták általánosságban is távolságtartással figyelik a közéletet, ezért szerinte vonzóbbá kell tenni a nemzeti szuverenitás melletti kiállást.

Egy másik kérdésre válaszolva egyébként leszögezte, hogy a kormány ellen tüntető fiatalokat „természetesen” nem Soros György bérelte fel, hiszen „mindenkinek alkotmányos alapjoga, hogy bármilyen, általa tévesnek tartott kormánydöntés ellen a gyülekezés jogával élve tiltakozzon”. Ugyanakkor ő is megismételte Rogán Antal állítását, hogy az ősz folyamán provokációkra számít a kormány, sőt szerinte már tavaszi tüntetéseken is erőszakos rendőri fellépést próbáltak kiprovokálni a tüntetők.

Gulyás úgy látja, hogy a civiltörvénnyel kapcsolatban a „Soros György által támogatott” szervezetekkel azért értelmetlen egyeztetni, mert „nem a javaslat technikai részleteivel, hanem az átláthatóság elvének a törvényjavaslatban rögzített érvényesítésével nem értenek egyet”. A CEU-ügy kapcsán arról beszélt, hogy az Európai Bizottság illetéktelen a kérdésben, ezért a hozzáállásuk az ügyhöz tulajdonképpen „bolsevista”. Gulyás szerint egyébként jó és fontos egyetem a CEU, hozzátette viszont azt is, hogy a most elvárt szabályok szerinte nem betarthatatlanok.

Az ügynöktörvény általa benyújtott módosítását is megvédte a nagyobbik kormánypárt alelnöke: értékelése szerint Magyarországon „a kutatói nyilvánosság lényegesen nagyobb, mint a volt kommunista országok szinte bármelyikében”. Szerinte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratanyagában semmi, a mai politikára eget rengető hatással bíró információ nincs, a teljes aktanyilvánosságot viszont nem tartja jó ötletnek. „Egyetértek azzal, hogy a diktatúra titkai nem lehetnek a demokrácia titkai is, de csak addig, amíg biztosítható, hogy a diktatúra áldozatai nem válnak a demokrácia áldozataivá” – mondta.

A nemrég lezárult nemzeti konzultáció kapcsán Gulyás Gergely nyíltan arról beszélt, hogy ez tulajdonképpen nem is konzultáció, „mivel ennek a kitöltése és visszaküldése egyértelműen a kormány melletti kiállást jelentette”, a kérdésekre pedig „normálisan gondolkodó emberek csak egyféleképpen válaszolhattak”. A Fidesz alelnöke Soros György kapcsán elmondta: szerinte a magyar származású milliárdos „mindenféle beavatkozása illegitim a magyar politikába, már 1990 óta”.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.