Gulyás Gergely lát esélyt arra, hogy kitiltható legyen Soros György

MTI

2018. január 18., csütörtök 17:05, frissítve: csütörtök 18:13

A Fidesz frakcióvezetője szerint ha Soros György nem tudja igazolni magyar állampolgárságát, akkor kitiltható Magyarországról. Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt is kijelentette, hogy Magyarország egyetlen bevándorlót sem fogadott be az utóbbi időben.

Gulyás Gergelyt az Origo.hu azon felvetéséről kérdezték, miszerint Soros György kitiltható lenne, mert úgy tudják, nincs magyar útlevele. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: ahhoz, hogy valakit ne lehessen Magyarország területéről kitiltani, a magyar állampolgárság igazolására van szükség.

Kifejtette: a magyar állampolgársági törvény a vérségi elven alapul, tehát az is magyar állampolgár az absztrakció szintjén, aki ezelőtt egy évszázaddal kiment Amerikába, s a gyermekei, az unokái és a dédunokái is magyar állampolgárok, de erre igazolás nélkül nem lehet hivatkozni.

Arra a kérdésre, hogy ha Soros Györgynek nincs magyar útlevele és személyigazolványa, akkor kitiltható-e, úgy válaszolt: ha a feltételezés igaz, és az üzletember nem tudja igazolni az állampolgárságát, akkor kitiltható.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország a hírek szerint az utóbbi időben bevándorlókat fogadott be, Gulyás Gergely kijelentette: Magyarország egyetlenegy bevándorlót sem fogadott be, csak a genfi egyezmény alapján oltalmazotti státust élvező és menekült személyeket. Hozzátette: az így érkező emberek 10 százaléka, 490 ember van jelenleg Magyarországon.

Gulyás Gergely közölte: a Fidesz támogatja a kormány Stop, Soros! törvénycsomag-tervezetét, amelynek részleteiről a Fidesz február közepén Visegrádon tartandó frakcióülése is állást foglal majd.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A politikus a törvénytervezetet indokolva hangsúlyozta: a nemzeti konzultáción több mint 2,3 millió ember mondott nemet arra, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon, és ez a támogatás több mint a kétszerese a legnagyobb ellenzéki párt által az előző parlamenti választáson kapott szavazatoknak.

Kérdésre válaszolva a frakcióvezető közölte: az Országgyűlés februári ülésén tárgyalni fognak a törvénycsomagról, és bár nincs elvi akadálya annak, hogy a parlament akár el is fogadja, kérdéses, hogy van-e értelme. Ha ugyanis a Fidesz politikai ellenfelei kerülnek hatalomra a választásokon, akkor hatályon kívül helyezik a törvényt, ha pedig a Fidesz, akkor a választások után is el tudja fogadni.

Azt mondta: a törvényjavaslat lényege, hogy az illegális migrációt, a törvénytelen határátlépést támogató, külföldi forrásokból működő szervezeteknek regisztráltatniuk kell magukat, a tevékenységükről be kell számolniuk, külföldi juttatásaik után bevándorlásfinanszírozási illetéket kell fizetniük, az ebből származó bevételeket pedig a kormány kizárólag határvédelemre fordíthatja.

Emellett – folytatta – a tervezet létrehozza az idegenrendészeti távoltartás intézményét, amely hasonlít a kitiltáshoz, de nem büntetőjogi szankció, és a fő szabály szerint a határsáv nyolc kilométeres körzetében alkalmazható, de harmadik országbeli, nem magyar állampolgárral szemben az ország egész területére kiterjeszthető. Hangsúlyozta: erre kizárólag a bevándorlás okozta válsághelyzet időszakában van lehetőség, és hathavonta jogorvoslattal lehet élni ellene.

Ez az intézmény segít, hogy távol lehessen tartani a határsávtól, illetve adott esetben Magyarország egész területéről azokat, akik az illegális bevándorlás támogatásával a magyar nemzetbiztonságra és a magyar polgárok biztonságára komoly veszélyt jelentenek – szögezte le.

Megjegyezte: az uniós szabályozásban ennél „sokkal durvább gyakorlat” is létezik, például Angliában, ahol a deportation nevű eljárás lehetővé teszi az állampolgárságtól való megfosztást – amit a magyar alkotmány megtilt – és az ország területéről való eltávolítást belügyminiszteri döntéssel.

Kiemelte: a kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy az előző években kialakuló bevándorlási válság lezárulhasson. Eddig kizárólag a nemzeti intézkedések voltak sikeresek, mert Brüsszel a bevándorlást támogatta, az Európai Unió nem szankcionálta az illegális határátlépést, hanem a jogsértőkkel szemben követelt szolidaritást – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy a TASZ szerint jogellenes és alkotmányellenes lehet a külföldi forrásokra kivetett illeték, a frakcióvezető azt mondta: meghallgatják az érvelést, de nem látnak ilyen aggályt. Illegális tevékenység finanszírozásáról van ugyanis szó, így az ilyen jellegű illeték kiszabása nem ellentétes az alkotmánnyal. Szintén kérdésre megerősítette: a törvénycsomag csak az illegális migrációt támogató szervezetekre vonatkozik, azokra nem, amelyek a tranzitzónához való eljutást és a menekültkérelem jogszerű beadását támogatják, így a Vöröskeresztre sem vonatkozhat a szabályozás.

Gulyás Gergely egy esetleges miniszterelnök-jelölti vitáról szóló kérdésre válaszolva arról is beszélt, nem látszik, hogy lenne kihívó, így ebben a pillanatban nem látja értelmét a vitának.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.