Gulyás Márton: A választási rendszer brutálisan igazságtalan

2017. június 6., kedd 13:40, frissítve: szerda 10:09

– Hogy sikerült ilyen különböző helyről érkező embereket meggyőznie arról, hogy érdemes ezért az ügyért közösen kiállni?
– Igazából ezért a Fidesznek jár az elismerés: ők voltak azok, akik meggyőzték ezeket az embereket arról, hogy olyan brutális az igazságtalanság Magyarországon a választási rendszert illetően, hogy az egy pillanatra még a súlyos világnézeti különbségeket is képes felfüggeszteni. Nem arról van szó, hogy ezek az emberek bármi másban is közösséget tudnának vállalni, sőt: egyértelmű, hogy az egyenlőség, az emberi jogok, a szociális jogok kapcsán, vagy a legalapvetőbb demokratikus kérdéseket tekintve radikálisan különböző véleményen vannak. De abban egyet tudtak érteni, hogy igazságtalan a választási rendszer, és ez veszélyezteti azt, hogy 2018-ban szabad és demokratikus választásokat tudunk tartani. 

– A videóban radikális jobboldali politikusok is feltűnnek, mint Zagyva György Gyula vagy Pörzse Sándor. Nem tartott attól, hogy ez már önmagában vörös posztó lesz a baloldali ellenzék pártjainak hívei számára? 
– Erre lehetett számítani, meg is mondtam a videóban szereplőknek, hogy komoly kritikák, támadások fogják őket érni ezért. Van, akit ez – egyébként joggal – felháborít, de azt látni kell, hogy ez a videó nem arról szólt, hogy bármilyen politikai oldal, vagy bármiféle kirekesztés politikai emancipációt nyert volna. Pont azt akartuk bemutatni, hogy a választási rendszer alapvető, kardinális kérdés: ahhoz, hogy egyáltalán beszélhessünk róla, hogy milyen szociális és emberi jogok sérülnek az országban, először beszélnünk kell erről a témáról. Van-e olyan igazságos a választási rendszerünk, hogy ezekről a kérdésekről pártok tudjanak érdemben a parlamentben beszélni? Nem véletlenül alakult ki ez a helyzet: a népképviseleti rendszer legfontosabb intézménye, a parlament pusztán csak üres váz. Az elmúlt években szisztematikusan leépítette a képviseleti demokráciát a Fidesz. Ezt vissza kell szereznünk azért, hogy ezeket az értékvitákat a törvényhozásban lehessen érdemben lefolytatni, ahol ezeknek törvényi következményei vannak. 

– Volt, aki nem vállalta a szereplést? 
– Volt, de neveket nem mondok. 

– Tehát ön szerint a választási rendszer a legfontosabb ügy? 
– Igen, mivel a Fidesznek nem a támogatottsága ilyen nagy, hanem a rendszer által nekik kínált előny aránytalan. Nem arról van szó, hogy a magyar társadalom kétharmada meggyőződéssel áll az Orbán-kormány mellett. Az elmúlt hét évben kialakították az autokratikus kormányzás kereteit, amelyek látszólag demokráciát kínálnak az embereknek, de világos, hogy senki sem tud érdemben odakerülni a kormányrúdhoz rajtuk kívül. Lehet és kell is beszélni az ellenzéki pártok szerencsétlenségeiről, szervezetlenségéről; de alapvetően az a probléma, hogy egy szisztematikusan, jól építkező új pártnak sem áll rendelkezésére sem médiafelület, sem megfelelő közforrás. A választójogi törvény aránytalansága pedig lehetetlenné teszi, hogy a társadalmi támogatottságának megfelelő képviseletet szerezzen a parlamentben. Ilyen összeállítás mellett nem lehet beszélni az ellenzéki pártok alkalmatlanságáról, hiszen a rendszer azt sem teszi lehetővé, hogy kiderüljön az alkalmatlanságuk. Ez a rendszer brutálisan igazságtalan. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– Tehát a 2018-as választás eleve veszett ügy az ellenzéki pártok számára? 
– A jelen keretek között kizárólag a Fidesznek van esélye a győzelemre, a kérdés pedig csupán annyi, hogy ez egy többségi, vagy egy kétharmados győzelem lesz-e. 2014-ben sem a többség szavazott a Fideszre: negyven százaléknyi szavazattal húzták be a mandátumok kétharmados többségét a parlamentben. Ez nem állhat érdekében senkinek. 

 
Gulyás Márton
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

– Mi lesz a következő lépés? Tüntetések? A választójogi törvény megváltoztatásához elengedhetetlen lenne a Fidesz támogatása. Mi adja a reményt? 
– A remény abból adódik, hogy ezt az ügyet egy mozgalom fogja a zászlajára tűzni. Nem arról van szó, hogy tüntetést szervezünk, vagy videót készítünk, hanem széles társadalmi bázissal rendelkező mozgalmat építünk. Most arra kértük a pártokat, hogy dolgozzák ki saját javaslataikat a választási rendszerre. Ezeket a terveket augusztus elejéig várjuk. Ezután augusztus 20-án elindítjuk a kampányt, amelynek keretében a parlamenttel szemközt felállítunk egy agórát: itt fog elindulni az az érdekegyeztető folyamat, ahol a pártok és a politikai szervezetek közösen megszülik azt a választási rendszerre vonatkozó javaslatot, amelynek az elfogadtatásáért küzdenek majd szeptember 20-a és október 23-a között. A parlamentnek október 23-ig lesz lehetősége erről a javaslatról szavazni. Amennyiben ez nem történik meg, a kérés követeléssé fog változni, és polgári engedetlenségi eszközökkel fogunk küzdeni az elfogadtatásáért. 

– Tehát tegyük fel, hogy elkészül egy közös javaslat, melyet mondjuk – legyünk optimisták – az összes ellenzéki párt együtt nyújt be a parlamentben… 
– Benyújthatja maga a Fidesz is. Tudom, hogy ez hülyén hangzik, de azt kell észrevenni, hogy az elmúlt évek rendszerkritikus megmozdulásai abban az egyben voltak tévedésben – nem elítélve őket –, hogy ha a Fideszt nem lehet jobb belátásra téríteni, akkor le is kell mondani arról, hogy a követeléseinket megfogalmazzuk. Ennek a gondolkodásnak véget kell vetni. A fideszes túlhatalom meghaladása ott kezdődik, hogy nem a Fidesz által megszabott keretekben gondolkozunk, hanem azokban a keretekben, amelyeket az igazságosság követelménye állít elénk. 

– Érkeztek már visszajelzések az ellenzéki pártok részéről? 
– Egyelőre hivatalosan nem, de informálisan az elmúlt időszakban nem találkoztam olyan párthoz kötődő emberrel, aki szerint ez a követelés ne lenne fontos.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.