Gulyás Márton is együtt kávézik hétfőn Bayerrel

2017. május 9., kedd 13:58, frissítve: kedd 22:31

Többen is feljelentették Bayer Zsolt lovagkeresztes fideszes publicistát a Karc FM-ben elhangzott szavaiért. Egyebek mellett azt mondta a parlament igazságügyi bizottságában a civileket megbélyegző törvény ellen tiltakozó aktivistákról: „Úgy kell őket kivágni, mint a macskát szarni. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön”; illetve „ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat. Ez ugyanis Magyarország parlamentje, nem pedig a nyilvános vécé, ahová ezek valók.”

A Társaság a Szabadságjogokért videóban reagált Bayer felhívására. Ebben a szervezet két munkatársa arról beszél, hogy a „szavakban élő állami propaganda az elnyomás leghatékonyabb eszköze. […] Nem hagyhatjuk szó nélkül az uszítást, nem tűnhet úgy, hogy ezt bárki megengedheti magának.”

Majd azt üzenték Bayernek, hogy üljön le velük egy kávéra, és beszélgessenek arról, mitől fél, mert „aki néma tiltakozókat fenyeget erőszakkal, az fél”.

„Rendben, akkor kávézzunk. Csak ha szabad kérnem, kicsit bővítsük a meghívottak körét” – reagált Bayer Zsolt blogbejegyzésben a videoüzenetre. Azt írta, szeretné, ha eljönne még Varga Gergő és Gulyás Márton is, valamint két újságíró, Kerner Zsolt és Medvegy Gábor a 24.hutól, ők ketten ugyanis – Bayer szavai szerint – „arról értekeztek nyilvánosan, hogy Ómolnár Miklóst és engem fel kell akasztani egy lámpavasra”.

Egyebek mellett szeretné még, ha eljönne Jurák Kata, a Pesti Srácok tüntetésekre küldött újságírója, a Délmagyarország főszerkesztője, valamint az LMP-s politikus, Szél Bernadett is.

„Nagy tisztelettel várok mindenkit, minden érintettet egy kávéra jövő hétfőn, azaz május 15-én délelőtt mondjuk 11 órakor a Tabáni Gösserben” – fogalmazott.

Gulyás Márton már reagált is a felvetésre. Videoüzenetében kijelentette: köszöni, és nagy örömmel elfogadja a meghívást. Békés, egymás megértésére törekvő beszélgetést remél, és – mint mondta – azon lesz, hogy ez így történhessen.

Kérdésünkre válaszolva Szél Bernadett is közölte, hogy részt vesz a közös kávézáson, és fontosnak tartja, hogy minden lehetséges módon megpróbálják a közbeszéd állapotát normalizálni.

A TASZ pedig Facebook-oldalán azt írta, ők is ott lesznek az eseményen, és bíznak benne, hogy azokkal, akiket Bayer a blogposztjában meghívott, „létrejöhet egy konstruktív és építő jellegű vita, és nem arról fog szólni a beszélgetés, hogy a felek egymásnak esnek vélt és valós sérelmeik alapján”.

„Bármi is legyen a jövő hétfői kávézás végkimenetele, Bayerrel leülnénk hatszemközt is, hogy a meghívásunk eredeti célja is megvalósulhasson: szeretnénk, ha módunk lenne arra, hogy egy személyes hangvételű beszélgetés során meglássuk egymásban az embert” – fűzték hozzá.

Bayer egyébként az Echo TV Sajtóklub című műsorában gúnyolódva kért bocsánatot szavaiért. „Én hülye vagyok, ez a szomorú hírem van, engem tényleg lehet provokálni. Bocsi, mindenkitől elnézést, aki rettenetesen megijedt az én borzasztó provokációimtól!” – jelentette ki. Utólag úgy értelmezte a dolgot, hogy „illetlen szavakkal arról merészelt értekezni”, hogy a világon bárhol máshol mit csinálnának az ilyen tüntetőkkel. A bocsánatkérést gyengíti, hogy a publicista és társai hosszan értekeztek a másik oldal által elkövetett verbális és tettleges erőszakról. „Rettenetes rettegés is van, mert itt elszabadult az erőszak meg a gyűlölet, és én szabadítottam el” – ironizált.

A publicista ironikusan megjegyezte, arról is ő tehet, ha a tüntetéseken „a jakobinus csürhe” megtámadja a rendőrsorfalat, és azt üvölti, hogy „Öld meg a szar rendőrt!” Azt mondta: „ha ők férgeznek, az liberális, európai férgezés”, illetve „amit ezek művelnek a tüntetéseken, az maga a csurrantott erőszak”.

Az ATV stábja hiába kérdezte Orbán Viktort Bayer Zsolt civilekkel szembeni fenyegető dühkitöréséről, a miniszterelnök nem volt hajlandó reagálni.

A Lehet Más a Politika aggodalommal figyeli a politikai közbeszéd egyre romló színvonalát: mára mindennapossá váltak a fenyegetések, az uszítások, a gyűlöletkeltés – írta Facebook-oldalán Szél Bernadett. Hozzátette: szükségesnek tartják annak deklarálását, hogy a pártok közösen elkötelezik magukat a politikai viták erőszaktól és gyűlölettől mentes lefolytatása mellett. 

„Az LMP által kezdeményezett politikai nyilatkozatban rögzített, ideológiai tartalmat tudatosan mellőző, az alkotmányos hagyományainkból közvetlenül következő elvek egyfajta politikai minimumot jelenítenének meg, amihez az elkövetkező viharos időkben is tartani képesek magukat az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok” – fogalmazott, valamint arra kérte a frakcióvezetőket, hogy csatlakozásukkal és szavazatukkal támogassák a nyilatkozatot.

Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő hétfőn a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte Szilágyi György jobbikos képviselőnek a napirend előtti felszólalások alatt elhangzott bekiabálása miatt. Azzal érvelt, egy demokráciában a heves vita természetes, az azonban nem fér bele ezekbe, hogy egyes képviselők fizikai erőszakkal fenyegessenek meg másokat, márpedig szerinte Szilágyi György ezt tette Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára felszólalása alatt.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.