Gulyás Márton videójában követel igazságos választási rendszert Zagyva Gyula

MN

2017. június 5., hétfő 21:53, frissítve: kedd 12:34

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország eddigi politikatörténetében példátlan videót osztott meg Youtube-oldalán Gulyás Márton aktivista, rendező. A videóban jobb- és baloldali magyar értelmiségiek, politikusok és közéleti személyiségek igazságos választási rendszert követelnek, mert – mint az a videóban elhangzik – a jelenlegi „nem a népakarat kifejezésre juttatását szolgálja, hanem a Fidesz hatalomban maradását”. 

A videóban szerepel Csintalan Sándor, Misetics Bálint, Törley Katalin, Hajós András, Pörzse Sándor, Stohl András, Gálvölgyi János, Bánfalvi Eszter és Zagyva Gyula is, akik így összegeznek: baj van.

„Mekkora baj lehet a választási rendszerrel, ha a Zagyva Gyula eljött a Gulyás Márton videójába szerepelni? Semmi keresnivalóm nem lenne itt. Semmi. Ennek ellenére itt vagyok, és elmondom, hogy ez a választási rendszer úgy igazságtalan, ahogy van” 

– fogalmaz a felvételen Zagyva Gyula. 

Hajós András ki is jelenti: lehet hogy a videón megszólalók semmiben nem értenek egyet, Pörzse Sándor szerint „nem ülnének le egymással sörözni”, de egy dologban mindannyian hasonlóan gondolkoznak: legyen igazságos és demokratikus választási rendszer Magyarországon.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Kérem a politikai pártok mindegyikét, dolgozzanak együtt, hogy legyen egy igazságos választási rendszerünk”

– mondja Stohl András színész, majd Gálvölgyi János előadó is arra kéri a politikai pártok mindegyikét, működjenek együtt az ehhez szükséges törvények közös megalkotásában.

„Ha 2018-ban szabad és demokratikus választásokat akarunk, akkor össze kell fognunk” – jelenti ki a felvételen Pörzse Sándor.

Ismeretes, az igazságosabb választási rendszer megalkotása hónapok óta napirenden van jobb- és baloldali ellenzéki körökben egyaránt. Haraszti Miklós, aki az EBESZ választási megfigyelőjeként is tevékenykedett, az Élet és Irodalomnak adott a kérdéskörről még idén márciusban interjút, amely akkor komoly vitát váltott ki a sajtóban.  

Gulyás Márton pedig áprilisban hirdette meg választási mozgalmát.

Azt nem lehet egyelőre pontosan tudni, hogy ez a választási mozgalom bővült most jobb- és baloldali szereplőkkel, mindenesetre a Youtube-videó kísérőszövegében ez szerepel: „Mozgalmat építünk, hogy demokratikus, igazságos és konszenzusos választási rendszert harcoljunk ki magunknak a 2018-as választásokra!”

Európában egyébként nem példa nélküli, hogy ellenzéki pártok széles körű választási szövetséget hirdetnek meg egy hatalomba bebetonozódott, de a kormányzásban korrumpálódott, vagy belefáradt erő leváltására.  

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.