Gyanús a szülőknek az új iskolaigazgató kinevezése

2017. július 22., szombat 10:50, frissítve: szombat 16:09

Furcsa közleményt adott ki még csütörtökön a Klebelsberg Központ (KK); az iskolák állami fenntartója a cáfolatként kiadott dokumentumban hangsúlyozza, „szakszerű, megalapozott és jogszerű döntés született” a Budapest II. kerületében lévő Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium igazgatójának kinevezésekor, és nem igazak a sajtóban megjelent állítások.

A Klebelsberg Központ bejelentése azért furcsa – s a kívülállók számára teljesen érthetetlen –, mert sehol nem lelni nyomát annak, hogy az igazgatóváltásról szóló cikkek felvetették volna, hogy Tóthmátyásné Zuggó Tündét jogszerűtlenül nevezték ki. A budai iskolában történtek azután kaptak nagyobb publicitást, hogy a Magyar Nemzet kedden megírta: lezárult a pályáztatás, és az oktatási kormányzat külsős szakembert, a ferencvárosi fideszes alpolgármester tanácsadóját, T. Zuggó Tündét bízta meg a feladattal. Pedig a posztra az iskolát 25 évig irányító Zoltán László is pályázott. Ám utóbbi időközben átlépte a nyugdíjkorhatárt, ezért a szülők és a pedagógusok meggyőzték helyettesét, induljon ő is. A nevelőtestület májusban Cserfalviné Mészáros Zsuzsannának szavazott bizalmat, T. Zuggót 32:45 arányban leszavazták. Ennek ellenére a közép-budai tankerület augusztus 1-jétől a ferencvárosi alpolgármester tanácsadóját nevezte ki.

Az esetről beszámoló Magyar Nemzet viszont még csak nem is utalt arra, hogy a kinevezés szabálytalan lenne, ezért meglepő a KK közleménye. Megkerestük a szülői munkaközösséget, ahol elmondták: megnézték a jogszabályokat, mert szöget ütött a fejükbe T. Zuggó Tünde nyilatkozata. Az új igazgató ugyanis lapunknak azt mondta, csak egy évre nevezték ki. A KK közleményében pedig elismerte, hogy – bár jogilag az eljárás érvényes volt – a pályázat eredménytelen lett, ezért átmenetileg nevezték ki T. Zuggót. Úgy fest tehát, a KK nem a sajtóban megjelent állításokra reagált, hanem a szülők újbóli tiltakozására, viszont elhallgatta, hogy még mindig erős az ellenállás.

A szülők arra figyelmeztették a fenntartót, hogy a vonatkozó kormányrendelet leszögezi: ha eredménytelen a pályázat, ki lehet ugyan egy évre nevezni valakit pályáztatás nélkül, de az illetőnek teljesítenie kell „az intézményvezetői megbízáshoz szükséges feltételeket”. Márpedig a köznevelési törvény szerint alapfeltétel, hogy a kinevezett pedagógus határozatlan idejű, teljes munkakörű állásban legyen az iskolában. T. Zuggó Tünde pályázatából viszont kiderül, 2010 óta nem tanított. A törvény egyetlen kiskaput hagy: ha az igazgatót hirtelen tanítással is megbízzák. Ám az iskolában senki nem tud arról, hogy T. Zuggó Tündét felvették volna óraadónak is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A jogszabályok szerint azonban ha a feltételeknek a kinézett személy nem felel meg, akkor a korábbi igazgató helyettese vezetheti átmenetileg az intézményt, tehát Cserfalviné lehetne a befutó. Éppen ezért a szülői munkaközösség csütörtökön a KK-hoz fordult, arra kérve a fenntartót, hogy „jogtiszta helyzetben kezdhessék meg a tanévet”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.22.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.