Gyanús plakátvásárlások miatt jelentik fel a Fideszt

2017. december 7., csütörtök 09:30, frissítve: csütörtök 13:44

Csalás gyanújával tesz eljelentést tesz a Fidesz hét évvel ezelőtti plakátvásárlásai miatt Szigetvári Viktor. Az Együtt választmányi elnöke ezt annak kapcsán jelentette be, hogy az Állami Számvevőszék szerdán 330 millió forint tiltott támogatás elfogadásával vádolta meg a Jobbikot, és ennek dupláját róná ki rá büntetésként.

Szigetvári emlékeztetett: a Kantar Media plakátpiaci auditja alapján 2014 tavaszán, február és április között a Fidesz–KDNP több mint 743 millió forint értékben használt közterületi hirdetést.

Az összeg önmagában annyi, mint amennyit a hivatalos közlönyben a pártszövetség a teljes kampányidőszakra kiadásként elszámolt – írja az Együtt vezetője.

A bevett piaci ár alatti kedvezményekkel való plakáthasználat így a Fidesz 2014 tavaszi parlamenti választási kampányára is megáll. Ezt is vizsgálni kell, mondta a politikus, egyben felszólította Domokos Lászlót, az ÁSZ elnökét,

rendeljen el célzott vizsgálatot a Fidesz 2014-es plakátkiadásait illetően,

mivel joggal feltételezhető, hogy a tavaszi kampány alatt áron alul kapott plakáthelyeket. Az ügyben korábban már Juhász Péter, az Együtt elnöke is feljelentést tett, igaz, ő kampányfinanszírozási szabályainak megsértése miatt.

Olcsón megúszták

A Fidesznek ugyanakkor nemcsak három, de hét évvel ezelőtt is sikerült bravúrosan alacsonyan tartania kampányköltségeit: a 24.hu írta meg, hogy a 2010-es országgyűlési választáskor rekordolcsón plakátolhatott. A portál birtokába került dokumentumok szerint a Fidesznek a jelenlegi listaárakon nagyjából 1 milliárd forintot kellett volna átutalnia a laptulajdonosunk, Simicska Lajos érdekkörébe tartozó Mahir Cityposternek azért, amit 23 millióval rendezhetett. Az előkerült adatok alapján pedig úgy tűnik, hogy 1300 plakátot számla nélkül helyeztek ki annak idején.

Ráadásul a Fidesz 2010-es kampányát szervező Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt. mostani vezetése nem találja annak nyomát, hogy hét évvel ezelőtt a költségeket kiszámlázták volna a pártnak.

A plakátháború kezdetei

A botrány még a nyár folyamán, a Jobbik „Ti dolgoztok. Ők lopnak” szlogenű óriásplakátjainak megjelenésekor robbant ki, a hirdetéseken Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Rogán Antal és Habony Árpád portréja is szerepelt. A plakátok kihelyezése után a NAV nyomozói házkutatást tartottak reklámfelületeket biztosító Mahir Cityposternél, de nem jártak eredménnyel.

Ezután erőltették át kormánypárti képviselők a parlamenten a plakáttörvényt – valószínűleg alkotmányba ütközően, hiszen a kétharmados többséget igénylő rendelkezést egy feles törvénybe gyömöszölve szavazták meg –, majd beindult a központi megtorlás folyamata.

A Jobbik plakátjait jelenleg rendőri kísérettel, kormányhivatalnokok jelenlétében semmisítik meg, a hatóságokat az sem riasztja vissza, ha törvénytelenséget követnek el: a plakátörvény ugyanis csak a listaáron vásárolt, bérelt helyeken történő hirdetésekre vonatkozik, de a kormányhivatalok átfestik, letépik a Jobbik saját tulajdonában lévő plakátfelületeit is.

Így lehetetlenítik el a plakátolást

A plakáttörvény lényege, hogy a költségvetési támogatásban részesített szervek és jogi személyek, köztük a pártok is az előző üzleti évi listaáron hirdethetnek, kedvezményt pedig csak hosszadalmas közbeszerzési eljárással lehet elérni.

A plakátkihelyezésről szóló szerződéseket a feleknek azonnal el kell küldeniük a kormányhivatalnak, amely a honlapján közzéteszi. Ha ez nem történik meg, akkor a hatóság két napon belül eltávolítja a plakátokat, a megbüntetettek pedig plakátonként 150 ezer forintos bírságot kapnak. Civil szervezetekre, például a CÖF-re nem vonatkozik a szabály, még akkor sem, ha egyértelműen politikai célú, pártot támogató plakátokat tesznek közzé.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.