Gyereke van? Erre az oldalra vakon számíthat!

2016. szeptember 30., péntek 20:14, frissítve: kedd 13:18

Hogy ne kelljen a szülőknek az éjszaka vagy a hétvége közepén a sürgősségi ellátásra szoruló gyermekükkel az ügyeletek útvesztőjében keveregniük, két barátnő még decemberben létrehozta a Gyermek SOS-t, a hiánypótló ügyeletkereső weboldalt. A portál elindult a sikerességhez vezető úton: bekerült a legjobb tíz startup közé a Design Terminál idei őszi mentorprogramjában. Az oldal megálmodói ahhoz, hogy fejleszthessenek, támogatókat keresnek.

Hogy minél kevesebbszer fordulhasson elő, hogy a fül- vagy akár a hasfájástól ordító gyereket az éjszaka vagy a hétvége közepén csak a harmadik ügyeletes kórházban fogadják, két barátnő még tavaly decemberben elindított egy weboldalt. A Gyermek SOS célja, hogy a szülők pár kattintással egyszerűen és villámgyorsan találhassák meg a lakhelyükhöz legközelebbi gyerekügyeletet. A felület főoldalára kattintva láthatók a főbb információkkal ellátott osztályok (többi között belgyógyászat, gyermeksebészet, szemészet, traumatológia, fogászat). A szülőknek csak azt kell kiválasztaniuk, hogy milyen ellátásra van szükség, majd meg kell adni, hogy melyik kerületben laknak. A felület ezt követően kiadja annak az ügyeletnek a címét és elérhetőségét térképpel ellátva, ahová a gyereket vinni lehet. Az oldalon egy csokorba szedve fellelhetők a budapesti háziorvosi ügyeletek és gyógyszertárak, valamint megyékre bontva a kórházak listája is. A portálon olvasható továbbá néhány javaslat, amit érdemes betartani, ha ügyeletre megyünk a gyerekkel.

Útvesztőben

Az oldal megálmodója, a Szent János kórház gyermektraumatológiáján ápolóként dolgozó Németh Franciska az MNO-nak elmondta, hogy majdnem minden műszakban találkozik olyan szülőkkel, akik a sürgősségi ellátásra szoruló gyerekükkel kórházról kórházra járnak. A Gyermeksos.hu elindulását megelőzően az ügyeletek útvesztőjében nem volt nehéz eltévedni. Korábban csupán egy, stresszhelyzetben szinte kibogozhatatlan, többoldalas, az Országos Mentőszolgálat oldalán elérhető, áttekinthetőnek nem mondható sürgősségi beutalási ügyeleti rendből lehetett hellyel-közzel kisilabizálni, hova vigyék a szülők az adott esetben vérző fejű gyereket.

Németh Franciska barátnőjével, Kovács Barbara kommunikációs szakemberrel együtt tavaly úgy döntött, pótolják a tátongó űrt. Főállásuk mellett, közel félévnyi kemény munkával hozták létre a portált. A felület szinte azonnal igazolta az előzetes várakozásokat, havonta két-háromezer alkalommal az oldalon keresnek ügyeletet a rászorulók. Észrevételeket ugyan kaptak az oldal indulása óta – például, hogy egy gyógyszertárat nem tüntettek fel az ügyeletes budapesti patikák között –, de negatív kritikát nem. A portál létrehozói büszkék arra, hogy egyetlen gyereket sem irányítottak rossz helyre. Ez az alapítóknak azért nagyon fontos, mert célkitűzésük, hogy olyan bombabiztos forrásként működjenek, amelyre vakon lehet számítani.

Támogatja az Emmi?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) is megkerestük az ügyben. Arra voltunk kíváncsiak, hogy egyetértenek-e a Gyermek SOS céljával, és hogy támogatják vagy tervezik-e támogatni a közérdekű kezdeményezést. Ímélben küldött kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

A Design Terminál mentorprogramját ugyanakkor támogatja a minisztérium.

„Úgy lettünk startup, hogy nem is akartunk az lenni”

Bár az oldal megálmodóinak nem az volt a célja, hogy sikeres startupot hozzanak létre, úgy tűnik, mégis elindultak a sikerességhez vezető úton. A Gyermek SOS ugyanis többhetes kiválasztási folyamatot követően bekerült a legjobb tíz startup közé a Design Terminál idei őszi mentorprogramjába. A vállalkozásfejlesztő program célja a leginnovatívabb magyar vállalkozások segítése. A négy hónapos program során az üzleti modell, a szervezetfejlesztés, a jogi háttér és a marketing területén lépnek előre a cégek. A Design Terminál minden mentorált vállalkozást eljuttat legalább egy jelentős nemzetközi szakkiállításra vagy vásárra. Az oldal két megálmodója nagyon büszke erre az eredményre, és hálásak a lehetőségért. A kiválasztás meglepte őket, pláne, hogy – ahogy Németh Franciska fogalmaz – úgy lettek startup, hogy nem akartak az lenni.

Németh Franciska arra a kérdésünkre, hogy mennyi pénzből indították a portált, pontos összeget nem tud mondani. „Ha a Gyermek SOS komoly szakmai múlttal rendelkező csapatát meg kellett volna fizetni, akkor jóval többet kellett volna a weboldalra fordítani” – fogalmazott.

Az ajtóig vinni a szülőket

Szeretnék továbbfejleszteni a weboldalt, elsődlegesen a kórházi aloldalakkal kezdenék a munkát. Céljuk, hogy egészen az osztály ajtajáig vigyék a sürgősségi ellátásra szoruló gyerekkel érkező szülőket. Jelenleg, ha például a János-kórházhoz irányítanak egy beteget, akkor az oldal megadja ugyan a pontos címet, de a pavilonrendszerben működő kórházban található ellátóhelyeket nehéz megtalálni azoknak, akik először járnak az egészségügyi intézményben. A navigációval kiegészített fejlesztéssel az lenne a céljuk, hogy ne fordulhasson elő, hogy a szülők az intézményen belül eltévednek.

A felületet mobilra is szeretnék fejleszteni, mint Németh Franciska fogalmaz, a szülőknek és a fiataloknak biztonságérzetet fog jelenteni, ha a telefonjukon lesz az applikáció. Az alkalmazás létrehozásához azonban komolyabb technikai fejlesztésre van szükség. Céljuk továbbá, hogy az online sürgősségi ügyeletkereső egész Magyarország területén segítse a tájékozódást, jelenleg ugyanis csak a budapesti és a Pest megyei ellátóhelyek szerepelnek a keresőben. Másik nagy álmuk, hogy az applikációt helymeghatározó funkcióval lássák el. Szeretnék, ha a szülők nyaralás előtt még otthon letölthetnék az adatokat, amelyek később offline verzióban – ha épp nincsen internetelérésünk – is elérhetők legyenek. Szeretnék még interaktívvá tenni „az úton az ügyeletre” menüpontot, valamint navigációval segíteni a gyógyszertárkeresést is.

Várják a támogatókat

Az alkalmazás megvalósítása számításaik szerint 5-6 millió forintba is kerülhet, nem is beszélve a többi fejlesztésről. Kérdésünkre, hogy kerestek-e már szponzort, Németh Franciska azt válaszolta, hogy ebben nem voltak proaktívak. „A Gyermek SOS közszolgálati projekt, amit a szülők kritikus helyzetben használnak, így nincs helye az oldalon hirdetéseknek és figyelemelterelő bannereknek” – hangsúlyozza az alapító. Németh Franciska azt is hozzátette, hogy ettől függetlenül természetesen várják az olyan támogatókat, akik látják, hogy nem az a céljuk, hogy több tízezres kattintást érjenek el az oldalon, hanem a betegek segítése. „Ha egy éjszaka alatt akár egy gyereket is sikerül az ellátóhelyre irányítani, már megérte.”

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.