Gyermekpornóval zsarolnak a hackerek

BL

2012. augusztus 8., szerda 05:10, frissítve: szerda 10:01

Új keletű, úgynevezett ransomware vírus terjed a világhálón, amelynek segítségével a gyanútlan felhasználók számítógépére gyermekpornót telepítenek, majd a háttérben tevékenykedő visszaélők rendőrségi riasztással fenyegetőznek. Ha valaki kifizeti a váltságdíjat, hallgatnak, ha nem, feljelentést tesznek ellene.

A ransomware típusú vírusoknak számtalan faja létezik. A legelterjedtebb – amelyre az angol Scotland Yard is felhívja a figyelmet a The Telegraph hírportálon –, amikor a számítógép zárolása mellett egy tájékoztató üzenet jelenik meg arról, hogy a rendőrség egy adott IP-címről pedofil vagy terrorista aktivitást észlelt. Tizenhárom országban eddig több ezer felhasználó esett áldozatul ilyen és hasonló vírusoknak. A legsúlyosabb esetekben a háttérben meghúzódó visszaélők gyermekpornóanyagokat helyeznek el a számítógépen, és csak abban az esetben törlik, ha egy nagyobb összeg érkezik a bankszámlájukra. Ha ez nem történik meg, riasztják a rendőrséget. Ezzel a módszerrel már hazánkban is próbálkoznak a hackerek.

– Magyarországon évente legalább ötven hasonló tartalmú fenyegetés fordul elő. Vagy gyermekpornót telepítenek a gyanútlan felhasználó számítógépére, vagy híres emberek gépéről kompromittáló felvételeket lopnak el – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Gyebnár Gergő. Mint a lap a BlackCell IT biztonságtechnikai vállalat biztonsági vezetőjétől megtudta, utóbbi módszernek nemrégiben egy hazai híres modell esett áldozatul, akitől 150 ezer forintot követeltek cserébe azért, hogy a fotókat ne hozzák nyilvánosságra. – Átlagosan 50–3000 amerikai dollár közötti váltságdíjat követelnek – mondta Gyebnár Gergő, hozzátéve, hogy a technika fejlődésével a hackerek is fejlődnek, és képesek az általuk használt rendszerek alkalmazását professzionális szinten elsajátítani, amivel olyan hatalom kerül a kezükbe, amelyet felügyelni nem lehet, csak megfelelően felkészülni ellene. Például évi 350 dollárért felbérelhető egy hacker arra, hogy egy kiszemelt személy minden telefonhívását és elektronikus levelezését kövesse. Ma körülbelül évi tízezer forintért lehet egy olyan biztonsági rendszert telepíteni a számítógépünkre, amely jó eséllyel kivédi az ilyen támadásokat.

Ötven vírusfenyegetésből sajnos csupán évente átlagosan négyet jelentenek be a hatóságoknál. Gyebnár Gergő szerint egyrészt azért, mert inkább a szakemberektől kérnek segítséget, másrészt egyszerűen nem hisznek abban, hogy a rendőrség valóban segíthet ilyen esetben.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja!

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.