Gyógyszerhiány: sokan már Ausztriából rendelnek tízszeres áron

2017. július 5., szerda 10:04, frissítve: szerda 15:22

Nem csupán akadozik az ellátás a hazánkban csaknem százezer embert érintő zöld hályog kezelésére alkalmazott egyik gyógyszerből, valójában szinte sehol nem lehet kapni az országban. A betegek egy része ezért több mint tízszeres áron Ausztriából rendeli a szemcseppet – tudta meg a Magyar Nemzet. Erre azért kényszerülnek, mert sok más termékkel ellentétben ebben nincs allergiát is kiváltó tartósítószer.

Lapunk több vidéki és fővárosi gyógyszertárnál is érdeklődött arról, hogy elérhető-e az egyadagos kiszerelésű, Cosopt Uno nevű szemcsepp, amelyről korábban a gyártó azt állította: a szükségletek kétharmadát tudják fedezni. Ám ez túlzásnak tűnik, ugyanis a legtöbb patikában vagy egyáltalán nem volt ez a termék, vagy azt mondták: néhány hetente kapnak egy-két darabot, többet nem, de hamar elviszik. Pedig igény lenne rá, szinte naponta keresik a betegek a gyógyszert. Egy fővárosi patikában például már Ausztriából rendelik meg, de a támogatott 800-900 forint helyett több mint 9000 forintot kell fizetni érte.

A Cosopt Uno épp azért különleges, mert nem tartalmaz tartósítószert; az azonnali felhasználású csomagolás miatt nincs rá szükség. Ám a nagyobb, tégelyes kiszerelésű Cosopt szemcseppben van tartósító. Szakértők úgy tájékoztatták lapunkat, e terméken kívül egyetlen, tartósítószer-mentes gyógyszert forgalmaznak a magyar piacon, ez a Taflotan, ám abból is csak egy-egy darab található a gyógyszertárakban, és ha valaki Cosopt Uno helyett azt kéri, új receptet kell felíratnia, mert más a hatóanyaga. A Cosopt Unónak a gyógyszerészek szerint nincs a patikákban ugyanarra a receptre kiadható helyettesítője. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója, egyetemi tanár arról beszélt lapunknak: sokat számít, hogy egy zöld hályogra felírt szemcsepp tartalmaz-e tartósítószert vagy nem.

Minden tartósítószer befolyásolhatja a szaruhártya hámjának állapotát, szárazszem-szindrómát okozhat, valamint más érzékenységet, fájdalmat, viszketést, könnyezést is kiválthat. Minél természetesebb anyagok vannak a szemcseppben, annál jobb – mondta Nagy Zoltán Zsolt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A helyzet azoknál a betegeknél lehet kifejezetten problémás, akiknél a tartósítószerre allergia alakul ki, hiszen ez is előfordulhat. A szakember szerint ilyenkor az egyetlen lehetőség más típusú, de tartósítószert tartalmazó gyógyszert felírni, ha egy korábban alkalmazott szernél érzékenyen reagált a beteg egy összetevőre.

Nagy Zoltán Zsolt kifejtette, az volna a legjobb, ha rendelkezésre állna olyan és akkora mennyiségű tartósítószer nélküli szemcsepp, amekkora igény mutatkozik a betegek részéről, azonban értesüléseink szerint úgy tűnik, ez nem várható a közeljövőben.

Korábban sok magyar gyártású szemcseppet vontak ki a forgalomból, hiába tiltakozott a szakma. A betegek számára így egyre nehezebb megfelelő kezelést találni. Vannak, akiknek nem is szemcseppet kell alkalmazniuk, hanem vízhajtó tablettát szedniük, ami másodlagosan csökkenti a szemnyomást – tudtuk meg az igazgatótól. A betegség egyébként hazánkban százezer embert érint, tehát sokaknak okoz napi problémát a gyógyszerhiány.

Kerestük a szemcsepp forgalmazóját, érdeklődtünk, lehet-e elegendő mennyiséget rendelni hazánkban a Cosopt Uno szemcseppből, és milyen hasonló hatóanyagú gyógyszert válthat ki a beteg a patikában. Kérdéseinkre azonban mindössze annyit reagáltak: az említett készítmény mellett a Cosopt szemcsepp is forgalomban van, ami hatóanyag-tartalmát és adagolását tekintve megegyezik a Cosopt Unóval, azzal a különbséggel, hogy van benne tartósítószer.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján megtalálható azoknak a termékeknek a listája, amelyekből átmeneti termékhiány van, erről ugyanis kötelesek tájékoztatni a lakosságot, de ezen a Cosopt Uno egyáltalán nem szerepel. Pedig a lista tegnap frissült utoljára, és a termékből már májusban sem volt elegendő. Az élelmezés-egészségügyi intézetet háromszor is kerestük a témában az elmúlt három hétben, de kérdéseinkre nem érkezett válasz.

A zöld hályog, más néven glaukóma jelenleg nem gyógyítható, a diagnosztizált állapotot szinten lehet tartani, például szemcseppes kezeléssel. Jellemző tünete a normál szemnyomás megemelkedése, ami jelentősen károsíthatja a szemideget.

Korábban már beszámoltunk arról: hiába kommunikálja a gyógyszerhatóság, hogy megoldott a betegek hazai ellátása, valójában több, életminőséget meghatározó termékből is hiány mutatkozik. Ráadásul ez évek óta fennálló probléma, ami határozottan megnehezíti a betegek és a gyógyszerészek mindennapjait – erről lapunknak Patrik Zsuzsanna szakgyógyszerész beszélt. A szakember úgy véli, annak ellenére, hogy sokkal több gyógyszer érhető el most, mint 15 éve, jóval nagyobb a hiány, mint abban az időben, és sok konfliktus születik olyan okokból, hogy a beteg nem akar helyettesítő terméket vásárolni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.05.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.