Gyökeresen megváltozhat a látássérültek ellátása

TK

2012. június 28., csütörtök 11:52

Becslések szerint évente négy-hatezer ember veszíti el látását Magyarországon, viszont csak töredékük veszi igénybe a szakszerű segítséget, az elemi rehabilitációt. Ez is gyökeresen megváltozhat, és nemcsak a felnőtt korukban látássérültté vált embertársaink hatékonyabb elérése, hanem a rehabilitáció minőségének javítása, a szolgáltatásban dolgozó civil szervezetek országos hálózattá fejlesztése és a rehabilitáció egységes módszertanának kialakítása is lehetővé válik. Az Új Széchenyi-tervnek köszönhetően az országos fejlesztés 2012 szeptembere és 2015. március vége között valósulhat meg – olvasható a Vakok Állami Intézetének (VÁI) sajtóközleményében.

A látássérültté vált személyek egyik napról a másikra segítségre szorulnak minden olyan egyszerű tevékenységben is, amelyet korábban egyedül végeztek. Sokan talán nem tudják, hogy léteznek olyan szervezetek, szolgáltatások, szakemberek, akik segíthetnek ezeket a technikákat újra elsajátítani. Az elemi rehabilitáció olyan szolgáltatás, amely szakszerű segítséget nyújt a látássérült személyek számára önmaguk ellátásának újratanulásában, az önálló közlekedés technikáinak elsajátításában, ezáltal a másokra való ráutaltság csökkentésében.

Ehhez adhat segítséget a Vakok Állami Intézetében tervezett fejlesztés, melynek keretében a felnőtt látássérült személyek látásvizsgálata és a komplex állapotfelmérése válik lehetővé továbbá az elemi rehabilitáció 12 megyében lesz könnyebben elérhető. A szolgáltatás keretében az általános szemészeti vizsgálat mellett a látássérült emberek az állapotuknak megfelelő speciális vizsgálatokon (részletes funkcionális látásvizsgálaton, mozgásállapot-felmérésen stb.), szociális munkással és pszichológussal történő konzultáción vehetnek részt – írja a VÁI.

Az elemi rehabilitáció működtetése olyan megyékben is megvalósul, ahol jelenleg nehezen érhető el a szolgáltatás. Ehhez ad segítséget az, hogy a civil szervezeteket a támogatás segítségével hálózattá lehet szervezni, és ezáltal már bejáratott rehabilitációs pontok is bekerülnek az országos hálózatba. Az új helyszínek kiválasztásánál is lényeges szempont lesz, hogy azok a látássérült személyek számára ismertek és a megyék távolabbi részéből is megközelíthetők legyenek.

A látássérült emberek elemi rehabilitációjának minősége csak úgy javítható, ha a rehabilitációban dolgozó szakemberek egységes továbbképzése is megvalósul, a külföldi szakirodalom elérhetővé válik, ha olyan módszertani központot lehet kialakítani, mely átadja a rehabilitációhoz szükséges egységes oktatási, módszertani anyagokat, sztenderdeket hoz létre, annak érdekében, hogy a rehabilitálandók az ország bármely pontján ugyanolyan minőségi gondoskodást kaphassanak – olvasható a közleményben.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.