Gyorsabb és pontosabb lesz a mentőszolgálat

VZ

2014. április 23., szerda 07:42, frissítve: szerda 09:02

Hamarosan profibbá, pontosabbá válhat a mentők munkája, mert most telepítik uniós forrásból a modern mentésirányítási rendszert. „Ez a fejlesztés a mentőszolgálat életében evolúciós ugrás a korábbi kockás füzethez és mágnestáblához képest” – nyilatkozta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a Népszabadságnak.

Burány Béla a lap szerdai számában közölt interjúban azt mondta, ha a mentőszolgálat feleannyi pénzt kap, mint most, akkor is működik, csak egy másik szinten. „Minden attól függ, mi a cél, nekem az a dolgom, hogy a rendelkezésre álló forrásból hozzam ki a lehető legtöbbet” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az egészségügyben nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni. Ezzel a lap azon kérdésére reagált, van-e forráshiány a mentőszolgálatnál.

Negyed órán belül ott lehet a mentő

A mentőszolgálat vezetője szerint munkájuk profibbá, pontosabbá válhat a modern mentésirányítási rendszer telepítése után. A hívást fogadók informatikai támogatást kapnak, a döntést elősegítő algoritmusokat. Tízből kilenc esetben a megfelelő szintű mentőerők mennek a helyszínre, s az új rendszerben tízből kilencszer 15 percen belül érhet a beteghez a mentő – ismertette.

Tableten minden infó

Május 26-án a mágnestábla a mentőmúzeumba kerül. Az új mentésirányítás részeként egy táblagépet szerelnek be az új mentőkbe, minden, a mentéssel kapcsolatos információ azon gyűlik majd. Az informatikai rendszer a mentéshez logisztikai támogatást ad, pár másodperc alatt a beteg összes adata az orvos, a mentőtiszt, a mentőápoló rendelkezésére áll és az is, honnan hová kell vinni, mi a leggyorsabb útvonal, hol van szabad ágy. Emellett figyeli majd az életjeleket, és mindezt egy adatbázisba gyűjti. A betegek azt fogják látni, hogy a korábbinál gyorsabban jutnak ellátáshoz, kevesebb szövődménnyel gyógyulnak – fejtette ki a mentőszolgálat vezetője.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.