Gyurcsány szakdolgozata: a vizsgálat igazolta a Hír TV állításait + Videó

JV

2012. május 15., kedd 13:45, frissítve: szerda 09:34

Igazolta a Hír TV állításait a Pécsi Tudományegyetem vizsgálata Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának ügyében. Viszont a volt miniszterelnök diplomamunkáját nem találták meg.

A bukott miniszterelnök tanári szakos diplomamunkájával és az azzal kapcsolatos sajtóhírekkel összefüggésben két és fél oldalas jelentést készített a Pécsi Tudományegyetem (PTE) által felállított vizsgálóbizottság – számolt be róla a Magyar Nemzet helyszíni tudósítója. Az eredményt az intézmény rektora olvasta fel keddi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz szerint sem a rendőrség, sem az egyetem nem tisztázta megnyugtatóan Gyurcsány Ferenc plágiumügyét, így a gyanú árnyéka most már a volt miniszterelnökön marad.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője ezt arra reagálva közölte kedden, az MTI-vel, hogy a korábbi kormányfő szakdolgozatával kapcsolatos plágiumgyanút vizsgáló pécsi egyetemi bizottság talált ugyan oldalszám szerinti egyezést Gyurcsány Ferenc szakdolgozati bírálatának és volt sógora diplomamunkájának szövegében, de nem tudott érdemi határozatot hozni, mert a politikus dolgozata nincs meg.

Dr. Bódis József elmondta, az egyetem sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a plágiumgyanút. Annyi bizonyos, hogy egy 1990-ben lezajlott könyvtári revízió során még megvolt Gyurcsány dolgozata – bár nem tudtak olyan emberrel beszélni, aki látta is volna azt –, a tíz évvel később tartott vizsgálat során viszont már nem volt meg az irat. Az arról készült bírálat megvan, az egyetem hitelesnek találta azt, miképpen az egykori kormányfő volt sógora által írt szakdolgozatot is. Rozs Szabolcs diplomamunkájának bírálata ugyanakkor szintén nem került elő. 1827 szakdolgozat közül egyébként mindössze három tűnt el, köztük a volt miniszterelnöké. A másik két diplomamunkát nem közéleti személyiségek írták.

Megállapították azt is: a Gyurcsány Ferenc dolgozatáról kiadott bírálatban szereplő szöveg- és szövegrészlet-kritikák konkrét oldalszámutalásai egyezést mutatnak Rozs Szabolcs dolgozatával. Azonban ez az összevetés véleményük szerint nem alkalmas arra, hogy a bizottság szerzői jogi természetű megállapításokat tegyen. Elmondásuk szerint az eljáró bizottság nem tud érdemben határozatot hozni, amíg nem kerül elő Gyurcsány Ferenc szakdolgozata.

Kedden az is elhangzott, csak a véletlennek köszönhető, hogy Gyurcsány Ferenc 1984-es dolgozatának bírálata megkerült, a dokumentum ugyanis a szomszédos szakdolgozat lapjai közé csúszott.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint megdőlt a Gyurcsány Ferenccel szembeni plágiumvád. Vadai Ágnes, az ellenzéki párt elnökségi tagja kedden sajtótájékoztatón a pécsi egyetem vizsgálóbizottságának közlésére reagálva azt mondta: bíróság elé kell állnia és kártérítést kell fizetnie mindenkinek, aki azt állítja, hogy a volt miniszterelnök plagizált vagy köze volt az egyetemen őrzött diplomamunkájának eltűnéséhez.

Hozzátette: bár a pécsi egyetem lezártnak tekinti az ügyet, a DK és Gyurcsány Ferenc nem,és a bíróságon folytatja azt. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem Gyurcsány Ferenc állt ki sajtótájékoztatóra, mindössze annyit mondott: ő örömmel vállalta ezt a feladatot.

Vadaihoz hasonlóan vélekedik blogjában Gréczy Zsolt is, aki úgy fogalmaz: „Gyurcsány megnyerte ezt a meccset is”, „összeomlott a plágiumvád”.


A sajtótájékoztatón megerősítették az MNO korábbi értesülését, miszerint a PTE fegyelmi eljárást indít a szakdolgozat eltűnése ügyében. Az ügyben egyébként rendőrségi eljárás is zajlik: az egyetem ennek lezárulásával dönt a büntetés mértékéről.

Kedd este 20.05-től a Hír TV Rájátszás című műsora Gyurcsány Ferenc eltűnt diplomamunkájával kapcsolatos vizsgálatokkal foglalkozik.

Forrás: Hír TV, MNO

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.