Gyurcsány a DK bizalmáért küzd

MNO

2012. május 8., kedd 04:45, frissítve: kedd 12:02

A Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak írt körlevelében arra kérte Gyurcsány Ferenc híveit, hogy küzdelme közepén ne hagyják őt cserben, és bízzanak benne – írja a Magyar Nemzet.

A politikus érdemben nem tudta cáfolni, hogy MSZMP-s párttagtársa volt a szakvizsgabizottság elnöke, akinél megvédte plágiumgyanús szakdolgozatát.

Kevés emlékem van egykori szakdolgozatomról. Csak túl akartam lenni az egészen. Nem szántam sok energiát rá, de hogy egyszerűen lemásoltam valaki másét, az hazugság – közölte Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) tagjainak írott levelében. A főiskolai KISZ-ben is aktívan tevékenykedő Gyurcsány elmesélte, többször is próbálkozott, hogy otthagyhassa a tanárképzőt, ám a miniszter ezt nem engedélyezte neki. A volt kormányfő szerint az ellene indult „mocskos támadásoknak” nem lesz végük, és arra számít, hogy további dokumentumok is előkerülnek majd, de ő nem fog meghátrálni és folytatja küzdelmét. A politikus arra kérte híveit, hogy ne inogjanak meg, és bízzanak benne. – Örülnék, ha nem hagyna el erőd – fogalmazott a párttagokhoz írt levélben a politikus.

Érdemben azonban még nem sikerült cáfolni a szakdolgozatával és felsőfokú tanulmányaival kapcsolatban megfogalmazott problémákat. Ettől függetlenül a politikus be kívánja perelni a Magyar Nemzetet, mert Gyurcsány témavezetője nem Rizner Dezső volt (ahogy azt valóban hibásan írtuk), hanem egy másik oktató.  Tegnapi cikkünkből ugyanakkor az derült ki (és ezt a DK-s képviselő sem tudta kifogásolni), hogy Rizner vezette azt a szakvizsgabizottságot, amely előtt Gyurcsány 1984-ben megvédte szakdolgozatát, amiről kiderült, hogy a címe megegyezett volt sógora négy évvel korábbi munkájával, és amely okán plágiumgyanú miatt vizsgálat folyik a Pécsi Tudományegyetemen. Beszámoltunk arról is, hogy Rizner a technika tanszék vezetője volt (itt végezte főiskolai tanulmányait a DK elnöke), és tagja volt a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Kara Természettudományi Tanszékek I. MSZMP-alapszervezetének. A 35 fős csoportba mozgalmi elkötelezettsége miatt 1982-ben felvették a KISZ-es Gyurcsány Ferencet is, mégpedig a technika tanszék másik oktatója, Gáspár János ajánlására. A politikus tehát elvtársias környezetben végezhette és fejezhette be tanulmányait a technika tanszéken, ezen körülményekkel azonban nincs problémája, csak azzal, hogy tévesen írtunk a témavezetőjéről – írja a Magyar Nemzet.

Facebook-bejegyzésében Gyurcsány azt állította, 1984-ben azért a Balaton-felvidék szőlészetéről és borászatáról írt szakdolgozatot, mert akkori felesége szüleinek balatonfüredi családi házában sok anyagot talált a témáról. Az exsógor ugyanakkor a Célpontnak már másnap hazugságnak titulálta a volt kormányfő állítását. A Hír TV április 29-én  azt mutatta be: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat majdnem minden ponton egyezik volt sógoráéval.Pártja tegnap bejelentette, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz fordul a Hír TV Célpont című műsora miatt, mert szerintük hírhamisítás történt egy pécsi általános iskola volt igazgatójával készült rejtett kamerás felvétel során. Varju László képviselő közölte, a DK-s politikusok ezentúl nem nyilatkoznak a Hír TV-nek.

A szocialista Baja Ferenc nem látja bizonyítottnak, hogy Gyurcsány Ferenc plágiumot követett el főiskolai diplomájának elkészítésekor. – Ha bebizonyosodik a plágiumgyanú, a volt kormányfőnek viselnie kell ennek erkölcsi és politikai következményeit. Nincs helye kettős mércének, a tudományos értekezések szabályai mindenkire egyformán érvényesek – jelentette ki a képviselő. Véleménye szerint az is a DK-ra és Gyurcsány Ferencre tartozik, hogy ha igazolódik ellene a plágiumgyanú, megtartja-e parlamenti mandátumát. Baja Ferenc azt mondta, nem tartaná ízlésesnek, ha az MSZP – amelynek listáján a mandátumát szerezte – lemondásra szólítaná fel a volt miniszterelnököt – áll a Magyar Nemzet cikkében.

GYURCSÁNY SCHMITT PÁL DOKTORIJÁRÓL:

2012. január 12. (Facebook): Nincs az a palotaőrség, ami meg tudná védeni a Sándor-palota jelenlegi lakóját attól az istentelen szégyentől, ami most rázuhan. […] Az elnök minden bizonnyal plágiumot követett el. Sajnálom, hogy azt kell mondjam, de ha igaz a gyanú, akkor lopott.

2012. március 27. (Facebook): Az elnök erkölcsi bukása az eddiginél is nyilvánvalóbb lesz (ha persze ez egyáltalán lehetséges), hivatala végletesen és véglegesen eljelentéktelenedik. A jobboldal híveire nehezen lemosható szégyen fog hullani, másképp mondom: mostantól ciki lesz jobboldalinak lenni.

2012. március 30. (HVG.hu): Göncz Árpád 1990-es megválasztása óta a parlamenti többség minden esetben az ellenzékkel való egyeztetés nélkül választott államfőt, de amíg minden korábbi elnök képes volt arra, hogy az alkotmányos követelményeknek és a nemzet képviseletének eleget tegyen, az Orbán Viktor által jelölt Schmitt Pál ebbe belebukott. A 2006-os őszödi beszédem a tovább élő kádári hagyományokkal és a mutyikkal, féligazságokkal terhelt rendszerváltozással való szembenézés kísérlete volt. Schmitt Pál ügye ezzel szemben antiőszöd, a kádári hagyományok és a rendszerváltozás rossz hagyományainak folytatása.

2012. március 30. (ATV.hu): A doktori cím megszerzésének alapvető feltétele az önálló tudományos munka. Ebben a dolgozatban az önálló tudományos munkának se híre, se hamva. Becsapta önmagát, úgy látom, becsapja a világot. […] Elementárisan zavarja, bántja a magyarok sokaságának a jóérzését. Azt mondják, hogy kérem szépen, nem lehet egy csaló az országnak az elnöke, nem lehet egy hazug ember az ország elnöke, nem lehet egy morálisan elfogadhatatlan ember az ország elnöke. […] Nem egy sokunk közül, hanem úgy tűnik, hogy silányabb, mint a legtöbb magyar. Ez baj. Nem lehet silányabb ember az ország elnöke, mint a legtöbb magyar. Mi fel akarunk nézni erre az emberre – nem lehet innentől kezdve.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.