Gyurcsány Ferenc: Igazságtalan, ha határon túl döntenek a sorsunkról

MN

2017. november 7., kedd 09:13, frissítve: kedd 12:51

Egy hét alatt hatvankilencezer ember vett részt a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtő kampányában, állítja Gyurcsány Ferenc pártelnök. A DK azt a kérdést tette fel, hogy kell-e azoknak szavazni, akik sosem éltek Magyarországon, ezért „nem is vállalják döntésük következményét” .

Gyurcsány a Hír TV műsorában beszélt a sikeresnek tartott kampányról. „Úgy tűnik, szenvedélyesen bántja az emberek igazságérzetét, ami most történik, mi pedig ezt egy jó pillanatban vettük észre” – fogalmazott a politikus. Szerinte a kampány célja egyrészt az, hogy a kormány meghallja az emberek hangját, másrészt, hogy a párt kapcsolatba lépjen a választókkal – közöttük olyanokkal is, akik egyébként sosem szavaznának a DK-ra.

A határon túliak szavazati joga kapcsán a pártelnök úgy látja, felébredt a szenvedély a magyarokban: „emögött valahol kihallják a csalásnak a lehetőségét”, azt pedig már a Nemzeti Választási Iroda is megállapította, hogy ahogyan Erdélyben biztatják regisztrációra a szavazókat, az már felveti a választási csalás lehetőségét – jelentette ki.

Gyurcsány szerint a felmérésekből is kiderült: a választók nem értenek egyet azzal, hogy a határon túliak is beleszólhatnak Magyarország belügyeibe, „persze, legyen véleményük, nem vitatjuk, de hadd döntsük el mi, mi élünk itt”. Gyurcsány kifejtette: a szavazati jogot nem a parlamenti pártok, hanem a Fidesz egyoldalúan kialakított választási törvénye adta meg a határon túliaknak, ez egy „bevallottan azt szolgáló adomány, hogy a Fidesz […] kiterjeszthesse hatalmát”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Arra a felvetésre, hogy a kampány a határon túliak ellen uszíthatja az embereket, Gyurcsány azt mondta, ő épp ellenkezőleg gondolja, „ha ilyen mély igazságtalanság van a rendszerben, akkor ez voltaképpen nemzetegyesítés, a mai rendszer fordítja szemben a magyart a magyarral” – fogalmazott, majd megjegyezte: 2014-ben pont a határon túliak szavazataival lett meg a kétharmada a Fidesznek.

Gyurcsány ötlete volt a 23 millió vendégmunkás is

Tizenhárom évvel ezelőtt, a kettős állampolgárság bevezetéséről is szóló december 5-i népszavazáson az MSZP vezető politikusai az állampolgárság megszavazása ellen kampányoltak, míg az egyházak és a Fidesz már akkor támogatta a kezdeményezést. A szocialisták már 2001-ben azzal támadták a nemzeti kisebbségek jogérvényesítéséről szóló Orbán−Nastase-paktumot, hogy ennek hatására 23 millió román munkavállaló fog beözönleni Magyarországra.

A 2004-es népszavazás során újra sikerrel alkalmazták a 23 millió román vendégmunkásról szóló politikai szlogent – Gyurcsány Ferenc később Debreczeni Józsefnek nyilatkozva elismerte, hogy a félelemkeltő kampányfogás az ő ötlete volt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.