Gyurcsány Ferenc nem akar közös miniszterelnök-jelöltet az MSZP-vel

MN

2017. október 25., szerda 19:05, frissítve: szerda 19:37

Sem közös miniszterelnök-jelöltet, sem közös listát nem szeretne a DK az MSZP-vel – jelentette ki Gyurcsány Ferenc az ATV-nek. A volt miniszterelnök hozzátette: együttműködésről az egyéni választókerületekben akarnak a szocialistákkal megállapodni, „nem közös listáról, és nem közös miniszterelnök-jelöltről”.

A DK elnökét Bárándy Gergely szocialista képviselő kijelentéséről is kérdezték, miszerint a konzervatív jobboldallal szemben ki kell alakulnia egy baloldal váltópártnak, „mindegy, hogy MSZP-nek hívják vagy máshogy”.

Gyurcsány Ferenc felidézte a még a 2014-es választás után a Népszabadságban megjelent írásának a lényegét, miszerint a „demokratikus ellenzék” sorsa középtávon egy nagy, nyitott „Demokrata Pártban” fog találkozni. Két fontos feltétellel viszont számolni kell szerinte: az egyik, hogy a „demokratikus ellenzéki” oldal szereplőinek az „orbáni önkénnyel szemben kell definiálniuk magukat, a másik pedig, hogy a hatályos választási törvényben „a többségi elv az erősebb követelmény”.

A DK elnöke szerint ahogy a jobboldalon is lett – nyilván más okok miatt –, úgy lassabban és bonyolultabban, de a baloldal demokratikus erőinek is az egységesülés lesz a sorsuk. Azt is egyértelművé tette, hogy „ez nem egy 2018-as választás előtti program, nem egy-két ciklust kell gondolni. Ez a jövőről szól. Lazán, ellentmondásosan, de erre megy a világ.” Hozzátette, hogy ez most nincs napirenden, talán az Együtt–Párbeszéd esetében lesz szorosabb indulás.

Azt a fideszes mondást kikérte magának, hogy az MSZP Gyurcsány kottájából játszik.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.