Gyurcsány Ferenc: Nem hiszem, hogy közöm volt Botka László lemondásához

MN

2017. október 3., kedd 08:25, frissítve: kedd 14:37

Gyurcsány Ferenc nem gondolja, hogy köze volt Botka László lemondásához: szavai szerint ő legfeljebb annyival járulhatott ehhez hozzá, hogy míg a DK tárgyalást és megegyezést akart, addig Botka kijelentette, hogy a párttal együttműködik, de Gyurcsánnyal nem.

A volt miniszterelnök hétfő este a Hír TV Egyenesen című műsorában beszélt Botka László visszalépéséről. Úgy véli, „zátonyra futott a botkai projekt”, mert a legtöbb kis párt nem volt partnere Botkának, így az MSZP-nek – az pedig, hogy Botka emellett kitartott, rossz stratégia volt. Gyurcsány Ferenc szerint Botkának el kellett volna gondolkoznia azon, hogy ha a terveit kilenc hónap alatt sem sikerül véghez vinnie, akkor egy más, közös megoldást kellett volna választania, nem pedig egy Orbán Viktoréhoz hasonló diktálást alkalmaznia. Hozzátette: az MSZP joggal tartott igényt arra, hogy „az ő hangja legyen a legerősebb”, de arra nem, hogy ő diktáljon.

Gyurcsány Ferenc szerint csak az országos megállapodások működnek. Elmondása alapján pártjának nem számít, ha „kettővel több vagy kevesebb” képviselője lesz: az egyéni választókerületekben meg kell állapodniuk a kisebb pártoknak abban, hogy csak egy ellenzéki jelöltet állítanak a fideszes jelölt ellen. Ez – a DK elnöke szerint – egyheti tárgyalással kivitelezhető lenne, ha minden kis párt hajlandó lenne kompromisszumot kötni.

Mindemellett a Demokratikus Koalíció a múlt héten arról döntött, hogy semelyik párt miniszterelnök-jelöltje mögé nem fog beállni. Saját listát állít, amelynek vezetője Gyurcsány Ferenc lesz, aki – állítása szerint – az utolsó pillanatig harcolt azért a pártján belül is, hogy közös listát hozzanak létre.

Lattmann Tamás jelöltségéről a pártvezető elmondta: Molnár Zsolt kereste meg őt tavaly azzal kapcsolatban, hogy egy „külsős” jelöltet állítsanak Orbán kihívójának posztjára, de mire odáig jutottak a tárgyalásokkal, hogy személyesen is találkozhatott volna a nemzetközi jogásszal, Botka „színre lépett”.

Botka László hétfőn szegedi sajtótájékoztatóján erősítette meg a lemondásáról szóló sajtóhíreket. Kijelentette: tíz hónappal ezelőtt összefogásra, szövetségre hívta valamennyi demokratikus erőt, „hogy közösen mutassuk meg, győzni fogunk, győzni akarunk, és képesek vagyunk együtt kormányozni”. Hozzátette: egy héttel korábban újabb konkrét ajánlattal fordult hozzájuk, a listás helyek felét ajánlotta fel az ellenzéki pártoknak. „Ezt a hétvégén a DK és az LMP is elutasította, fideszes ügynökök pedig nekem rontottak –jelentette ki. – Hibáztam, mert az elmúlt hónapokban nem mértem fel, hogy a demokratikus ellenzék több tagja nem győzni akar, hanem túlélni. Hibáztam, mert nem gondoltam volna, hogy a Fidesz minden eszközzel megakadályozza a demokratikus erők összefogását” – fogalmazott, majd megköszönte az eddigi támogatást. Hozzátette: hisz a közösségben, és Szeged városáért kíván a jövőben dolgozni.

Molnár Gyula: Botka László nem bukott meg

Ugyancsak a Hír TV Egyenesen című műsorában Molnár Gyula MSZP-elnök azt mondta: Botka László jó jelölt volt, és ő lehetett volna Orbán Viktor valódi kihívója, de bölcs döntést hozott a lemondással. Szerinte egyébként jó stratégiával indultak el. Molnár úgy véli, Botka nem bukott meg, egyszerűen csak vállalt egy feladatot, amely az ő személyével nem volt végrehajtható. A pártelnök kijelentette: Botka Lászlót folyamatosan nemtelen támadások érték, az ellenzéki oldalon pedig ahelyett, hogy elfogadták volna az MSZP ajánlatát, inkább a saját arculatukat építették a pártok. Molnár Gyula szerint a győzelmi stratégia egyértelmű: demokratikus jelöltek a 106 körzetben és egy közös miniszterelnök-jelölt – a párt továbbra is ezen fog dolgozni.

Nincsenek fideszes beépített emberek az MSZP-ben – szögezte le Molnár, aki szerint ha valakinek van bizonyítéka ennek az ellenkezőjére, akkor mutassa be, ha azonban fontosabbak a belső személyes ellentétek, amelyeket nem tudnak kezelni, akkor „el lehet hagyni a fedélzetet”.

A Kossuth rádió 180 perc című műsorában Molnár Gyula kijelentette: Botka László a visszalépésével lehetőséget teremtett egy más típusú együttműködésre, és az MSZP nyitott az erre vonatkozó javaslatokra – írja az MTI. Molnár azt mondta: az első perctől érezték, hogy olyan embert választottak miniszterelnök-jelöltnek, aki igazi kihívó lehet, később azonban kiderült, hogy politikai partnereik „nem voltak túl lelkesek” a személyét illetően. Végül belátták: ha Botka László mellett tart ki az MSZP, nehezebb lehet az ellenzéki együttműködés megteremtése, ami stratégiájuk szerint a kormányváltás kulcsa. A kis pártok külön-külön indulása ugyanis legfeljebb egyéni arculatépítésre alkalmas, de kormányváltásra nem – közölte.

A szerkesztő ajánlja

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például a nácikkal kollaboráló francia politikusoktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.

Lándori Tamás

Döntenek ma a lúgos perben: összeszedtük a vád és a védelem főbb állításait

A negyedik – és minden valószínűség szerint nem az utolsó – bírói tanács dönt a bűncselekmény ügyében.

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

x
Rendkívüli hír