Gyurcsány ismét hazudott a szakdolgozatáról?

Kovács András

2012. április 29., vasárnap 04:00, frissítve: vasárnap 18:17

A héten elhárult az akadálya annak, hogy hazánk megkezdhesse a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal, ezt követően Fellegi Tamás közölte, hogy a kiindulópont egy elővigyázatossági pénzügyi csomag lesz. Kiderült az is, hogy Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök korábbi sógora ugyanolyan címen adott le szakdolgozatot, mint a volt kormányfő.

A kormány hétfőn elküldte Brüsszelbe a Széll Kálmán-terv 2.0 programját, amelynek része a konvergenciaprogram és a Nemzeti Reform Program. Ezzel a kabinet eleget tesz az Európai Tanács ajánlásának, így az ország 8 év után először kerülhet ki a túlzottdeficit-eljárás alól; az idén és jövőre is teljesíthető a hiánycél.

Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal – jelentette be a testület szóvivője szerdán Brüsszelben. Olivier Bailly hangsúlyozta: a jegybank ügyében lezárják a kötelezettségszegési eljárást, de a másik két kérdésben a testület az Európai Bírósághoz fordul.

Hozzátette: az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatban a bizottság tapasztalt előrelépéseket, de úgy véli, hogy a nemzeti hatóság létrehozása, illetve az intézmény elnökének elbocsátása továbbra is uniós jogba ütközik. A bírói nyugdíjkorhatárt illetően a bizottság sürgős vizsgálatot kért az uniós bíróságtól, a magyar hatóságokat pedig arra kérte, hogy a szabály gyakorlati alkalmazását a gyorsított ítélethozatalig függesszék fel.

Ez nem befolyásolja a tárgyalásokat

A valutaalappal és az unióval folyó tárgyalásokon dől el a készenléti hitelkeret nagysága – mondta az egyeztetések előkészítésével megbízott tárca nélküli miniszter. Fellegi Tamás hozzátette: a tárgyalások a szokásosnál hosszabb időt is igénybe vehetnek a jelenlegi nemzetközi pénzügyi helyzetben. Fellegi megerősítette: a kiindulópont egy elővigyázatossági pénzügyi csomag lesz, és a Magyarország ellen folyó két kötelezettségszegési eljárás – a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi biztos ügyében – nem befolyásolja a hiteltárgyalásokat.

A Nemzetközi Valutaalap kész megkezdeni a hiteltárgyalásokat, amint a megfelelő lépések megtörténnek a jegybank függetlenségének biztosítására. Ezt az IMF budapesti képviseletének vezetője mondta a távirati irodának. Iryna Ivaschenko hozzátette: a valutaalap üdvözli a Magyarország és az Európai Bizottság között zajló tárgyalásokon elért haladást.

A nyugdíjazás nem igazságszolgáltatási kérdés

Orbán Viktor úgy ítéli meg, sikerrel képviselte Brüsszelben azt, hogy a kormány nem változtat a céljain, és csak az elérésükhöz szükséges eszközökről tárgyal. A kormányfő pénteki közlése szerint Magyarország gyors tárgyalásban érdekelt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a nyugdíjkorhatár mindenkire egységesen vonatkozzon; a bírók nyugdíjazása nem igazságszolgáltatási kérdés – jelentette ki.

Orbán hangsúlyozta: a jegybanki vezetők fizetésével és esküjével kapcsolatban sem engedett a kormány, és mivel az Európai Bizottság ezt tudomásul vette, ezek már nem vitás kérdések, a kért jegybanktörvény-módosításokat pedig rövidesen tárgyalni kezdi a parlament. A miniszterelnök azt mondta, a kabinet csak „nyilatkozatot” szeretne az IMF-től, hogy Magyarország számíthat egy biztonsági hálóra, ha az európai kötvénypiacon gondok adódnak. Jelezte ugyanakkor, hogy az IMF a hivatalos tárgyalások megkezdése előtt úgy látja, ténylegesen hitelre van szükségünk.

Az első találkozó Ficóval

Új Duna-híd építésében állapodott meg a magyar és a szlovák miniszterelnök csütörtökön. Orbán Viktor és Robert Fico Varsóban, a kínai, valamint a közép- és kelet-európai kormányfők kerekasztal-beszélgetésén vett részt, és mintegy fél órán át tárgyalt egymással. A magyar kormányfő elmondta: a tervek szerint hidat építenek Komáromnál, és legalább két átkelő lesz az Ipolyon is. Hozzátette: felgyorsítják az energetikai együttműködést, a gázvezeték kiépítésén kívül kilátásba helyezték a két ország elektromos vezetékrendszerének összekötését is.

Ven Csia-pao kínai kormányfővel is tárgyalt Varsóban a magyar miniszterelnök. Orbán elmondta, szó volt egy átfogó gazdasági megállapodásról, amelyet várhatóan még az idén sikerül tető alá hozni, amikor Kínába látogat. A varsói gazdasági fórumon a kínai miniszterelnök bejelentette: Kína 10 milliárd dolláros hitelkeretet nyit a közép-kelet-európai gazdasági együttműködési programok finanszírozására.

Enyhítés

Jelentősen enyhítette pénteken a Marian Cozma megölése miatt folyó perben a három fővádlott büntetését pénteken kihirdetett jogerős ítéletében a Győri Ítélőtábla. Az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 év börtönbüntetésre ítélték, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatta Nagy Zoltán tanácsa.

A bíró azt mondta, nem lehet a vádlottak akarategységére következtetni, mivel Raffael indulatos állapotában szúrási szándékát rögtön megvalósította, Németh nem vett részt a Cozma elleni támadásban, arra pedig nem mutatnak konkrétumok, hogy Sztojka a halálos szúráskor támadta volna Cozmát, így tevékenysége „legfeljebb fenyegető jelenlétként értékelhető”.

Másolt Gyurcsány?

Négy évvel azelőtt, hogy Gyurcsány Ferenc A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel benyújtotta diplomamunkáját, akkori sógora is leadott egy szakdolgozatot Pécsett, méghozzá ugyanezzel a címmel. A politikus első nyilatkozatában azt mondta, fogalma sem volt arról, hogy valaki hasonló tárgyban írt diplomamunkát. Gyurcsány Ferenc a Hír TV kérdéseire később mégis elismerte, hogy a szakdolgozat eredeti változatát felhasználhatta saját munkája elkészítéséhez, mint kiderült, rokona tudomása nélkül.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.