Gyurcsány Nobel-díjas társaságba került

BL

2012. május 6., vasárnap 13:38, frissítve: vasárnap 14:53

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök társszerzője egy Nobel-díjas amerikai közgazdász könyvének – közölte a Demokratikus Koalíció (DK) vasárnap.
A Fidesz-frakció véleménye szerint szép dolog, hogy Gyurcsány Ferenc bevallja, csupán társszerzője egy Nobel-díjas közgazdász új könyvének – Klein professzor megkönnyebbülhet. Most már csak az van hátra – teszik hozzá vasárnapi közleményükben –, hogy a bukott miniszterelnök azt is tisztázza, ki a szerzője egy korábbi „tudományos munkának”, a Balaton-felvidék szőlészete és borászata című dolgozatnak.

A közlemény szerint a napokban az Egyesült Államokban megjelenő könyv arról szól, hogyan kellene átalakítani a tőzsdék szabályozását. A kiadvány a 2008-as pénzügyi válság okait és következményeit vizsgálva fogalmaz meg javaslatokat annak érdekében, hogy tisztább, átláthatóbb, ellenőrizhetőbb legyen a tőzsdei kereskedelem, hogy jobban lehessen védeni a kisbefektetők érdekeit.

A John Wiley & Sons amerikai könyvkiadó gondozásában megjelenő műben a Nobel-díjas Lawrence R. Klein mellett megjelenik Gyurcsány Ferenc is; a volt magyar miniszterelnök neve a kilenc fejezetből hétben tűnik fel társszerzőként. Az idén 92 éves Lawrence R. Klein 1980-ban kapott Nobel-díjat a gazdasági hullámzásokat, ciklusokat elemző és alkalmazó modellek megalkotásáért – emlékeztet a DK közleménye.

Ismert, az utóbbi hetek az exminiszterelnök plágiumügyéről szólnak. Először kiderült, hogy a Pécsi Tudományegyetemen nincs meg 1984-ben írt szakdolgozata, és otthon sem találta meg. Ezt követően a Hír TV kiderítette, hogy a diplomamunka címe megegyezik Gyurcsány akkori sógorának, Rozs Szabolcsnak négy évvel korábban beadott dolgozatának címével. Később előkerült a bírálati lap, mely szerint a későbbi miniszterelnök ugyanazokat a hibákat követte el dolgozatában, mint Rozs Szabolcs. A Demokratikus Koalíció elnöke május elsején perekkel fenyegetőzött. Pénteken arról számolt be a Hír TV Célpont című műsora, hogy valószínűleg a kötelező gyakorló tanítást sem végezte el.

A Fidesz várja a választ az alapkérdésekre, vagyis arra: hogyan lehet, hogy ugyanazzal a címmel adott be szakdolgozatot 1984-ben, mint sógora 1980-ban; pontosan mit jelent az, amit el is ismert, hogy „felhasználta, merített belőle”; valamint hogyan lehetséges, hogy szakdolgozata – hivatalos bírálata alapján – oldalszámra megegyezik a sógorától származó szakdolgozattal? A szóvivő azt a kérdést is fölteszi, hogy Gyurcsány mikor veszi észre magát, mikor veszi észre, hogy már csak szánakozik vagy nevet rajta mindenki, beleértve korábbi baloldali elvbarátait is – írta szombati közleményében Selmeczi Gabriella.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.