Gyurcsány szakdolgozata: közokirat-hamisításról is szó lehet? + Videó

MNO

2012. május 16., szerda 09:29, frissítve: szerda 15:25

Közokirat-hamisítás gyanúját veti fel Gyurcsány Ferenc diplomaügye – mondta el az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docense.
A Pécsi Tudományegyetem lezárta vizsgálatát és kimondta: a velem szemben felhozott plágiumvád nem bizonyítható - írja Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc. Hozzáteszi: „Nem tudom, hogy értik-e elemzők, közírók, újságírók, hogy amikor azt hangoztatják, hogy bár a civilizált országok jogrendjében a vádlónak kell bizonyítani a vádlott bűnösségét, ezzel szemben a politikában megfordul a bizonyítási kényszer és a megvádoltnak, a meggyanúsítottnak kell eloszlatnia a gyanút, akkor ezzel hozzájárulnak a közélet barbarizálódásához, a permanens karaktergyilkosságokhoz. A jobb értés kedvéért teszem ide, hogy e logika termeli a 'libás Bajnait', a 'wizz-aires Oszkót' stb.”

Nem plágium, hanem bűncselekmény, azon belül is közokirat-hamisítás gyanúját veti fel Gyurcsány Ferenc diplomaügye – mondta el a Hír TV Rájátszás című műsorában az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docense. Gellér Balázs szerint azonban addig nem lehet az ügyet lezárni, amíg nincs meg a volt miniszterelnök szakdolgozata.

„Ha meglenne a szakdolgozat és össze lehetne vetni a két szöveget, akkor azt már lehetne látni, hogy ez egyezik-e a korábbi szakdolgozattal. Akkor sem a plágium, tehát a bitorlás, ahogy a büntetőjogban hívjuk, kerülne elő, hanem egy magánokirat-hamisításról beszélhetnénk, ami azután egy közokirat-hamisításhoz vezet, ami valójában a leckekönyvnek e körben való hamisságához vezetne, és így valóban magának a diplomának a jogosságát kérdőjelezné” – fogalmazott az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docense.

Gellér hozzátette, a leckekönyvben szereplő tanítási gyakorlati jegyek kapcsán – ha hamis adat került be – is felmerül a közokirat-hamisítás gyanúja.

A pécsi egyetem vizsgálata tegnap zárult le. A volt kormányfő értekezését nem találják, de a fellelhető bírálat alapján azt megállapították, hogy a benne szereplő szövegrészkritikák oldalszám szerint egyeznek Gyurcsány Ferenc volt sógorának szakdolgozatával.

Mint ismert, Gyurcsány Ferenc 1984-es, a Balaton-felvidék szőlészetéről és borászatáról írt szakdolgozata eltűnt a pécsi egyetemről. Az egykori pécsi KISZ-titkár felsőoktatási tanulmányai azután kerültek a figyelem középpontjába, miután a Hír Televízió Célpont című műsora kiderítette: Gyurcsány első szakdolgozatának címe és bírálata megegyezik korábbi sógorának diplomamunkájával.

Ezt követően Facebook-bejegyzésében Gyurcsány azt állította, 1984-ben azért ezt a témát választotta, mert akkori felesége szüleinek balatonfüredi családi házában sok anyagot talált a környék szőlészetéről és borászatáról. Az exsógor ugyanakkor a Célpontnak már másnap hazugságnak titulálta a volt kormányfő állítását. A Hír TV április 29-én azt mutatta be: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat majdnem minden ponton egyezik volt sógoráéval.

Gyurcsány Ferenc két hete csütörtökön azt mondta, hamarosan nyilatkozik, miután kiderült, a pécsi egyetemen megtalálták volt sógora szakdolgozatát. A volt kormányfő ezt azóta sem kommentálta, pedig korábban azzal védekezett: Rozs Szabolcs értekezését valaki az ő ellopott dolgozata alapján, utólag állította össze.

A Hír TV Célpont című műsorának a kijelölt pécsi iskola volt igazgatója azt is elmondta: Gyurcsány nem teljesítette a tanítási gyakorlatát.

A Magyar Nemzet a múlt héten a birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írta: saját párttársa diplomáztatta le a volt kormányfőt, aki az MSZMP egyik jegyzőkönyvének tanúsága szerint „a mozgalmi munkában megtalálta személyisége kiteljesedésének lehetőségeit”. Klinghammer István akadémikus, az ELTE korábbi rektora az üggyel kapcsolatban úgy reagált: nem elfogadható Gyurcsány Ferenctől az, hogy nem emlékszik a diplomaszerzés részleteire.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) újabb feljelentéseket kíván tenni a volt miniszterelnök eltűnt szakdolgozata ügyében, amelyben a rendőrség elutasította a nyomozás elrendelését.

A Nézőpont Intézet által végzett felmérés válaszadóinak 92 százaléka hallott arról, hogy a volt kormányfő pécsi szakdolgozatával plágiumbotrányba keveredett, kétharmaduk szerint Gyurcsány Ferenc ezzel erkölcsi hibát vétett. A tanárképző főiskolán készült szakdolgozat ügye a kormánypártokkal (74 százalék), a Jobbikkal (75 százalék) és az LMP-vel szimpatizálók (58 százalék) elmarasztaló ítéletét is maga után vonta. A volt miniszterelnököt egyedül a szocialista szimpatizánsok óvják: 74 százalék szerint nem kell távoznia plágiumügye miatt.

Forrás: Hír TV

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.