Gyurcsány szakdolgozata: közokirat-hamisításról is szó lehet? + Videó

MNO

2012. május 16., szerda 09:29, frissítve: szerda 15:25

Közokirat-hamisítás gyanúját veti fel Gyurcsány Ferenc diplomaügye – mondta el az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docense.
A Pécsi Tudományegyetem lezárta vizsgálatát és kimondta: a velem szemben felhozott plágiumvád nem bizonyítható - írja Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc. Hozzáteszi: „Nem tudom, hogy értik-e elemzők, közírók, újságírók, hogy amikor azt hangoztatják, hogy bár a civilizált országok jogrendjében a vádlónak kell bizonyítani a vádlott bűnösségét, ezzel szemben a politikában megfordul a bizonyítási kényszer és a megvádoltnak, a meggyanúsítottnak kell eloszlatnia a gyanút, akkor ezzel hozzájárulnak a közélet barbarizálódásához, a permanens karaktergyilkosságokhoz. A jobb értés kedvéért teszem ide, hogy e logika termeli a 'libás Bajnait', a 'wizz-aires Oszkót' stb.”

Nem plágium, hanem bűncselekmény, azon belül is közokirat-hamisítás gyanúját veti fel Gyurcsány Ferenc diplomaügye – mondta el a Hír TV Rájátszás című műsorában az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docense. Gellér Balázs szerint azonban addig nem lehet az ügyet lezárni, amíg nincs meg a volt miniszterelnök szakdolgozata.

„Ha meglenne a szakdolgozat és össze lehetne vetni a két szöveget, akkor azt már lehetne látni, hogy ez egyezik-e a korábbi szakdolgozattal. Akkor sem a plágium, tehát a bitorlás, ahogy a büntetőjogban hívjuk, kerülne elő, hanem egy magánokirat-hamisításról beszélhetnénk, ami azután egy közokirat-hamisításhoz vezet, ami valójában a leckekönyvnek e körben való hamisságához vezetne, és így valóban magának a diplomának a jogosságát kérdőjelezné” – fogalmazott az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docense.

Gellér hozzátette, a leckekönyvben szereplő tanítási gyakorlati jegyek kapcsán – ha hamis adat került be – is felmerül a közokirat-hamisítás gyanúja.

A pécsi egyetem vizsgálata tegnap zárult le. A volt kormányfő értekezését nem találják, de a fellelhető bírálat alapján azt megállapították, hogy a benne szereplő szövegrészkritikák oldalszám szerint egyeznek Gyurcsány Ferenc volt sógorának szakdolgozatával.

Mint ismert, Gyurcsány Ferenc 1984-es, a Balaton-felvidék szőlészetéről és borászatáról írt szakdolgozata eltűnt a pécsi egyetemről. Az egykori pécsi KISZ-titkár felsőoktatási tanulmányai azután kerültek a figyelem középpontjába, miután a Hír Televízió Célpont című műsora kiderítette: Gyurcsány első szakdolgozatának címe és bírálata megegyezik korábbi sógorának diplomamunkájával.

Ezt követően Facebook-bejegyzésében Gyurcsány azt állította, 1984-ben azért ezt a témát választotta, mert akkori felesége szüleinek balatonfüredi családi házában sok anyagot talált a környék szőlészetéről és borászatáról. Az exsógor ugyanakkor a Célpontnak már másnap hazugságnak titulálta a volt kormányfő állítását. A Hír TV április 29-én azt mutatta be: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat majdnem minden ponton egyezik volt sógoráéval.

Gyurcsány Ferenc két hete csütörtökön azt mondta, hamarosan nyilatkozik, miután kiderült, a pécsi egyetemen megtalálták volt sógora szakdolgozatát. A volt kormányfő ezt azóta sem kommentálta, pedig korábban azzal védekezett: Rozs Szabolcs értekezését valaki az ő ellopott dolgozata alapján, utólag állította össze.

A Hír TV Célpont című műsorának a kijelölt pécsi iskola volt igazgatója azt is elmondta: Gyurcsány nem teljesítette a tanítási gyakorlatát.

A Magyar Nemzet a múlt héten a birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írta: saját párttársa diplomáztatta le a volt kormányfőt, aki az MSZMP egyik jegyzőkönyvének tanúsága szerint „a mozgalmi munkában megtalálta személyisége kiteljesedésének lehetőségeit”. Klinghammer István akadémikus, az ELTE korábbi rektora az üggyel kapcsolatban úgy reagált: nem elfogadható Gyurcsány Ferenctől az, hogy nem emlékszik a diplomaszerzés részleteire.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) újabb feljelentéseket kíván tenni a volt miniszterelnök eltűnt szakdolgozata ügyében, amelyben a rendőrség elutasította a nyomozás elrendelését.

A Nézőpont Intézet által végzett felmérés válaszadóinak 92 százaléka hallott arról, hogy a volt kormányfő pécsi szakdolgozatával plágiumbotrányba keveredett, kétharmaduk szerint Gyurcsány Ferenc ezzel erkölcsi hibát vétett. A tanárképző főiskolán készült szakdolgozat ügye a kormánypártokkal (74 százalék), a Jobbikkal (75 százalék) és az LMP-vel szimpatizálók (58 százalék) elmarasztaló ítéletét is maga után vonta. A volt miniszterelnököt egyedül a szocialista szimpatizánsok óvják: 74 százalék szerint nem kell távoznia plágiumügye miatt.

Forrás: Hír TV

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.