Gyurcsány szerint Csurkával kezdődtek a romagyilkosságok

PR

2012. február 24., péntek 13:27

A jobboldalt teszi felelőssé a romagyilkosságokért Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő legújabb Facebook-bejegyzésében, sőt azt is írja, hogy hazánkban Csurka István kezdte az idegengyűlöletet.

Mint arról beszámoltunk, a tatárszentgyörgyi romagyilkosság évfordulója előtti napon a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága koszorút helyezett el az áldozatok, Csorba Róbert és kisfia, Robika sírjánál. Írtunk arról is, hogy a szervezők szerint mintegy kétszázan vettek részt szerda este azon a gyertyagyújtáson, amelyet Torontóban a 2008–2009-ben elkövetett magyarországi romagyilkosságok emlékére rendeztek, a rendezvény egyben tiltakozás is volt a kanadai menekültügyi politika várható szigorítása ellen.

A volt miniszterelnök szerint a jobboldal azért felelős a romagyilkosságokért, mert nem szólalt fel az idegengyűlölet ellen. „A jobboldal mosakodik, azt mondja, nem ő a felelős. Hanem ki? Ki parolázik az újfasiszta nyelvet használó, ötös számú Fidesz-tagkönyv tulajdonosával?” – fogalmaz pénteki bejegyzésében Gyurcsány. Úgy látja, Csurka István kezdte és a jobboldal folytatta az idegengyűlöletet, még a jobboldali demokraták sem szólaltak föl a cigánygyilkosságok prédikálói ellen.

„Tegnap volt három éve, hogy Tatárszentgyörgyön meggyilkolták Csorba Róbertet és ötéves kisfiát. A gyilkosok cigányokra vadásztak, áldozataikat véletlenszerűen választották ki. Csorbáék halála mégsem a véletlen műve volt” – szögezi le a bejegyzésben Gyurcsány, hozzáfűzve: „Csurka 1992-es hírhedt dolgozatával kezdődött minden. Az új magyar demokrácia méltányos, tiszteletet sugárzó gondolkodás- és beszédmódját egyre inkább felváltotta előbb a türelmetlenség, majd a megbélyegzés, végül az elítélés hangja.” A bukott kormányfő azt írja: „A jobboldal jelentős részének lelke telítődött megvetéssel, gyűlölettel a zsidókkal, a kommunistákkal, a cigányokkal, a külföldiekkel szemben. Szótárukban a hazaáruló mindennapos kifejezés lett, nem kapjuk fel a fejünket, ha patkánynak, rohadtnak, szemétládának minősítenek valakit.”

A volt kormányfő írásában még tovább megy: szerinte a gondolkodás és a nyelv változott először gyilkossá, aztán jöttek „radikális, nemzetféltő magyarok, akik radikálisan cselekedtek. Mit radikálisan? Ocsmányul, ördögi módon. Gyilkoltak. Ártatlanokat, akiknek egyetlen bűnük volt a gyilkosok szemében: az, hogy szerintük nem voltak rendes magyar emberek, az, hogy cigányok voltak.” Majd hozzáfűzi: „Nem tudom, hogy van-e a jobboldalnak szégyenérzete, lelkiismerete a történtek miatt. Szerintem lehetne…”

Gyurcsány évértékelőjében is ócsárolta Csurka Istvánt: szerinte Orbán Viktor a rendszerváltás közmegegyezésével szembefordulva a köztársasági helyett mára olyan „ellen-Magyarországot” épített fel, amelynek egyik előképe Csurka István politikai programja és világlátása.

Forrás: facebook.com

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.