Gyurcsány tovább feszíti a húrt

2013. október 20., vasárnap 05:45

Gyurcsány borzolja a kedélyeket a baloldalon, történelmi futballkudarcból próbáltunk felocsúdni, folytatódik a rezsicsökkentés, és jóval könnyebb lesz a kiskeresetű családoknak. Az mno.hu heti összefoglalója.

Gyurcsány Ferenc jó szokásához híven a héten is borzolta a kedélyeket. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, az MSZP egykori vezetője egy hétfői pódiumbeszélgetésen az MSZP-s kampánypénzek kapcsán kijelentette: „én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk.” Erre a szocialisták akkori pénztárnoka, Puch László közölte, hogy Gyurcsány világéletében hülyeségeket beszélt, és emlékeztetett rá, hogy a bukott miniszterelnök volt az, aki aláírta a mérleget, tehát utána tudott volna nézni a szabálytalanságoknak.

Gyurcsány ezt követően már megpróbálta szétteríteni az ügyet, és inkább a politikai rendszer egészét vádolta mutyizással. A Hír TV-nek aztán megint az általa egykor vezetett MSZP-t gyanúsította a DK elnöke, amikor beismerte, hogy a szocialisták trükköztek a kampánypénzekkel az ő ideje alatt. Azonban arra már nem volt hajlandó válaszolni, hogy az MSZP-t ki és mekkora összegekkel pénzelte.

Pénteken Gyurcsány megint általánosításba kezdett: „világos volt, hogy 386 millió forintból nem lehet kampányt csinálni”. A nagy pártok sok milliárd forintot költenek a kampányra – mondta a DK elnöke a Kossuth Rádióban, hozzátéve, ezek „homályos eredetű pénzek”, amelyekről nem készültek hivatalos elszámolások. Az MSZP egyébként kampányfogásnak tartja Gyurcsány kijelentéseit, Mesterházy Attila közölte, feljelentést is tenne az ügyben. Kocsis Máté is bejelentette, ha a Magyar Szocialista Párt elnöke nem lép, a kormánypárt fog. A Transparency International szerint azonban a hatóságoknak hivatalból vizsgálatot kellene indítaniuk.

Izgalmak a baloldalon

Nemcsak a DK és az MSZP körül zajlik az élet: Bajnai Gordon az Együtt–PM Szövetség vezetőjeként hamarosan nyilvánosan is bemutatja  az eddig még nem ismertetett jelölteket: így a nyírbátori körzet jelöltjeként induló Helmeczy László ügyvédet, a Fidesz, a Centrum Párt és az MDF korábbi politikusát. Helmeczy néhány éve olyan üzleti köröket képviselt ügyvédként, amelyeknek megért volna másfél millió forintot a Hír Televízió két riporterének börtönbe juttatása. Szili Katalin pedig új párt megalakulását jelentette be tizenkét párt, illetve egyesület összefogásával.

Lesújtó vereség

A Hollandia elleni 1–8 és az Andorra elleni győzelem után, a világbajnoki selejtezősorozat befejeztével Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke helyzetértékelő sajtótájékoztatót tartott szerdán. Csányi itt reagált az őt mint MLSZ-elnököt – főként fideszes politikusok részéről – ért sérelmekre is, ugyanis, ahogy fogalmazott, támadássorozat zajlik ellene, de ő ezt elismerésként éli meg. Szavai hallatán Kocsis Máté, Wintermantel Zsolt és Deutsch Tamás újra billentyűzetet ragadott, illetve szóban válaszolt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Orbán Viktor azt mondta, hogy agyrázkódással ért fel számára a magyar labdarúgó-válogatott Hollandiában elszenvedett történelmi veresége.

Rezsiharc: „Akiket akkor kivágtunk az ajtón...”

Elképzelhető, hogy a 2014-es választás előtt újabb rezsimérséklés lép életbe. Erről azután beszélt Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport elnöke, hogy a parlament hétfőn óriási többséggel döntött az újabb rezsicsökkentés mellett. A szóban forgó tervezett csökkentésről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is beszélt korábban.

Orbán Viktor szerint négy-öt év múlva Magyarországon lehet a legalacsonyabb a villamos energia ára az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság eközben több kérdésre is választ vár a magyar kormánytól a rezsicsökkentéssel kapcsolatban. Németh Szilárd ezt október 13-án úgy értékelte, hogy a szolgáltatók, amelyeknek most veszélybe került a profitjuk és „a mohón megszerzett piaci részesedésük, elszaladtak Brüsszelbe, és onnan fenyegetőznek, Magyarországon pedig harcos fegyvertársaik vannak az MSZP, illetve a bukott baloldal soraiban.” Rogán Antal napirend előtti felszólalásában pedig úgy fogalmazott, 2013 januárjában a szolgáltatók már egyszer szabotálni akarták a rezsicsökkentést, de az Országgyűlés ezt törvényalkotással megakadályozta. „Akiket akkor kivágtunk az ajtón, most az ablakon akarnak visszajönni. Ehhez kérik az EU segítségét, akik újabb támadást intéznek a rezsicsökkentés ellen” – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Jóval könnyebb lesz a kiskeresetű családoknak

Jövőre már az egyéni járulékok, vagyis a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető az eddigi családi adókedvezmény – számolt be Giró-Szász András a kabinet legutóbbi, a 2014-es adótörvényekkel kapcsolatos döntéséről pénteken. A kormányszóvivő hangsúlyozta: ezzel az adó-, illetve járulékmegtakarítás a kiskeresetűek esetében a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára emelkedik. Közölte azt is: az intézkedés mintegy 260 ezer családot érint. A családi adókedvezmény kiterjesztését is tartalmazó javaslatot a kormány pénteken be is nyújtotta a parlamentnek.

Tavares és Hunvald

Rui Tavares ismét áskálódott hazánk ellen, ehhez több mint valószínű, hogy ismét kapott baloldali segítséget is. Azonban egyedül maradt a Magyarország elleni kritikus álláspontjával az Európai Parlament (EP) szakbizottságában. Az ülésen még a szocialista Göncz Kinga is az európai rendőrakadémia budapesti helyszíne mellett foglalt állást.

Minden vádlottat felmentett a Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden kihirdetett elsőfokú ítéletével abban az ügyben, amelyben több tízmillió forintos, megbízási szerződésekkel kapcsolatos hűtlen kezelés miatt emeltek vádat Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester, Weinek Leonárd volt szabad demokrata zuglói polgármester és hat társuk ellen.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.