Gyurcsány bevágta maga mögött az ajtót: nem lesz MSZP–SZDSZ-koalíció + Videó

Fodor: A miniszterelnök éhes volt, ez indokolta idegességét

MNO

2009. március 23., hétfő 17:30

Az MSZP és az SZDSZ véglegesen megállapodott abban, hogy nem kormánykoalíciót hoznak létre, hanem a parlamenti többséget biztosítják az új kormánynak – mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője hétfőn. Nem csak a miniszterelnök személyének kell változnia, ennél átfogóbb, a kormány egészét érintő átalakításra van szükség – vélte Fodor Gábor. A szocialista képviselők a „hátsó lépcsőn” távoztak.

• Glatz Ferenc érdeklődéssel figyel
• Gyurcsány képviseli pártját a saját utódjáról szóló tárgyaláson
• Jogilag nem történt semmi: Gyurcsány Ferenc még nem mondott le
Tekintse meg a hírTV összeállítását

Lendvai Ildikó az MSZP és az SZDSZ egyeztetése után közölte: abban maradtak, hogy nem pártpolitikus miniszterelnököt keresnek, hanem olyan embert, akinek egyszerre van szakmai és társadalmi tekintélye is. Lendvai Ildikó elmondta: „abban maradtunk (...), hogy nemcsak közjogilag van úgy, hanem a közös politikai szándék is az, hogy ne egyszerűen a miniszterelnök változzon, hanem az új miniszterelnöknek, az őt támogató frakciók segítségével, módja legyen a kormányt is átalakítani”. Hozzátette: megállapodtak abban is, hogy mostantól folyamatos tárgyalásban vannak, gyakorlatilag minden nap találkoznak.

A jelöltek személyét firtató kérdésre azt mondta, akkor állnak elő a jelölt nevével, ha megtörtént a megállapodás. Elmondta, hogy a jelöltek neveiről beszéltek, és senkit nem húztak ki, illetve neveztek meg az egyetlen lehetséges megoldásnak. Lendvai Ildikó közölte: abban is egyetértésre jutottak, hogy az új kormánynak akut válságkezelő lépéseket kell tennie, valószínűleg további kiadáscsökkentéssel a gazdasági egyensúly megteremtése érdekében. Hozzátette: az is világos, hogy átfogó szerkezeti reformokra van szükség.

„Nyilván nem fogunk programot a leendő miniszterelnök háta mögött részletesen egyeztetni, ehhez az ő személye kell majd” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy az új kormányban maradnak-e, vagy lesznek-e szocialista párti miniszterek, a frakcióvezető elmondta, hogy nem kizárt, de személyi összetételében mindenképpen új kormány alakul. Mint mondta, az új miniszterelnök és az őt támogató képviselők, frakciók egyeztetésének kérdése, hogy az új kormányban milyen arányban szerepelnek, vagy szerepelnek-e régi kormánytagok.

Egy másik kérdésre, miszerint a többi párttal lehet-e megállapodás, a politikus azt mondta, bíznak benne, hogy igen. Ahogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben elmondta, az MSZP minden párttal nyitott a minél gyorsabb tárgyalásokra – fűzte hozzá. Az egyeztetésen Lendvai Ildikón kívül az MSZP-t Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök és Simon Gábor, a választmány elnöke képviselte.

Fodor: Alakuljon át a kormány is!

A hétfői tárgyaláson világossá vált, hogy az SZDSZ és az MSZP számára egy kívülről, nem a szocialista pártból érkező miniszterelnök jelölése a közös pont – mondta a két párt delegációinak megbeszélését követő sajtótájékoztatóján Fodor Gábor. 

A szabad demokraták elnöke hozzátette, hogy  elképzeléseik szerint nem csak a miniszterelnök személyének kell változnia, ennél átfogóbb, a kormány egészét érintő átalakításra van szükség. Kitért arra is, hogy úgy gondolják, egy reformelkötelezett kormánynak kell felállnia, amit az SZDSZ a Reformszövetség programja alapján képzel el.

Gyurcsány idegesen elrohant

Bevágta maga mögött az ajtót és elrohant az SZDSZ-szel folytatott egyeztetésről Gyurcsány Ferenc. A Hír Televízió beszámolt: Fodor Gábor azt nyilatkozta nekik, hogy Gyurcsány éhes volt, ezért rohant el, és ez indokolta idegességét is. A szocialista képviselők a váratlanul félbeszakadt egyeztetés után, észlelve a parlamenti folyosón felállított kamerákat, egy másik útvonalon távoztak.

(MTI, Hír TV)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.