Gyurcsány gyanús: retteg az igazságszolgáltatástól? + Videó

A Fidesz várja Sólyom véleményét is

MNO

2009. március 24., kedd 11:58

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc valami miatt tart a független igazságszolgáltatástól, ha már most a bíróságokat és az ügyészséget támadó nyilatkozatra ragadtatta magát – mondta Balsai István, az ellenzéki párt politikusa keddi sajtótájékoztatóján.

„Van egy gyanúnk, úgy gondoljuk, hogy valamilyen okkal és joggal tart Gyurcsány Ferenc a független igazságszolgáltatás szereplőitől, (...) ha már most olyan kijelentésékre kell ragadtatnia magát, hogy részrehajló és a Fidesz érdekének megfelelő döntéseket hoz a Magyar Köztársaság bírósága és ügyészsége” – mondta a politikus utalva a miniszterelnök szombati kongresszusi beszédére.

„Vajon melyik az a szocialista politikus, aki le fog bukni, vagy esetleg magára gondolt Gyurcsány Ferenc?” – tette fel a kérdést.

A miniszterelnök az MSZP szombati tisztújító kongresszusán azt mondta, az állam egyes intézményei, különösen a bíróságok és az ügyészségek bizonyos döntései azt az érzést keltik, hogy a döntéshozók egy része a Fidesz érdekei, kimondott vagy sugallt elvárásai szerint járnak el. Gyurcsány Ferenc hozzátette: „úgy tűnik, mintha mentenék a Fideszhez kötődő disznóságokat, másrészt meg időnként azt a gyanút keltik, hogy részrehajlóan eljárás alá vonják, büntetik a Fidesz ellenfeleihez tartozókat vagy annak vélteket”.

Balsai István szerint Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternek el kellene határolódnia Gyurcsány Ferenc „szégyenteljes nyilatkozatától”, és bocsánatot kellene kérnie. Kérdésre válaszolva hozzátette: szeretnék Sólyom László köztársasági elnök véleményét is hallani, mert olyan súlyú az ügy, hogy megkívánná az alkotmányos intézmények felett őrködő államfő megnyilvánulását is.

Mint mondta, a „bukott párt, bukott miniszterelnöke” ha körbenéz, „tucatszámra” láthatja politikustársait, akik „nehéz bilincsben” töltik büntetésüket, várják tárgyalásukat vagy a vádiratot. Balsai István felsorolásában szerepelt például Hunvald György VII. kerületi szocialista politikus letartóztatása, a VI. kerületi szocialista politikusok gyanúsítotti kihallgatása, a Kulcsár-ügy és a Zuschlag-ügy is.

Szerinte Gyurcsány Ferenc negyven év óta nem tapasztalt magatartást tanúsított, amikor nekirohant az alkotmányos rendszerben különleges helyet elfoglaló bírósági és ügyészi szervezetnek. Balsai István úgy vélte, hogy a rendszerváltás óta egy miniszterelnök, de még miniszter se nagyon engedte meg magának, hogy ilyeneket mondjon.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke korábban beszélt arról, hogy a kormányra kerülésük esetén kivizsgálják a bűncselekményeket, Balsai István azt mondta, senki nem kerülheti el az elszámoltatást, de ehhez nem a Fidesz pozíciói szolgáltatnak alapot, hanem a független magyar igazságszolgáltatás jelenleg is működő gépezete.

Gyurcsány Ferenc szombati kijelentését a legfőbb ügyész és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is visszautasította.

Az ügyészségek és a bíróságok által folytatott, az ellenzéki képviselőkhöz köthető eljárásokról a nyilvánosság szinte sohasem értesül, holott tudvalévő, hogy ilyen ügyek is folynak szép számmal - közölte Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja kedden. Mindez kétségkívül azt a látszatot kelti, hogy szinte csak MSZP-s politikusok ellen folynak büntetőeljárások, holott a valóság nem ez – mutatott rá a szocialisták szakpolitikusa Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétvégi nyilatkozatával kapcsolatban.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.