Gyurcsány: Nyitott, nemzeti kormányt akarunk + Videó + Képek

Minden parlamenti párttal tárgyalnának

MNO

2009. március 22., vasárnap 13:23

Minden parlamenti párttal tárgyalásokat kezdeményezne Gyurcsány Ferenc az új, „nyitott nemzeti kormány” megalakításáról – jelentete be a kormányfő vasárnapi sajtótájékoztatóján. Gyurcsány nem számol azzal a lehetőséggel, hogy ne tudnának megállapodni egy új miniszterelnök személyéről.

• Válságkezelő kormányt javasol az SZDSZ
• Kiss: Párton kívüli szakember kellene
• Bokros: A fő kérdés az, kinek és milyen programja van
• Megbukott a „limuzinos szocializmus”
• Gyurcsánnyal Magyarország egyre közelebb került az államcsődhöz?
• Stumpf: Gyurcsány felmosórongyként használta saját pártkongresszusát
Tekintse meg a Hír Televízió felvételét!

Az MSZP nyitott, nemzeti kormányt szeretne alakítani, amelynek az a célja, hogy a gazdasági világválság közepette olyan intézkedéseket hozzon, amelyek csökkentik a recesszió hatásait, mérséklik a szociális és foglalkoztatási feszültségeket, valamint segítenek, hogy mielőbb magára találjon a gazdaság – közölte Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökségének vasárnapi budapesti ülése után. Konkrét jelöltekről nem beszélt a kormányfő.


Kiszámítható, stabil kormánytöbbséget szeretnének teremteni, nyitottabb háttérrel, és átfogó programmal – mondta a pártelnök, miniszterelnök. A kormányfő hozzátette: ehhez megállapodások kellenek, és az a jó, ha minél többekkel, minél szélesebb körben tudnak megállapodásokat kötni. Ezért minden parlamenti párttal tárgyalni akarnak. A konstruktív bizalmatlansági indítványt április 6-án nyújtják be, a parlament pedig április 14-én szavaz róla – mondta a szocialista pártelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint a február 16-én bemutatott kormányjavaslatoknál többet és mást kell tenni, mert az elmúlt hetek jelzései azt mutatják, hogy a gazdasági világválság elhúzódóbb és mélyebb lesz. Erre reagálni kell – tette hozzá. Magyarországnak továbbra is a fenntartható, egyensúly közeli pályán kell maradnia – szögezte le.Közölte: a kormány felgyorsítja a már most is folyó munkát, és új javaslatokat készít elő az új kormány számára, de majd az új kormányfő dönti el, miket használ ezekből. Hozzátette: a kormány politikai támogatását a frakciónak és pártnak kell biztosítania, de a cselekvés, a döntés felelősége a kormányfőé. „Nekem az a dolgom, hogy segítsem, hogy az új kormány tehesse a dolgát, ezt fogom tenni” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki arra bátorította a később megnevezendő új miniszterelnököt, hogy saját szempontjait figyelembe véve, átfogóan alakítsa át a jelenlegi kormányt.


Kérdésre Gyurcsány Ferenc elmondta: az elnökségi ülésen elhangzottak lehetséges miniszterelnök-jelölt nevek, de az új kormányfő személyére sokakkal történő konzultáció után kell majd javaslatot tenni. A kormányfő szerint meg tudnak majd állapodni az új miniszterelnök-jelölt személyéről, és olyan „gyorsan tárgyalnak, amilyen gyorsan csak lehet”. A cél az, hogy az új kormány május közepén rendelkezzen benyújtott törvényjavaslatokkal, amelyek egy része már június közepén hatályba is léphetne.

„Az elmúlt három évben nagy türelemmel hallgattam, hogy én vagyok a szélesebb körű együttműködés akadálya, most megszűnt ez az akadály” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki az MSZP szombati kongresszusán jelentette be indítványát, hogy új miniszterelnök vezetésével alakuljon új kormány.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.