„Gyurcsányék beemelése komoly konfliktust generálhat”

,

2014. január 6., hétfő 13:06, frissítve: hétfő 18:34

Komoly belső feszültségeket hozhat a felszínre, ha megvalósul a Bajnai Gordon, Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc által vágyott közös ellenzéki balliberális lista – mondták el az MNO-nak politológusok annak kapcsán, hogy az Együtt–PM Szövetség vezetője és az MSZP elnöke a korábbi megállapodásuk felülvizsgálatáról beszélt hétfőn.

Közös listát állítana a szocialistákkal és a Gyurcsány-párttal is Bajnai Gordon. Az Együtt–PM vezetője az MSZP-vel kötött szövetség kibővítését javasolja Mesterházy Attilának. A volt miniszterelnök az ATV reggeli műsorában azt mondta, a választási győzelem érdekében félre kell tenni a vitákat, és egy-másfél héten belül tisztázni kell, hogy ki, milyen együttműködésre hajlandó. A korábban megkötött együttműködést Mesterházy Attila is újratárgyalná. Gyurcsányék azonnal készek a tárgyalásra.

Ez benne volt a pakliban

A megváltozott erőviszonyok – a DK megerősödése – mindenképp felvetették, hogy a baloldal újraosztja a lapokat – mondta el portálunknak Nagy Attila Tibor. A Méltányosság Politikaelemző Központ (MPK) munkatársa szerint ugyanakkor egy ilyen újraosztás, és az esetleges nagykoalíció komoly feszültségeket generálhat az újdonsült pártszövetségen, de magukon a pártokon belül is.

Az egyik ilyen kérdés Nagy szerint Gyurcsány Ferenc személye, aki még a baloldali szavazók körében is megosztónak számít, esetleg többet vihet, mint amennyi szavazót hozhat; ugyanakkor Gyurcsány neve összeforrott a Demokratikus Koalícióval, az ő szenvedélyes, piacbarát kiállása adja a párt karakterét, a DK többi prominense pedig egyértelműen felsorakozott a volt miniszterelnök mögé, tehát egy Gyurcsány nélküli DK elképzelhetetlen lenne – szögezte le a politológus.

Értelmiségi nyomás

A baloldali értelmiség részéről van egy fokozódó nyomás az MSZP és az Együtt–PM Szövetség irányába, hogy egyezségre jussanak a 2014-es választások előtt – erről már Lánczi Tamás beszélt az MNO-nak. A Századvég elemzője szerint másrészt a voksolás közeledtével látszik, hogy a baloldal győzelmi esélyei csökkenek, ami abba az irányba nyomja a két alakulatot, hogy kinyissák az októberben kötött paktumot. „Egyértelműen összeomlott az októberi megállapodás Bajnai és Mesterházy között, amit egyébként másfél éven keresztül próbáltak összehozni, de végül kettő hónapot sem bírt ki.”

Önérdek is, hogy bővítsék a baloldali szövetséget, mivel így egy választási vereség esetén a felelősséget is szét lehet teríteni – hangsúlyozta a szakember. Bajnai és Mesterházy fejében az járhat, hogy ne őket hibáztassák a nagy baloldali összefogás és a választási győzelem esetleges elmaradásáért – tette hozzá. „Egy hatalmi játszma zajlik, egy kommunikációs játék, ami a politikai károk minimalizálásáról szól, és nem egy győztes stratégia.”

Komoly ellentéteket hozhatnak Gyurcsányék

„Ha Gyurcsányékat bevennék a brancsba, az komoly ellentéteket szíthat az MSZP-n és az Együtt–PM-en belül is” – hívta fel a figyelmet a MPK elemzője –, „hiszen biztos befutó egyéni és listás jelölteket kellene visszaléptetniük, hogy helyet csináljanak Gyurcsány embereinek, amelyet a visszaléptetettek érthetően sérelmeznének. Ráadásul mindezt rohamtempóban kellene végrehajtani, mert néhány hónap múlva a nyakukon a választás; ez pedig számos komoly technikai akadályt jelenthet.”

A harmadik probléma a DK markáns kapitalizmusa, és a tudatosan felvállalt, népszerűtlen kampánytémák: a rezsicsökkentés eltörlése, a tandíj bevezetése, amelyek nehezen férnének össze egy baloldali koalíció imázsával – mondta el a politológus. Azaz ha összeállna egy nagykoalíció, nehéz lenne jól fogyasztható márkává összegyúrni ezt az egyveleget, nehéz lenne világos üzenetet megfogalmazni.

A felelősség elkenése áll a középpontban

Nagy leszögezte: a baloldal értékes időt vesztett, mert az ideológiai profil kidolgozását nem lehet az utolsó pillanatra hagyni. Ezt a munkát nem végezték el megfelelően, így ha technikailag össze is állna a három párt, akkor is kérdés, hogy milyen hatásos üzenetet tudnak majd kommunikálni a választók felé.

Lánczi szerint ha létrejön egy közös lista, akár egy közös koordinált jelöltindítás, az a baloldal győzelmi esélyeit lényegében nem javítja a hitelesség oldaláról sem. Másrészt olyan régóta zajlik ez a vergődés a baloldalon, hogy az összefogás tematikának nem lehet a balliberális oldal a győztese. „Nem arról szól ez a vita, hogyan tudnak egy minél életképesebb baloldali összefogást összerakni, hanem a felelősség elkenéséről” – zárta szavait a Századvég elemzője.

Fidesz: Ők egyszer már eladósították Magyarországot

Magyarországnak nincs többé vesztegetni való ideje a bukott baloldal hatalmi játszmáira – kommentálta az ellenzéki egyeztetésről szóló hétfői nyilatkozatokat Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján. Összeállt ugyanaz a bukott baloldal, amely egyszer már tönkretette az országot – kommentálta az ellenzéki politikusok szavait a Fidesz szóvivője, aki szerint a személyes hatalmi ambíciók mindent felülírtak a baloldalon. „Hatalmat akar ugyanaz a Gyurcsány–Mesterházy–Bajnai-tengely, amely egyszer már bebizonyította, alkalmatlan az ország vezetésére” – fogalmazott.

 

Zsigó szavai szerint ma ugyanazok vannak együtt, akik egyszer már eladósították Magyarországot, akik munkanélküliséget, gazdasági zuhanást, pénzügyi és politikai instabilitást hoztak az országra és megszorításokat a családokra. A baloldal „»fájni fog« programjában” ma is benne van a radikális adóemelés – „akár 40 százalékos adókulccsal” –, a családi adórendszer és a rezsicsökkentés eltörlése, a minimálbér csökkentése vagy teljes eltörlése, valamint a bankadó csökkentése, helyette pedig megszorítások bevezetése – mondta. A Fidesz szóvivője hangsúlyozta, Magyarországnak nincs többé elvesztegetni való ideje „a bukott baloldal hatalmi játszmáira”, „talpra álltunk, és nem hagyjuk, hogy ugyanazok visszarántsák a magyarokat ugyanoda, ahol 2010 előtt az ország volt”.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.