Gyurcsánynak visszaszámoltak, Mesterházy "adta az okosat"

Kovács András

2012. június 14., csütörtök 18:32, frissítve: vasárnap 13:01

Gyurcsány pontatlanul idézett, a szocialisták már olyan költségvetést hoznának tető alá, amely többlettel zár, míg a Jobbik korábbi témáit melegítette föl a parlament csütörtöki vitanapján, ahol az Orbán-kormány elmúlt két évét értékelték a képviselők. A mai parlamentben az MSZP képviseli a múltat – jelentette ki Rogán Antal.

Személyeskedésben bővelkedő viták folytattak a képviselők a parlament csütörtöki ülésén, ahol az Orbán-kormány kétéves tevékenységét értékelték. Az ellenzéki pártok az ideológiai besorolásuktól függetlenül egységesen támadták a kabinetet, valamint a Jobbik és a baloldal képviselői egymást is keményen ekézték. Már megszokott jelenség az ülésteremben, hogy Szűcs Erika megállás nélkül bekiabál a fideszes és KDNP-s felszólalások alatt, s hasonlóképpen cselekedett Vadai Ágnes is.

A vitában a tojás, a liszt, valamint a miskolci bérlet ára is előkerült, amiről természetesen a szociális érzékenységet magukban fölfedező MSZP-sek beszéltek, akik szerint sokaknak nincs már vacsora a McDonald’sban. Fordulat volt a szocialisták érvelésében, hogy Hiller István már szufficites költségvetést szeretne látni, miközben az MSZP kormányzása alatt egyszer sem sikerült ilyet produkálni.

Visszaszámlálás

Gyurcsány Ferenc is hozzászólt a polémiához, 1989 kompromisszumáról beszélt, mialatt Pörzse Sándor nézett vele farkasszemet. A bukott miniszterelnök ellen-Magyarország felépítéséről szónokolt, amely egy autokratikus világ, de az ő világában a polgárok és a magántulajdon gyarapodni akarása viszi előre az országot.

A Demokratikus Koalíció elnökének felszólalása alatt a fideszes és jobbikos képviselők a 2006-os rendőrterrort emlegették föl. Gyurcsány beszédének utolsó 10 másodpercében a jobbikos képviselők visszaszámoltak, majd az idő lejártával közölték, hogy „vége”. Papcsák Ferenc arra kérte Gyurcsányt, hogy pontosan idézzen, mivel nem Bibó István írt a szabadság kis köreiről, hanem Szűcs Jenő.

Hová lett Mesterházy?

Kósa Lajos arra hívta föl a figyelmet, hogy az 1989-es keretek tökéletesek voltak ahhoz, hogy a régi struktúrák továbbéljenek. „Nem vették észre, hogy a posztkádári struktúrák 2010 előtt mindent fölemésztettek? – intézte a szocialistákhoz Debrecen polgármestere a szavait. – Az a két év, ami mögöttünk van, a magyar újkori demokrácia történetében meghatározó időszak.” Kósa emlékeztette a jelenlévőket, hogy Mesterházy kezdeményezte a vitanapot, mégsincs jelen.

Mesterházy Attila korábban a leépülés évének nevezte a mögöttünk hagyott időszakot. Az MSZP frakcióvezetője szerint válság van, és a kormány cserbenhagyott mindenkit. A politikus úgy látja, már „rosszabbul élünk, mint négy éve”, majd arról is beszélt, hogy a kabinet csak rombolt az elmúlt években. „Mi, baloldali demokraták hozzuk majd el a változást az országnak” – jelentette be Mesterházy, amin a fideszes képviselők jóízűen nevettek.

„A gyűlölet kultúráját hallottuk”

„A hazugság és gyűlölet kultúráját hallottuk Mesterházy felszólalásában” – fogalmazott Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy az MSZP 1997-ben olyan törvényt fogadott el, amelynek értelmében 2013-tól megadóztatták volna a nyugdíjakat. Hargitai János rámutatott arra, hogy Mesterházy adta az okosat, majd távozott az ülésteremből. A KDNP-s képviselő nem gondolja, hogy hibátlanul kormányoztak, de azt a gazdaságpolitikai csapdahelyzetet, amit kezelni kellett, a szocialisták hagyták itt.

Vona Gábor furcsának tartotta, hogy az a farkas jelentkezik házőrzőnek, amelyik feldúlta a csirkeólat. A Jobbik frakcióvezetője ellenforradalmi kormányzásnak nevezte az elmúlt két évet. „Milyen elszámoltatás az, ahol Gyurcsány Ferenc még mindig országgyűlési képviselő lehet?” – tette fel a kérdést a politikus. A Jobbik elnöke ismételten védelmébe vette a különféle polgárőr-egyesületeket, majd az államadósság újratárgyalását sürgette, amely a jelenlegi világgazdasági helyzetben vélhetően az államcsőddel lenne egyenlő.

Ki volt a kormányrúdnál?

„Végig úgy viselkedtek, mintha soha nem lettek volna a kormányrúdnál” – mondta Rogán Antal az MSZP képviselőinek. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik – tette hozzá. „Aki ma nyomon követte a vitát, az láthatta, hogy vannak olyan politikai erők, amelyek változtatni szeretnének, és vannak, akik a múltat szeretnék visszaállítani – hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője. – Olyan Magyarországot szeretnénk, ahol a gyűlöletnek és az irigységnek nincsen helye, míg ma a parlamentben a múltat az MSZP testesíti meg.”

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.