Gyurcsányt mégis beveszik a balliberális összefogásba?

MNO

2014. január 6., hétfő 12:50, frissítve: hétfő 16:14

Az MSZP és az Együtt–PM közötti szövetség kibővítésére tett javaslatot Bajnai Gordon és Mesterházy Attila. Úgy tűnik tehát, hogy mégis beveszik a balliberális összefogásba Gyurcsány Ferencet, akit tavaly még csúnyán elutasítottak; az MSZP és az Együtt tavaly lezártnak nyilvánította a szövetségeskeresési időszakot. A Fidesz szerint ha újra összeállnak azok, akik egyszer már tönkretették az országot, az semmilyen újdonságot nem jelent a magyar családoknak. A DK üdvözli Bajnai és az Együtt-PM kezdeményezését a teljes körű demokratikus ellenzéki összefogás megvalósítására.

„Vissza kell adni a kormányváltást akaróknak a győzelembe vetett hitet. Ehhez az Együtt–PM szerint a lehető legszorosabb együttműködésre, akár közös listára van szükség az ellenzék érdemi támogatottsággal rendelkező erői között. Ennek megvalósításához minden félnek áldozatot kell hoznia” – idézte az Együtt–PM vezetőjének egy tévéinterjúban elhangzott szavait a párt hétfői, MTI-hez is eljuttatott közleménye.

Feszültséget hozhat a megállapodás
Komoly belső feszültségeket hozhat a felszínre, ha megvalósul a Bajnai Gordon, Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc által vágyott közös ellenzéki balliberális lista – mondták el az MNO-nak politológusok.

Bajnai Gordon az ATV-ben hétfő reggel azt mondta, ha létre tudnak hozni egy olyan összefogást, amely közelebb visz a győzelemhez, az azt jelenti, hogy nyilván nem ő vezeti majd az összefogást, és neki is eggyel hátrébb kell lépnie. Saját személyi pozícióján kívül nem kíván másról nyilatkozni, amíg le nem ültek az MSZP-vel és a DK-val tárgyalni – tette hozzá.

Mesterházy is nyitott a közös listára

Újra kell írni az MSZP–Együtt–PM-megállapodást azt követően, hogy az Együtt–PM nem szövetségként, hanem pártként kíván indulni a 2014-es választáson, vagyis megváltozott az egyik szerződő alany személye – jelentette ki Mesterházy Attila hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Ennek során annak megvalósítására kívánnak törekedni, hogy egy baloldali jelölt álljon szemben az egyéni választókerületekben a Fidesszel – közölte az MSZP elnöke.

Kijelentette, a helyzetértékelésre alkalmat ad az is, hogy a köztársasági elnök várhatóan hamarosan megjelöli a választás hivatalos időpontját. Ugyanakkor elemezni kell azt a helyzetet is, hogy immár hasonló támogatottsággal rendelkezik az Együtt–PM és a Demokratikus Koalíció – tette hozzá Mesterházy. Elmondta: három lehetőséget lát arra, hogy az egyéni körzetekben egy jelölt álljon szemben a Fideszével. Az egyes körzetekben kölcsönösen visszalépnek egymás javára, az Együtt–PM és az MSZP is bővíti a saját szövetségi körét, a harmadik lehetőség pedig a közös lista. Éppen ezért azt javasolta Bajnainak, hogy a hét második felében értékeljék a kialakult helyzetet, és kezdjenek egyeztetéseket a megállapodásuk újraírásáról – mondta Mesterházy.

Az MSZP-elnök még nem tudja, visszatér-e Gyurcsány

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc a DK színeiben visszatér-e a választási szövetségbe, Mesterházy azt mondta, nem tudja, azt azonban igen, hogy a választások várható kiírásának közelsége miatt most lehetőség van értékelni az elmúlt négy-öt hónapot, az egyéni képviselőjelöltek felkészülésének hatékonyságát. Másrészt van két párt, az Együtt–PM és a DK, amelyek hasonló támogatottsággal bírnak, és nagyjából a bejutási küszöbön billegnek. Az MSZP első embere szerint ebben az esetben fontos elemezni azt, hogy mit lehetne tenni. Nem akármilyenek a feltételek, hiszen a szocialisták két volt miniszterelnöke is külön pártot alapított, amelyek „ugyanarra a szavazóbázisra hajtanak, ahol az MSZP is működött” – fogalmazott Mesterházy.

Fidesz: Ha összeállnak, az semmilyen újdonságot nem jelent

Ha újra összeállnak azok, akik egyszer már tönkretették az országot, az semmilyen újdonságot nem jelent a magyar családoknak, az emberek ugyanis emlékeznek arra, hogy mi történt 2002 és 2010 között – mondta Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfő reggel. Hozzátette, ha a baloldali erők nem fognak össze, akkor az folytatódik, ami ez elmúlt három és fél évben zajlott, vagyis a baloldal szétszakadt pártjai egymással veszekednek, mert csak a saját hatalmuk érdekli őket.

A Fidesz-szóvivő hangsúlyozta, hogy a legfontosabb az emberek érdeke, s az elmúlt három és fél évben a politika az emberekről szólt. A kormányzati eredmények közül kiemelte, hogy a gazdaság talpra állt, megerősödött, fejlődő pályán van, a minimálbér százezer forint fölé emelkedett, tavaly reálbér-emelkedés volt, és rekordalacsony az infláció.

Emlékeztetett arra, hogy már húsz százalékkal csökkent a rezsi, és a Fidesz-frakció januárban szeretne arról dönteni, hogy mely szolgáltatásoknál és milyen mértékben csökkenhetnek tovább a terhek. Zsigó Róbert azt mondta: a közvélemény-kutatási adatoknál is fontosabb az, hogy minél többen legyenek, akik támogatják azt a politikát, amely az emberek érdekét szolgálja, illetve az, hogy minél több pénz maradjon a családoknál.

Örül a Demokratikus Koalíció

A Demokratikus Koalíció üdvözli Bajnai Gordon és az Együtt-PM kezdeményezését a teljes körű demokratikus ellenzéki összefogás megvalósítására. A DK álláspontja szerint az ellenzék győzelmének és az Orbán-rendszer megbuktatásának legnagyobb esélyét a közös jelöltek, a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt jelenti. A párt ezért bármelyik pillanatban készen áll az együttműködésről szóló érdemi tárgyalások megkezdésére.

Szanyi: Gyurcsány korábban visszautasította az MSZP-t

Az MSZP-t kampányidőszakban irányító országos választási bizottság hétfő délután tárgyal az ellenzéki szövetség kibővítésének lehetőségéről – hangzott el Szanyi Tibor sajtótájékoztatóján. A szocialista politikust azután kérdezték újságírók, hogy Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője megállapodásuk kiterjesztése érdekében javasolt tárgyalást az MSZP-nek.

Szanyi azt mondta: az MSZP induló pozíciója a közös lista- és jelöltállítás volt 2012 novemberében, ám partnereik ezt eddig nem támogatták. A szocialista párt európai parlamenti listavezetője mindazonáltal megjegyezte, azóta kihirdették jelöltjeiket és listát is állítottak, „a rántottából pedig nem olyan egyszerű visszacsinálni a tojást”.

Kérdésre válaszolva Szanyi elmondta, fenntartja a Gyurcsányról korábban megfogalmazott véleményét. Hozzátette: a Demokratikus Koalíció elnöke korábban úgy nyilatkozott, hátralép, ha ő az akadálya a teljes összefogásnak. A szocialista politikus arra nem válaszolt egyértelműen, véleménye szerint Gyurcsány akadálya-e az ellenzéki együttműködésnek, de azt mondta: a volt miniszterelnök korábban visszautasította az MSZP ajánlatát.

Elmondta azt is, az MSZP-ben az elmúlt napokban nem volt téma az ellenzéki szövetség kibővítése, de Bajnai Gordon javaslata nyomán az országos választási bizottság hétfő délután erről is tárgyalni fog.

Gyurcsány: Teszetoszák

Mint ismert, az MSZP és Bajnaiék még áprilisban jutottak egyezségre a koordinált egyénijelölt-indításról. A közös választási lista kialakításában és a Demokratikus Koalícióval való tárgyalások megkezdésében nem egyeztek meg. (Gyurcsány Ferenc május elsejei beszédében teszetoszának minősítette az ellenzéki erőket, és kijelentette, hogy „utálja a pávatáncot”. A volt kormányfő közös ellenzéki listát sürgetett, mert úgy vélekedett: csak így győzhetnek 2014-ben.)

Mi vár ránk 2014-ben?
Az Európai Unióban is ijedséget váltott ki a lehetőség, hogy mi lesz akkor, ha a többi kormány is a multik és a bankok adóztatására tér át – mondta el Kiszelly Zoltán politológus az MNO-nak adott interjújában arról, hogy mi áll az Orbán-kormányt ért eszeveszett és alaptalan támadások mögött. A szakemberrel beszéltünk a mögöttünk hagyott három és fél év mérlegéről és arról is, mi lesz majd a 2014-es választások várható végeredménye.

Augusztusban aztán Bajnaiék és a szocialisták megállapodtak, hogy nem lesz közös lista, és közös miniszterelnök-jelöltet sem indítanak, az erről szóló szerződést október 22-én írták alá. A Gyurcsány vezette DK szeptemberben tárgyalt az MSZP-vel, de nem sikerült megállapodniuk, a szocialisták ugyanis a volt miniszterelnök visszalépését szabták feltételül. Cserébe DK-s politikusok kaphattak volna helyet az MSZP listáján, és négy egyéni körzetben adták volna át nekik az indulási jogot. Gyurcsányék azonban nem fogadták el a szerintük megalázó ajánlatot. A DK vezére ezután is felhívta magára a figyelmet.

Hogy lesz ebből valamirevaló összefogás?

Október 23-ára is készült a volt kormányfő: közös ünneplésre, illetve demonstrációra hívta meg Bajnait és Mesterházyt. Noha az esemény előtt megállapodtak abban, hogy egyik felszólaló sem bírálja a többi szereplőt, az exminiszterelnök hevesen kritizálta az MSZP és az Együtt–PM Szövetség előző napon aláírt megállapodását. Felszólította Bajnait és Mesterházyt, hogy egyikük vagy mindkettejük lépjen hátrébb valakinek a javára, sőt azt is felajánlotta, hogy ha ő lenne az összefogás akadálya, kész háttérbe vonulni.

Két nappal az ünnepség után a két párt közleményben is lezártnak nyilvánította a szövetségeskeresési időszakot, a rendezvény szándékos megzavarása „felőrölte a tárgyalásokhoz szükséges minimális tárgyalási alapot”. Azóta viszont több szocialista politikus is megengedőbben beszélt a lehetséges összefogásról. Gyurcsány is igyekszik tovább erőltetni az összefogás gondolatát. Bajnai Gordon november közepén egy interjúban közölte, hogy akár hajlandó is lenne tárgyalni a DK-val, ha Gyurcsány képes helyreállítani a bizalmat.

Forrás: MTI, Magyar Nemzet, hirado.hu

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.