Ha a kormányfő vejéről van szó, megnyílik a bankok szíve és zsebe

MN

2017. november 10., péntek 13:16, frissítve: péntek 13:22

Váratlanul vallott színt nemrég az Origónak Tiborcz István, így derült ki, hogy Orbán Viktor üzletember veje részvénytulajdonos a BDPST nevű ingatlanfejlesztő Zrt.-ben, és így birtokos a közel 2 milliárdos piaci értékű fővárosi Mahart-házban is.

24.hu újságírója, Spirk József most annak járt utána, hogy a Tiborcz István és a Szivek Norbert, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő-vezér körüli érdekeltségek hogyan vásárolták meg a székházat és az egy tömbhöz tartozó, de helyrajzi szám szerint különálló további két műemléki épületet.

A portál emlékeztet rá, hogy a Tiborcz István és Szivek Norbert MNV-vezér körüli érdekeltségek tavaly szerezték meg a Vörösmarty tér mellett, a Vigadó közvetlen szomszédságában található tömböt. A legismertebb az ingatlanok közül az 1910-es években épült Mahart-székház, de odatartozik a Vörösmarty tér felőli részen az 1938-ban épült Futura-irodaház, valamint az Apáczai Csere János utcai oldalon az egykori Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár épülete is, amely az elmúlt kétszáz évben több átalakítás során nyerte el jelenlegi formáját.

Az épületegyüttessel kapcsolatban korábban már felvetődött, hogy ott egy szálloda kialakítása lenne a legkifizetődőbb befektetés.

A 24.hu szerint többszöri tulajdonosváltás után, 2015-ben egy olyan cég, a Dorottya Investments vette meg a tömböt, ami nem számít ismert nagy ingatlanvállalkozásnak, 35 éves tulajdonosnője korábban nem rendelkezett cégekkel – nem számított ismert cégnek a Dorottya részvényeit birtokló Longoria Kft. sem, ami pár hónapig szintén a Mahart-székház tulajdonosa volt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az államközeli nagy bankok mégis bizalmat és hitelt szavaztak meg a Dorottyának és a Longoriának: 2016 szeptemberéig 4,3 milliárdos hitellel terhelték meg az épülettömböt.

A Tiborczhoz köthető BDPST bejelentkezésekor pedig sorra érkeztek a további nagy banki hitelek – előbb a Gránit Bank adott 1,3 milliárdot az új tulajdonosnak, ezt a hitelcsomagot pedig Magyar Takarékszövetkezeti Bank váltotta ki egy 2 milliárdos kerettel.

A fenti összeg azonban eltörpül azok mellett, amelyeket a Futura-házra és az Apáczai Csere János utca felőli épületre, az Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár egykori székházára vettek fel.

Tavaly novemberben, az új tulajdonos megjelenésével egy időben egy 50 millió eurós, azaz

több mint 15 milliárd forintos hitel is érkezett az ingatlanegyüttesre.

Az állami Eximbank jelzáloga majd egy éven keresztül felbukkant az épületek különböző részeinek nyilvántartásában. Most ősszel, szeptember 18-án törölték. Helyette viszont itt is megjelent a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, amely a tulajdoni lap szerint egy 4 milliárdos hitellel támogatta meg a birtokos cégeket – írja a furcsa banki hiteleket bemutató 24.hu.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Tarlós István úgy látja, nem feltétlenül kell a mobil gát a Rómaira

Budapest főpolgármestere szerint rendben van a 3-as metró felújítása, és kitart a Fidesz támogatása mellett. Interjú.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.