„Ha befogod a szád, mehetsz a pénztárhoz”

MNO

2016. január 9., szombat 17:12, frissítve: szombat 17:25

A miniszterelnök a 2018-as választásra készül, azonban azóta elvesztette azt a széles médiatámogatottságot, amelyet az előző választások során élvezett – írta meg a Reuters.

A hírügynökség felidézte: 2014-ben győzelmét többek között annak is köszönhette, hogy a nagyobb médiumok támogatták, vagy legalábbis visszafogták a kritikájukat; ebben az állami média mellett Simicska Lajos vállalkozóhoz köthető sajtó is segítségére volt, azonban a választások után összekülönböztek, Orbán pedig kijelentette, hogy az őt győzelemre segítő jobboldali médiát a Fidesz és a kormány elvesztette.

Összeáll a triumvirátus

Ezért a miniszterelnök három közeli szövetségesére – Andy Vajnára, a kormány filmbiztosára, Rogán Antalra, a miniszterelnök kommunikációs vezetőjére és régi tanácsadójára, Habony Árpádra – támaszkodva próbálja visszaszerezni a média feletti befolyását 2018-ra (a Reuters megkeresésére a triumvirátus egyik tagja sem kívánta kommentálni a dolgot, Orbán szóvivője pedig csak annyit mondott, a miniszterelnök nem kíván semmit hozzátenni ahhoz, amit tavaly nyilatkozott, miszerint jobboldali civilek segítségét kérte a kormányt támogató médiumok létrehozásához).

Nem Orbán meghosszabbított keze

Az ügynökség felidézi a TV2-vel kapcsolatos kötélhúzást, amelyben Simicska Lajos egyik üzleti partnere áll szemben Vajnával; az iparági szereplők szerint a kivéreztetett televíziónak nagy szüksége lenne nemcsak a kábelszolgáltatói díj bevezetésére, hanem az állami hirdetésekre is – ezeket értelemszerűen Vajnától inkább remélhetik, mint versenytársától. Vajna a Népszabadságnak tagadta, hogy Orbán parancsára járna el, és azt mondta, hogy megteszi a kellő befektetéseket, hogy a tévé nyereségessé váljon.

Pénzszagra gyűl

A Reuters ír Habony Modern Media Group-járól is, amelynek vezetője a századvéges Keresztesi Péter; a tulajdonosok állítása szerint szintén nem a miniszterelnökért, hanem a piaci rés kihasználására hozták létre, úgy mint a 888.hu és a Lokal.hu internetes portált, amelyeken sűrűn bukkannak fel állami hirdetések.

A hirdetési lábért pedig, ahogy írják, Rogán felel, aki miniszterként 25 milliárdos éves hirdetési büdzsé felett diszponál, ezzel piacvezető szereplő, pénzével pedig vonzza a befektetőket. Aki tudja, mikor fogja be a száját, már mehet is a pénztárhoz – idézték a megszólaltatott vezetőt, aki hozzátette:

„Magyarországon nincsen független média.”

Vajna, Habony és Rogán, bár saját útjukat járják, most is összefognak, erről közös fényképeik is árulkodnak a Reuters szerint.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.