Ha elég szerencsétlen vagy, megvan a karrier + Videó

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2012. április 22., vasárnap 05:38, frissítve: vasárnap 13:08

Litkai Gergely 2012-ben jutott el arra a szintre, hogy a szabadidejét a családjával szeretné eltölteni a karrierépítés helyett. A Dumaszínház főszerkesztőjével végigszaladtunk azon az úton, mely a Godot humorsarkától a Hunyadi téri Büdi borozón át a Corvin sétányon kialakított új „stand-up színházig” vezetett. A magát projektvezetőként definiáló humorista fanyar kritikával illette a tévés tehetségkutatók sztárjait, és elárulta, mi lesz a stand-uposok következő nagy dobása.

Elmondaná, hogyan lesz egy jogászból humorista?
– Már jóval azelőtt foglalkoztam humorral, mint a jogi karon végeztem volna, úgyhogy a kérdést akár fordítva is fel lehetne tenni. Nagyjából nyolcadikos lehettem, amikor elhatároztam, hogy a joggal és a humorral szeretnék foglalkozni. Végül mindkettő megvalósult.

– Ezek szerint ön az a fajta ember, aki nem nyugszik, míg meg nem éli az álmait?
– Igen. Vagy pedig felébredek. Mivel keveset alszom, így kevés álmom van, és sok időm jut a megvalósításukra, ennek következtében az álmaim közül sok mindent meg tudtam valósítani.– A jogászi pálya, a szövegírás, a stand-up, a forgatókönyvírás, a szerkesztői munka közül mit lehet megnevezni fő csapásirányként? Kérdezhetném úgy is: melyik viseli magán leginkább Litkai Gergely lenyomatát?
– Talán amikor a színpadon nevettetek, vagy otthon a gyerekkel játszom. Ott vagyok a leginkább önmagam. Egyébként ami ezeket a feladatokat összefogja, az gyakorlatilag a „projektmenedzseri” munka. Ilyen egy forgatókönyv összehozása, a Comedy Central felépítése, vagy ennek az új Dumaszínháznak a létrejötte, amelyben most beszélgetünk. Az embernek olyanba kell belekezdenie, amit kevesebben űznek, ahol nagyobb az érvényesülési lehetősége. Magyarországon van 60-70 aktív humorista, és jut rájuk nagyjából 10 szerkesztő. Alapvetően egyébként olyan vagyok, mint Thomas, a kis gőzmozdony: azt nézem, hogy lehetek a leginkább hasznos.

– A legfrissebb hír önnel kapcsolatban, hogy otthagyta a Comedy Central főszerkesztői posztját, miközben mégis maradt a csatornánál. Beleshetünk a kulisszák mögé?
– Persze, nincs itt semmilyen titok. Rengeteg munkám volt a Comedynél, amit el szerettem volna ott érni, elértem, amit ki akartam próbálni, kipróbáltam. Sokat utazhattam, rengeteg tapasztalatot gyűjthettem, és nagyszerű dolgokat csinálhattam. Most azonban eljutottam arra a szintre, hogy a szabadidőmet inkább a családommal, a barátaimmal szeretném eltölteni, így a karrierépítés helyett most már ők élveznek elsőbbséget. Sokkal jobb létrehozni valamit, mint valaminek a rabjává válni.

„Nem éreztem úgy, hogy elnyomott volna például Kőhalmi Zoli”
„Nem éreztem úgy, hogy elnyomott volna például Kőhalmi Zoli”


– Milyen feladata maradt a Comedynél?
– Remélem, továbbra is tudunk majd saját műsorokat gyártani, egy ilyen csöppnyi méretű kábelcsatornánál ugyanis ez nagy szó. Ezeknek a műsoroknak a szerkesztésében továbbra is szerepet vállalok majd.

– A magyar stand-up a 20. század végén, a 21. század elején virágzott ki igazán, ön pedig testközelből követhette végig a szirombontást, gyakorlatilag atyáskodott felette. Hogyan zajlott le a folyamat?
– Szóltak, hogy csináljunk ilyet. Személy szerint Ardai Tamás hívott, akinek Sáfár Zoltánnal volt egy szoláriumból kialakított kávézója, ez volt a Godot. Én hoztam a fellépőket, aztán elkezdtünk tehetségkutatót szervezni, ahová egyre többen jöttek. Rájuk meg egyre több néző lett kíváncsi, többek között Plajer Tibi, aki az első előadás óta nézőnk, most pedig műszaki ellenőrként vett részt az új hely kialakításában, és legalább annyi pénzt költött már nálunk, mint mi most a Dumaszínház műszaki ellenőrzésére.

– Mi lett ezekkel a fiatal titánokkal, mindannyian feltűntek később az Esti Showderben?
– Vannak, akik a kezdetektől jelen voltak, és még ma is visszatérők a Dumaszínházban. Ott van például Hajós András vagy Badár Sándor. Fábry Sanyi sokat segített, látta, mennyi tehetséges ember lép fel a Godot-ban, és úgy vélte, be lehetne építeni egy stand-upos blokkot a Showderbe. Kovács Kristófnak és a mi tudatos márkaépítésünknek köszönhetően a stand-uposok saját műsort kaptak, ez lett a Showder Klub. Az első évadnak még én voltam a szerkesztője, aztán jöttem át a Comedyhez.

– A Fábry-féle gegcsapatnak, amely a Showder poénutánpótlásáról gondoskodik, ön is tagja volt. Mondhatjuk esetleg, hogy vezetője?
– Nem akarom utólag túlértékelni a dolgokat. A csapat része voltam, én is ott ültem, és toltam a poénokat, mint a többiek.

– Tudott érvényesülni? Beszélgettem olyan stand-upossal, aki azt mondta, hogy ez nehezére esett.
– Azt gondolom, hogy kemény munkával ez nem okozhat gondot. Nem éreztem úgy, hogy elnyomott volna például Kőhalmi Zoli.

– Ő magáról is állítja, ha nem az ő agyából pattant ki a poén, akkor az jó nem lehet.
– Ez azért túlzás, de mindenesetre sajátos elképzelése és magas elvárása van azzal kapcsolatban, mi a jó poén. Mondhatni „humorfasiszta”, a szó pozitív értelmében. Már ha ennek van egyáltalán pozitív értelme.

– Ön egyébként bírja a kritikát, önironikus fajta?
– Persze, a stand-up nagy része önirónia. Gyakorlatilag magunkon nevetünk, és hagyunk nevetni másokat.

---- A „nemzet csalogányairól” ----

– A rádiós, újságírói, filmes díjak, avagy a Karinthy-gyűrű közül melyik áll legközelebb a szívéhez?
– Ki ne felejtsük a Füst Milán-brosst...Nem, ilyen nincs... A Banánhéj filmfesztivál Ezüst Banán-díjára vagyok a legbüszkébb, rögtön utána következik a Buhera Mátrixért mint tévéműsorért a Kamera Hungárián elnyert elismerés.

– Szóval a filmes díjak állnak az első helyen.
– Igen, mert megdöbbentem rajta, hogy elnyertük őket.

– Azért is kérdezem, mert úgy tudom, a Szuperboyz című film elkészítését követően a forgatókönyv kapcsán kialakult feszültség miatt elhatározta, többé nem ír szövegkönyvet.
– Nem is írtam filmet. Tartom ezt az elhatározást. Vannak nálam sokkal tehetségesebb emberek ebben a műfajban, írjanak ők.

– Itt inkább az ön lázadó karaktere kerekedett ki, vagy egy szimpla konfliktusról van szó?
– Annak vagyok a híve, hogy ha valamibe energiát fektetek, akkor szeretném, ha valóban jó minőségű anyag készülne belőle. Amit én írtam, az sem volt persze 100 százalékos, de a végeredmény még ennél is rosszabb lett, nem jó ez sem a közönségnek, sem az alkotónak.

– Van kedvenc dumaszínházas fellépője?
– Mindenkit más miatt szeretek, főszerkesztőként nem az ítélkezés a feladatom, hanem hogy mindenkiből kihozzam a legjobbat. Mindenkin más miatt nevetek, és persze sokszor máshol, mint a közönség. Nagyon jó érzés, hogy olyanokkal dolgozhatok együtt, akikkel jól érzem magam, és akiket becsülök.

– Stand-uposként avagy szerkesztőként is felelhet: mitől ül egy poén?
– Nekem egyetlen teóriám van ezzel kapcsolatban. Váratlannak, meglepőnek kell lennie. A néző ne legyen felkészülve rá, és akkor teljesen lényegtelen, honnan merít az ember. Személy szerint a nagyon ergya dolgokon is jól tudok mulatni. Ilyen például a Come, Fly With Me! BBC-sorozat. Ott van még az Extrák, vagy a most hasító Modern család. Van hova fejlődnünk, a humor virul világszerte.

– Melyik volt a leggroteszkebb fellépése?
– Egy alkalommal külföldi turistáknak csináltam vicces idegenvezetést Budapesten. Olyan kihagyhatatlan helyszínekre látogattunk el, mint a Hunyadi téri Büdi borozó (Stinky Wine Cellar). Egy megafonba ordítva közöltem az információkat angol nyelven, és így vonultunk végig a városon. A Vörösmarty téri karácsonyi vásárban csak néztek az emberek, hogy ki ez a félőrült.

– Mekkora potenciál rejlik még a hazai stand-upban? Ugyanúgy működnek, mint mondjuk 5-6 éve? A kereskedelmi csatornánál ez nagyon nem mindegy, ott a nézettség számít mindenek felett.
– A kedveltségünk szerintem a befektetett munkamennyiséggel egyenesen arányos. Ha az ember lelkiismeretesen csinálja, akkor hosszú távon is működik a dolog.

– Több stand-upos is mondta nekem korábban, hogy vannak tehetséges fiatalok, de sokan egyszerűen csak szeretnének beleülni a sztárságba ahelyett, hogy maguknak taposnák ki az ösvényt, mint a régiek.
– Igen, ez tipikus. Látják az X-Faktorban és a tehetségkutatókban, hogy Mariah Carey-t hetvennegyedszer is el lehet énekelni, és ha elég szerencsétlen vagy, avagy valami rejtélyes ok miatt szimpatikus, akkor megvan a karrier. A világért sem szeretném lesajnálni a „nemzet csalogányait”, de nem ők írják a számot, nem ők vitték azt sikerre. Egyszerűen kimennek a színpadra, és a többségük nem más, mint egy kereskedelmi csatorna által felpumpált karaokesztár. A humoristának folyamatosan meg kell újulnia, írnia kell, ez jóval nehezebb és kockázatosabb feladat. Még nehezebb ez egy olyan országban, ahol mindenki tökéletesen ért mindenhez. Mint például én a tehetségkutatókhoz.

– A „tízmillió szövetségi kapitány” országára céloz?
– Tízmillió szövetségi kapitány, tízmillió humorszakértő, de ugyanennyien tudnak akár kertészeti tippeket is adni adott esetben.

– A Dumaszínház magja megmaradt, és továbbra is hasítanak, ez azért biztató, nem?
– Ha nem is hasítunk, de tesszük a dolgunkat, és valóban örömteli, hogy nem hullott szét a társaság. Ha már széthullás: azt gondolom, hogy az alkoholizmus stációinál első helyen állnak a valóságshow sztárjai, utána következnek a tehetségkutatósok, a stand-uposok viszont egész jól tartják magukat ebben a küzdelemben.

– A Dumaszínház a Corvin-sétányon tényleg egy megvalósult álom, a hazai stand-up igazi fellegvára lehet. Mik a további tervek?
– A Mikroszkóp Színpadon és a Thália Színházban szeretnénk egy modernebb, kísérletezőbb jellegű színpadi kabarét csinálni. A Szomszédnéniknek egyébként van már hasonló típusú próbálkozása, a Szomszédnéni odaát van. Nekem nagyon tetszett, mindenkinek csak javasolni tudom.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.