Ha ez megtörténik, akkor nincs esély a túlélésre

Kovács András

2012. július 29., vasárnap 07:00

A héten úgy tűnik, eldőlt, hogy aki a választásokon részt akar venni, fel kell iratkoznia, valamint az is, hogy hány pont kellett az egyetemekre, főiskolákra való bejutáshoz. Szerdán távozott hazánkból a Nemzetközi Valutaalap tárgyalódelegációja, akik szeptemberben térhetnek vissza. Az MNO heti belpolitikai összefoglalója.

A tavaly megkötött egyezség végrehajtásáról tárgyalt a miniszterelnök hétfőn az Országos Roma Önkormányzat elnökével. Orbán Viktor azt mondta: megállapodott Farkas Flóriánnal arról, hogy a kabinet egy 3-4 fős bizottságot hoz létre, hogy negyedévente értékeljék a romáknak szóló programok megvalósulását. Az MSZP a Fidesz egyik legnagyobb csalásának tartja a magyarországi cigányság felzárkóztatásának ígéretét.

Orbánnal és a nemzeti bank monetáris tanácsának tagjaival is egyeztetett kedden a Nemzetközi Valutaalap napok óta Budapesten tárgyaló küldöttsége. A megbeszélések részleteit ezúttal sem hozták nyilvánosságra. Simor András jegybankelnök ismét a mielőbbi hitelmegállapodás fontosságát hangsúlyozta a monetáris tanács kamatdöntő ülése után.

Visszatérnek a fiatalok

A miniszterelnök arra számít, hogy öt-hat év múlva nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik külföldre mentek például pénzt keresni vagy pusztán kalandvágyból. Orbán ezt a Fidelitas vezetőivel és tagjaival folytatott keddi megbeszélésen mondta, a múlt héten kezdődött konzultációsorozata újabb állomásán. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: ellensége a tandíjnak, és létre kell hozni egy megfelelő finanszírozási rendszert.

Nyilvánosságra hozták kedden az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A tavalyihoz hasonlóan idén is a Budapesti Corvinus Egyetemen, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, valamint az ELTE jogi képzésén kellett a legtöbb pont a bekerüléshez.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szükség van béremelésre

Szeptemberben tér vissza Magyarországra az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap delegációja – mondta szerdán a miniszterelnök. Orbán hozzátette: a pénzügyi tranzakciós illetékről eltérő a kormány és az IMF véleménye. A kormányfő kérdésre válaszolva közölte: azt várják, hogy a nemzetközi szervezetek jelöljék meg azokat a pontokat, amelyekben szerintük változtatni kell a magyar gazdaságpolitikán. Hozzátette: a felvetésekre a kabinet szeptemberben válaszol.

A kormánnyal együttműködő szakszervezetek vezetőivel tárgyalt szerdán a miniszterelnök. Orbán hangsúlyozta: a találkozón egyetértettek az érdek-képviseleti vezetőkkel abban, hogy még az idén szükség van béremelésekre, továbbá gyakorlatorientált szakképzést kell kialakítani, végre kell hajtani a munkahelyvédelmi akciótervet, meg kell őrizni a nyugdíjak értékét, és helyes döntés volt befagyasztani a rezsiköltségeket.

A párbeszéd folytatódik

Rövid távon kulcsfontosságúnak nevezte a magyar makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartását a Nemzetközi Valutaalap. David Hawley, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese csütörtökön konstruktívnak nevezte a magyarországi tárgyalásokat, és azt is hangsúlyozta, hogy a párbeszéd folytatódik. Az Európai Bizottság üdvözölte, hogy a magyar kormány elkötelezett a további pénzügyi konszolidáció iránt.

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: ősz végére állapodhat meg Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Varga Mihály kemény tárgyalássorozatnak nevezte az eddigi megbeszéléseket, de úgy vélte: a fő irányokban egyetértés van a felek között. Emlékeztetett: a vitatott témák között szerepel a jövő évi makropálya megalapozottsága, a közszféra aránya a foglalkoztatásban és a tranzakciós illeték kiterjesztése a jegybankra. Az MSZP továbbra is úgy véli: a kormány rosszul kezeli a gazdasági válságot.

A közeledő választások ellenére sem szabad hitelből béreket emelni – ismételte meg csütörtökön a kormányfő. Orbán, aki kéthetes konzultációsorozatának zárásaként a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kibővített elnökségi ülésén vett részt, azt mondta: ha az államadósság eléri a 90 százalékos szintet, akkor szinte esélye sincs az országnak a túlélésre. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy meg kell állapodni a Nemzetközi Valutalappal, de csak akkor, ha az IMF nem szab olyan feltételeket, amelyek kárt okoznak.

A rendezvényen Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke jó irányba tett lépéseknek nevezte a foglalkoztatást segítő adócsökkentéseket, különösen a munkahelyvédelmi akciótervet. Az MSZP szerint a miniszterelnök a valódi munkahelyteremtés helyett továbbra is kirakat konzultációkkal akarja fenntartani a kormányzóképesség látszatát.

Feliratkozás

Orbán pénteken az MR1-Kossuth rádió 180 perc című műsorában bejelentette: bevezetik az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál, erről szeptemberben dönt a parlament. A kormányfő közölte: Magyarországon eddig az állam választói névjegyzéket állított össze és saját adatbázisából indult ki, ezt most megfordítják, így aki a választásokon részt akar venni, annak fel kell iratkoznia, és ha ezt megteszi, akkor a jelöltállítás első pillatanától kezdve minden információt, ajánlástevési lehetőséget megkap. A nagy vita inkább azon van, hogy azok esetében, akik feliratkoztak, kötelezővé tegyék-e a részvételt – mondta.

Pénteki hatállyal lemondott a Jobbikban betöltött tisztségeiről Szegedi Csanád, és a jövőben kizárólag európai parlamenti képviselőként folytatja munkáját. Az ellenzéki politikus közleményében úgy fogalmazott: a személye és rajta keresztül a Jobbik ellen elkövetett rágalomhadjárat miatt döntött így.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.