„Ha idegeneket látnak, inkább hívjanak rendőrt”

Kuslits Szonja

Kuslits Szonja

2017. november 14., kedd 10:10, frissítve: kedd 18:46

A kormány migránsokkal szembeni agresszív politikája és a félelemkeltés egészen új típusú problémákat gerjeszt; úgy tűnik, most már mindenkire ferde szemmel néznek az emberek, aki egy kicsit is eltér a megszokottól. Ez derült ki abból a szombaton nyilvánosságra hozott esetből, amely szerint három, fogyatékosotthonba önkénteskedni érkező Srí Lanka-i egyetemistára hívtak rendőrt a Pest megyei Perbálon, mert migránsnak nézték őket.

– Fő a biztonság, ha idegeneket látnak, inkább hívják ki a rendőröket – vélekedett egy fiatal édesanya, aki gyermekével sétált nem messze a lakóotthontól. Egy másik járókelő, szintén fiatal és jól szituált anyuka már egészen más véleményen volt. Mint mondta, egyáltalán nem bánja, hogy külföldi önkéntesek érkeztek a településre, hiszen nem zavarják a lakókat, még nem is találkoztak velük. A médiából értesültek arról, hogy mi történt. Az eset kapcsán megjegyezte: óriási a bizalmatlanság az emberekben, mindenki fenntartásokkal kezeli az idegeneket.

Pedig ahogy arról szombaton az ENSZ több szervezetével együttműködő ifjúsági civil szervezet, az AIESEC hazai tagszervezete tájékoztatott: a fiatalok a Tovább Élni Egyesület lakóotthonába érkeztek segíteni. Vízummal, legálisan tartózkodnak itt, és mindannyian diákok. Hat hétig maradnak az országban, így a történtek után jelezték azt is, hogy gyakran lesznek láthatók a településen. Kérték, fogadják őket szeretettel.

A kialakult helyzetre a plébánián épp gyerekekkel foglalkozó Kuti Mária nagyon indulatosan reagált, mint mondta: ez az egész csak „fel lett fújva”, és egyáltalán nem migránsellenes a település. Eddig nem volt ilyen jellegű probléma. Sokan önkénteskednek a lakóotthonban, és a dolgozók is szinte minimális fizetésért dolgoznak. Kiemelte: függetlenül attól, hogy ki mit gondol a kormány politikájáról, amikor szükség volt rá, mindenki segítette az arra járó menedékkérőket, vittek élelmet nekik, vagy amit csak tudtak. Egyesek szerint a kissé túlbuzgó polgárőr lehetett, aki hívta a rendőröket, de mint mondták, puszta jó szándék vezette, ő önként, ingyen segít mindenkinek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szerettünk volna beszélni az otthonban önkénteskedő egyetemistákkal is, ám valószínűleg megszeppentek a kialakult botrány miatt, mert egyikük sem akart szóba állni a sajtóval. Sikerült azonban elcsípni az otthon vezetőjét, Szász Gizellát, aki épp a hétvégén otthon tartózkodó fogyatékos lakókat hozta vissza autójával az intézménybe.

Azért, hogy a lakókat ne zavarjuk meg, odakint, a metsző, jeges szélben beszélt hosszan arról, milyen sokat jelent nekik az önkéntesek munkája. – Hat-nyolc éve járnak ide külföldiek segíteni, évente 3–6 ember érkezik más országokból, de a hazai középiskolák, egyetemek fiataljai is sokat segítenek. Úgy gondolom, a kormány plakátkampányának következménye a most kialakult feszült helyzet. Ugyanis évek óta érkeznek önkéntesek hozzánk, voltak törökök, görögök, de soha nem volt ilyen jellegű probléma, mint ez a mostani – mondta Szász Gizella.

Azt is elmesélte, hogy lakók nagy része egyáltalán nem beszél semmilyen nyelven, így a külföldiekkel sincsenek nyelvi problémák, ők is tisztában vannak azzal, hogy sérült emberek közé jönnek.

Az otthont egyébként szülők alapították, civil szervezetként működnek immár huszonegy éve. Várólistájuk pedig döbbenetesen hosszú, nem kevesebb mint hat-nyolc év. Akik bekerülnek, többnyire életük végéig itt maradnak. Jelenleg 27 halmozottan sérült ember lakik az egyik épületben. Ők középsúlyos és súlyos értelmi, látás-, mozgás-, hallássérültek, epilepsziások vagy autisták. Az otthonban azonban megteremtik a számukra megfelelő körülményeket. Rajtuk kívül 12 enyhe és középsúlyos értelmi sérült felnőtt van a lakók között. Ők adott esetben segítenek a kisebb munkákat elvégezni, fajátékot, rongyszőnyeget készítenek, gyöngyöt fűznek.

A vezető szerint színt visz a hétköznapokba, ha külföldi önkéntesek érkeznek, akik segítenek a lakóknak: sétálni, kirándulni, és kiveszik a részüket a mosogatásból és az udvar takarításából is.

Korábban Őcsényben váltott ki össznépi ellenállást egy panziós esete, aki rövid időre menekült gyerekeket szeretett volna vendégül látni. Az ügy miatt lemondott a polgármester is. Nem sokkal később pedig már arról érkeztek a hírek, hogy Kömlőn migránsnak nézték a mindenszentek alkalmából a faluba látogatókat, akik között voltak helyiek is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.14.

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.