Ha nem lép a Fidesz, gyerekek százait szakíthatják el szüleiktől

,

2018. február 15., csütörtök 19:10, frissítve: péntek 12:29

„Próbálom tartani magam, hogy a kislányom ebből az egészből semmit se vegyen észre” – mondja könnyeivel küszködve Lázár Terézia, aki asztmás gyermekével a kőbányai Bihari utcában él egy egyszobás szociális bérlakásban. Nemrég a X. kerületi önkormányzat életveszélyesnek találta a tömbházat, ezért cserelakást ajánlott fel számukra. Ám a Szállás utcai új otthon az édesanya és a szakértők szerint is lakhatatlan.

A család helyzete azután vált kilátástalanná, hogy nem fogadták el a kőbányai önkormányzat ajánlatát. Így pár hónap múlva kilakoltathatják őket, de nincs hová menniük. Ezzel együtt a gyámhatóság a gyermekét is elszakíthatja Teréziától.

Ám nem csak ők vannak nehéz helyzetben. Az elmúlt évben 3636 kilakoltatás történt, április elején ráadásul lejár a moratórium, azaz a bajba került családok mehetnek az utcára, a gyermekek pedig állami gondozásba kerülhetnek.

Épp ezért, a gyermekes családok kilakoltatásának megakadályozása érdekében nyújtott be törvénymódosító javaslatot az LMP az Együtt és a Párbeszéd képviselőivel, A Város Mindenkié csoport kezdeményezésére. Egyelőre azonban kétséges, hogy a Ház még a választás előtt megtárgyalja-e. A kormánypártok ugyanis hétfőig döntenek az előterjesztés támogatásáról.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.