Ha nem lép a Fidesz, gyerekek százait szakíthatják el szüleiktől

,

2018. február 15., csütörtök 19:10, frissítve: péntek 12:29

„Próbálom tartani magam, hogy a kislányom ebből az egészből semmit se vegyen észre” – mondja könnyeivel küszködve Lázár Terézia, aki asztmás gyermekével a kőbányai Bihari utcában él egy egyszobás szociális bérlakásban. Nemrég a X. kerületi önkormányzat életveszélyesnek találta a tömbházat, ezért cserelakást ajánlott fel számukra. Ám a Szállás utcai új otthon az édesanya és a szakértők szerint is lakhatatlan.

A család helyzete azután vált kilátástalanná, hogy nem fogadták el a kőbányai önkormányzat ajánlatát. Így pár hónap múlva kilakoltathatják őket, de nincs hová menniük. Ezzel együtt a gyámhatóság a gyermekét is elszakíthatja Teréziától.

Ám nem csak ők vannak nehéz helyzetben. Az elmúlt évben 3636 kilakoltatás történt, április elején ráadásul lejár a moratórium, azaz a bajba került családok mehetnek az utcára, a gyermekek pedig állami gondozásba kerülhetnek.

Épp ezért, a gyermekes családok kilakoltatásának megakadályozása érdekében nyújtott be törvénymódosító javaslatot az LMP az Együtt és a Párbeszéd képviselőivel, A Város Mindenkié csoport kezdeményezésére. Egyelőre azonban kétséges, hogy a Ház még a választás előtt megtárgyalja-e. A kormánypártok ugyanis hétfőig döntenek az előterjesztés támogatásáról.

A szerkesztő ajánlja

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.