Ha politikáról van szó, a magyar nők a fasorban sincsenek

2015. május 4., hétfő 18:11, frissítve: kedd 10:27

Magyarország a női miniszterek arányát tekintve 2015-ben 0 százalékkal az utolsó helyen végzett. A parlamentben csak kicsit jobb a helyzet. Nemzetközi szinten lassú, de stabil növekedés figyelhető meg.

Az Interparlamentáris Unió minden évben felmérést készít arról, hogy milyen arányban és mely pozícióban szerepelnek nők az egyes országok parlamentjeiben. A márciusban közzétett adatokból (melyet egy térképen is részletesen ábrázoltak) kiderül: regionális és nemzetközi szinten is óriási különbségek figyelhetők meg.

Lassú, nehézkes növekedés

Bár a női miniszterek száma 2014. január 1. óta 670-ről 715-re emelkedett, ez még mindig csak 17,7 százalékos növekedést jelent, a 2005-ös eredményekhez viszonyítva pedig csupán 3,5 százalékot javult a helyzet.

Az Interparlamentáris Unió elnöke, Saber Chowdhury úgy véli, ezek az adatok talán majd felhívják a figyelmet arra, hogy ideje lépéseket tenni a változás felé, ösztönözni az előrehaladást.

Regionális szinten továbbra is az amerikai kontinensen a legmagasabb a női miniszterek aránya 22,4 százalékkal, míg Európa a második, Afrika pedig a harmadik helyen áll. Bár Amerikában és Afrikában az idén enyhe visszaesés történt, az európai, az arab, az ázsiai és a csendes-óceáni régió az eddigi legjobb eredményét érte el.

A női miniszterek leginkább szociális ügyekkel, oktatással, családpolitikával és a női jogokkal foglalkoznak, a külügy és a környezetvédelem területén javulás tapasztalható, míg a női pénzügyminiszterekből és belügyminiszterekből egyre kevesebb van.

Az utolsók közt Magyarország

Most térjünk át a hazai viszonyokra. Magyarországnak a női miniszterek arányát tekintve sikerült 0 százalékos eredménnyel az utolsó nyolc ország közt végezni, közvetlenül Pakisztán, Szaúd-Arábia, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Tonga, Vanuatu és a Brunei Szultanátus mellett.

Az éllovas egyébként – 62,5 százalékos eredménnyel – Finnország, utána a Zöld-foki Köztársaság (52,9 százalék) és Svédország (52,2 százalék) következik, majd a negyedik helyen megosztva Franciaország és Liechtenstein végzett 50-50 százalékkal. A tavalyi évhez képest Peruban, Malawiban, Belgiumban, Paraguayban és Dániában 2-6 női miniszterrel kevesebb van a kormányban.

Nők a parlamentben

A nők parlamenti arányát tekintve már jóval „előkelőbb” helyet tudhatunk magunkénak, a 113. helyen végeztünk a 138-ból, 10,1 százalékos eredménnyel.

Fotó: MN-grafika

 

Megkezdte a munkát az első női püspök

Beiktatta tisztségébe első női püspökét hétfőn az anglikán egyház. A ceremóniát megzavarta egy lelkész, aki tiltakozott a döntés ellen.

 

A 48 esztendős Libby Lane püspöki rangra emelését decemberben jelentették be, egy hónappal azután, hogy az anglikán egyház legfőbb szabályalkotó testülete, az általános szinódus jóváhagyta a női püspökök szolgálatának engedélyezését célzó reformcsomagot.

Szükség van női vezetőkre

A politikai életben több akadálya van a nemek közti egyenlőség felé történő haladásnak, mint bármely más területen. Ugyanakkor a szakemberek többnyire egyetértenek abban, hogy szükség van női vezetőkre. Egyes nézetek szerint ha kevés nő kap szerepet a politika világában, nem érvényesülnek bizonyos – társadalmilag inkább nőiesnek gondolt – tulajdonságok, mivel a nők empatikusabbak, könnyebben fogadják el más emberek nézőpontját, etikusabbak, kevesebb kockázatot vállalnak és ritkábban vesznek részt illegális tevékenységekben.

A haladás jelképe?

Egyes országokban még csak egy nagyon lassú haladás figyelhető meg a nők politikai, gazdasági és közéleti támogatottságával kapcsolatban. Azonban Libériától kezdve Chilén, Dánián át Brazíliáig találhatunk példát arra, hogy nők váltak politikai vezetőkké. Angela Merkel német kancellárként, Janet Yellen pedig az amerikai jegybank elnökeként bővíti a kört, Christine Lagarde pedig az első nő, akit a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójává választottak. A The Telegraph szerint Hillary Clinton – megválasztása esetén – nem egyszerűen beállna a női vezetők sorába, hanem a haladás egészen egyedülálló jelképévé is válna. Azonban arról, hogy Clinton elnöksége a jövőben pontosan milyen eredményeket hozna, megoszlanak a vélemények.

Fotó: Andrew Burton / Europress/AFP

A USA Today felhívta a figyelmet arra, hogy a női választókat tudatosan megcélozza Hillary Clinton kampánya: az egykori külügyminiszter beszédeiben kiemelten foglalkozik a nemi egyenlőséggel és egyéb női kérdésekkel. Különös mozgósító ereje van annak, hogy ő lehet az Egyesült Államok első női elnöke.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.