Hadházy Ákos: Perrel fenyegette Schiffer és Sallai azokat, akik visszalépnek

MN

2018. április 9., hétfő 13:18, frissítve: hétfő 13:53

A Fidesz megkörnyékezett ellenzéki politikusokat, nem lehet véletlen, hogy többen is úgy politizáltak, mintha a kormánypárt diktálta volna – mondta az LMP lemondott társelnöke. Hadházy Ákos szerint át kell gondolnia, milyen formában érdemes folytatni a politizálást, de abban biztos, hogy a kormányoldal nem fog tőle megszabadulni.

A politikus a 24.hu-nak adott interjújában arról is beszélt: visszalépni csak az egyéni képviselő tud, nincs olyan, hogy a párt megmondja. „Ráadásul Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek. Ez persze nyilvánvalóan képtelenség, és az elnökség nagy többséggel le is szavazta ennek lehetőségét. Azonban sok jelöltünk mégis tartott attól, hogy mi van, ha Schiffer betartja az ígéretét” – fogalmazott.

„Az LMP társelnöki posztjáról való lemondásom egyik oka azon túl, hogy felelős vezetőnek felelősséget kell vállalnia az eredményekért, hogy nem tudtam meggyőzni sem a saját pártomban mindenkit, sem a többi ellenzéki pártot, hogy az a méreg, amit a Fidesz évek óta csepegtetett a társadalomba és a politikai ellenfeleibe, az halálos is lehet. Ez a halálos méreg a gyűlölet mérge. A választók jól érzékelték, hogy az ellenzéki pártok tagságának egy része jobban utálja a másik pártot, mint a kormányt. Ehhez persze kellettek azok a politikusok, akik a pártok tagságát heccelték” – tette hozzá.

Hadházy mindemellett az interjú során azt mondta:

  • bízik abban, hogy a kétharmad nem válik valósággá, mert például a budakeszi körzetben a külföldről beérkező szavazatok megfordítják az állást, és így végül az LMP társelnöke, Szél Bernadett diadalmaskodik,
  • szerinte az ellenzék nem tudta elhitetni a közvéleménnyel, hogy meg akarja újítani az országot,
  • az együttműködéseknek akkor lett volna igazi értelme, hogy ha nagyon széles körű lett volna, a Jobbik azonban sem itt, sem az országban máshol nem lépett hátra,
  • egyelőre a képviselői mandátumról nem mondott le, de több dolgot át kell gondolnia,
  • és nem volt tisztességes a választás, nem volt egyenrangú a küzdelem, több százezer külföldön levő, ott munkát vállaló magyar ember csak nagyon megnehezített körülmények között szavazhatott, amíg a határon túliak kényelmesen tehették ezt.

Hadházy kitért arra is: tud olyan esetekről, amikor pénzt kínáltak kormányoldalról ellenzéki politikusnak, hogy utóbbi ne lépjen vissza, és így gyengítse a kormányváltás esélyét. Arra a kérdésre, hogy az LMP-n belül volt vagy van-e valaki, akit megvásárolt a kormányoldal, úgy felelt: reméli, hogy nem. „De mind az LMP-ben, mind a többi ellenzéki párban is úgy politizálnak többen, mintha a Fidesz diktálta volna nekik. Az például nem nagyon történhetett másképp, mint fideszes megrendelésre, hogy Harangozó Tamás, az egyik legaktívabb és legszorgalmasabb jelölt csak a 16. lett az MSZP-listán” – jelentette ki.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Schiffer András rajtunk keresztül üzent Hadházynak:

A választással kapcsolatos eseményeket, reakciókat továbbra is folyamatosan követjük, percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.