Hadházy Ákos: Zsarolhatók lehettek a Debreceni Egyetem oktatói

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

2017. november 9., csütörtök 13:58, frissítve: csütörtök 16:47

Az LMP-s politikus szerint „áltudományos katyvaszokat” írtak uniós pénzen, ami összefügghet Putyin kitüntetésével.

A kormány által zsarolhatóvá válhatott a Debreceni Egyetem vezetése és oktatói gárdája, ami Vlagyimir Putyin orosz elnök egyetemi díszpolgári kitüntetéséhez vezethetett – véli Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. A feltételezését alátámasztandó, a csütörtöki korrupcióinfón bemutatott számos olyan megkérdőjelezhető tartalmú tanulmányt, amely az Európai Unió támogatásából valósult meg, és amely miatt szerinte támadhatók az egyetem oktatói és vezetése. Hadházy jelezte, hogy a kérdéses projektek közzététele kapcsán az egyetem nem tett eleget törvényi kötelezettségének, csak az LMP megkeresését követően tette közzé a kapcsolódó szerződéseket a weboldalán.

A politikus „áltudományos katyvasznak nevezte” Belinszky Katalin, a Debreceni Egyetem kisvárdai intézményének igazgatója 19 millió forintos támogatással megvalósult projektjét. Az igazgató saját cégén keresztül készített egy tíz részből álló tanulmányt az egyetem számára, amelynek címe: A helyi tudásgazdaság kihívásaira reflektáló kutatási programok kialakítására Kisvárda térségében. Az anyagban egyes oldalak többször is előfordulnak másolatként, de akadnak benne aerobikgyakorlatokra vonatkozó tanácsok, ezenkívül kiderül, hogy a „legtöbbször strandröplabdapályák tartoznak a szállodákhoz, de ajánlott lenne minőségi gasztronómiára is törekedni”. Kiemelte a projektből a „Hagyományos magyar élelmiszer terápiás kezelésének validálása Kisvárda térségében” kutatást, amelynek pont az az oldala üres, amelyen elvileg megismerhetők lennének a kutatás részletei.

Egy olyan 22 millió forintért készült mobilapplikációt is találtak az LMP munkatársai, amelyben az egyetemi polgárok által elérhető tananyagok egyébként teljes egészében megtalálhatók egy másik, korábban lezárult, 650 millió forintos támogatásból megvalósuló egyetemi projekt weboldalán.

Két tankönyv is készült teljesen azonos témában, az egyik „Sportközgazdaságtan”, a másik „Sportökonómia” címmel. Előbbi ráadásul Dénes Ferenc korábban megjelent írásait tartalmazza, vagyis az egyszeri munkát kétszer fizették ki Hadházy szerint.

Hadházy Ákos felvetette, hogy akik az általuk bemutatott, megkérdőjelezhető tanulmányokat készítették, és ezért kifizették őket, vélhetőleg nem tiltakoztak az ellen, hogy Vlagyimir Putyint is kitüntesse augusztusban az egyetem. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kérdésünkre, hogy mégis milyen kapcsolatot lát a politikus a kettő között, Hadházy kifejtette, hogy ha az általa említett kifizetési gyakorlat létrejöhetett, akkor az a szenátusi tagokra is kiterjedhet, akik megszavazták Putyin kitüntetését. E kifizetésekhez „nyilvánvalóan kellett az egyetem vezetése” – mondta a politikus.

„Ez azt jelenti, hogy a kormány által zsarolhatók az oktatók” – hangsúlyozta Hadházy. Hozzátette, ha a magyar kormány megkéri őket, hogy szavazzák meg Putyin kitüntetését, akkor nehezebben mond nemet egy olyan tanári kar, ahol ilyen összegeket fizetnek ki.

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.