Hadházy: Százmilliókat bukott Hódmezővásárhely

MN

2018. február 23., péntek 08:28, frissítve: péntek 09:32

Százmilliókat takaríthatott volna meg Hódmezővásárhely, ha közvetlenül a gyártótól vásárol kukákat és kukásautókat – jelentette ki Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szokásos csütörtöki korrupcióinfóján. A Hír TV tudósításában Hadházy arról beszélt, hogy a város 1,3 milliárd forintért vásárolt szelektívhulladék-gyűjtőket és kukásautókat még 2015-ben, a közbeszerzésen a nyertes cég pedig 300 millió forintot keresett.

– Egy évvel azelőtt, hogy a kukákat megvásárolták volna, megalakítottak egy bt.-t, ebből a bt.-ből egy kft.-t. Ennek a kft.-nek korábban szinte nulla forint volt a bevétele, majd egyik pillanatról a másikra 1,3 milliárd forintos megrendelést kapott a várostól – úgy, hogy korábban soha egyetlenegy kukát vagy kukásautót nem adott el. És végül ezt a céget egyetlenegy ajánlatból választották ki. Volt más ajánlattevő, annál is lehet összefüggéseket találni, de azt kizárták, és végül ez az egyetlenegy ajánlat maradt. Ugyanígy történt Tiborcz Istvánéknál is – fogalmazott az LMP társelnöke.

– Hódmezővásárhelyen százmilliós közbeszerzéseket nyernek olyan cégek, amelyek négy-öt bejelentett dolgozót foglalkoztatnak​, telephelyük pedig azonos – közölte Hadházy.

Az elmúlt hét év hódmezővásárhelyi közbeszerzéseit Horváth András is átnézte. Ő volt az az adóellenőr, aki azt állította néhány éve, hogy az igazán nagy adócsalókat az állam futni hagyja.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szerinte a tág értelemben vett építőipari közbeszerzéseknek 80-90 százaléka egyetlenegy érdekeltségnek a kezében van, az ilyen közbeszerzési rendszer pedig a korrupció melegágya.

Márki-Zay Péter független polgármesterjelölt leszögezte: az adófizetők pénzéről a hódmezővásárhelyi közbeszerzéseken tisztességes versenyben kellene dönteni.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.