Hagyó elfáradt, de folytatta a felolvasást

NT

2012. szeptember 11., kedd 15:14, frissítve: kedd 16:03

Hagyó Miklós már a 33. oldalnál járt vallomása felolvasásában, amikor elfáradt és szünetet kért. A volt főpolgármester-helyettes értetlenül áll az ellene folyó eljárás előtt, és állítja: politikai és gazdasági tevékenységei során is törvényesen járt el. A vádirat szerint a Hagyó által vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak.

Mintegy hat órán át beszélt hosszabb-rövidebb szünetekkel Hagyó Miklós a Kecskeméti Törvényszéken – jelentette a Hír Televízió helyszíni tudósítója. Az egykori szocialista politikus több alkalommal is hangsúlyozta, senkinek nem adott rá utasítást, hogy a közlekedési vállalat számára hátrányos üzleteket kössön. A közel száz oldalas vallomásában kitért arra is, hogy nem akkor tett szert a vagyonára, amikor főpolgármester-helyettes volt. Hagyó a tárgyalás szünetében és utána sem szólalt meg az ügyben, a Hír TV azon kérdésére, hogy mennyi pénz volt a „Nokiás-dobozban” ügyvédje csak annyit közölt, nem volt olyan.

A volt politikus a Kecskeméti Törvényszéken azt közölte, hogy a bűncselekményt, amellyel vádolják, nem követte el, nem tartja magát bűnösnek. Hagyó Miklós ezután – kijelentve, hogy kérdésekre nem válaszol a tárgyalás e szakaszában – elkezdte felolvasni írásos vallomását. Elmondta, mielőtt politikusi pályára lépett, jelentős magánvagyonra tett szert sikeres vállalkozásai révén. Így – városüzemeltetési és vagyongazdálkodási – főpolgármester-helyettesi megbízatása, 2006. december 14-e után sem az anyagi haszonszerzés motiválta politikai szerepvállalását. A gazdasági életben és politikai tevékenysége során mindig törvényesen járt el, ezért értetlenül áll az ellene folyó eljárás előtt – hangsúlyozta. Kitért arra, hogy az MSZP-be 1998-ban lépett be, mert Horn Gyula miniszterelnök komoly hatással volt rá. 2006-tól 2010-ig országgyűlési és fővárosi önkormányzati képviselő volt.

Hagyó Miklós felolvassa írásos vallomását
Hagyó Miklós felolvassa írásos vallomását
Fotó: Kocsis Zoltán / Magyar Nemzet
A Központi Nyomozó Főügyészség folytatólagosan bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt vádolta meg Hagyó Miklóst és társait. A vádirat szerint az általa vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. A Hagyó és 14 társával szembeni per június 13-án kezdődött.

Hagyó feljelentést tett a negyedrendű vádlott ellen

Hagyó Miklós utalt arra, hogy a vele kapcsolatban valótlanul nyilatkozó emberekkel szemben jogi úton lépett fel. Balogh Zsolt, a per negyedrendű vádlottja, a BKV volt megbízott vezérigazgatója ellen is feljelentést tett rágalmazás vétsége miatt, mert valótlan és becsületének csorbítására alkalmas állításokat fogalmazott meg több médiumban. Elmondta, hogy azt az eljárást a jelenlegi eljárás befejezéséig felfüggesztette a bíróság.

Hagyó Miklós a 33 oldal után elfáradt és szünetet kért
Hagyó Miklós a Kecskeméti Törvényszéken
Fotó: Kocsis Zoltán / Magyar Nemzet

Kiemelte, hogy a közszolgáltató cégekkel kapcsolatos eljárásban mindig a hivatali rend szerint járt el, a cégek operatív kérdéseivel kapcsolatos ügyekben soha nem fogalmazott meg semmilyen kérést. „Minden esetben betartottam a hatályos jogszabályokat, soha egyetlen vezetőt sem utasítottam” – tette hozzá. Vallomásában részletesen beszámolt főpolgármester-helyettesként végzett tevékenységéről, a fővárost érintő fejlesztésekről, amelyekben – mint mondta – meghatározó részt vállalt.

A Hagyó-ügy – az mno.hu cikkei a témában:

„Nokia-dobozban adtam át a pénzt Hagyónak” – interjú Balogh Zsolttal

Hagyó felemelkedése és bukása

• „És Demszky Gábornak is voltak elképesztő kérései” – interjú Antal Attilával

• „Nyakó és felesége buszokat kért kölcsön” – beszélgetés Regőczi Miklóssal

• „Halálfélelmem van tőled, Miklós” – mondta a rendőrségi jegyzőkönyv szerint Balogh Zsolt

Demszky kellett hozzá

A BKV Zrt.-vel kapcsolatban kiemelte: ez nem csupán egy a 20 fővárosi közcég közül, mert csaknem 13 ezer munkavállalója van. Emlékeztetett arra, hogy a BKV-nak 70 milliárd forint adóssága volt, amikor ő főpolgármester-helyettes lett. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessel együtt kapták feladatul a fővárosi közszolgáltató cég rendbetételét, s az szerinte sikeres volt, mert a költségcsökkentés és a reorganizáció hatására 11,5 milliárd forinttal csökkent a cég adóssága. Vallomása szerint Demszky Gábor hozzájárulása nélkül egyetlen cégvezetőt sem lehetett kinevezni, a munkáltatói jogokat pedig az igazgatóság gyakorolta az egymást követő vezérigazgatók felett.

Hagyó Miklós a 33 oldal után elfáradt és szünetet kért
Hagyó Miklós 33 oldal után elfáradt és szünetet kért
Fotó: Kocsis Zoltán / Magyar Nemzet

Elfáradt a volt szocialista

Hagyó Miklós utalt arra, hogy bár Balogh Zsolt több helyen az ellenkezőjét állította, neki semmilyen köze nem volt a vezérigazgató-helyettesek kinevezéséhez. „Munkánkat csak pozitívan lehet értékelni; soha nem adtam utasítást a BKV vezető tisztségviselőinek, senkit nem utasítottam” – fogalmazott. A volt szocialista politikus ezután fáradtságra hivatkozva szünetet kért, és Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdésére elmondta, hogy eddig 33 oldalt olvasott fel az 58 oldalas vallomásából. A tárgyalás délután folytatódik.

Fotó: Kocsis Zoltán / Magyar Nemzet

Forrás: MTI,MNO ,Hír Tv

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.