Hagyó reagált: Méltatlan lenne Demszky szavaira reagálnom

„Én az idővel, és az igazsággal is szembe tudok nézni”

MNO,

2010. január 29., péntek 18:40

Hagyó Miklós (MSZP) az elmúlt három év tükrében méltatlannak tartaná Demszky Gáborral (SZDSZ) való kapcsolatához, ha érdemben reagálnia kellene a főpolgármester pénteki, bíráló nyilatkozatára.

• Demszky nekiment Hagyónak és kézi vezérlést emleget
„A mostani országgyűlési képviselőválasztásnak a tétje sokkal nagyobb annál, hogy a kampányidőszakban személyes vitákkal, üzengetéssel terheljük” – fogalmazott Hagyó Miklós a távirati irodához pénteken eljuttatott közleményében. A korábbi főpolgármester-helyettes arra reagált, hogy Demszky Gábor pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt: többször figyelmeztette Hagyó Miklóst, miszerint nem helyes a BKV-nál a kézi vezérlés, és hogy rosszul értelmezi városvezetői szerepét. Hagyó Miklós azt írta: „Egy régi mondás úgy tartja: az idő és az igazság jó barátok, azaz előbb utóbb minden kiderül. Én az idővel, és az igazsággal is szembe tudok nézni”. Arra is kitért: az elmúlt három évben Demszky Gáborral „vállt-vállvetve dolgoztak a városért”.

Ennek köszönhető többek között, hogy ma a fővárosban, a távfűtéses lakásokban élőknek közel 30 százalékkal kevesebbet kell fizetniük, több mint 30 uniós projekt indult el a fővárosban, több mint 190 milliárd forintnyi támogatást sikerült a 4-es metró beruházásra elnyerniük az Európai Uniótól, kiszorították tehergépjárműveket a fővárosból. Természetesen ezek az eredmények a fővárosi cégeknél dolgozó több mint 25 ezer munkavállaló és a hivatalban dolgozó kollégák becsületes munkája nélkül nem valósulhattak volna meg - tette hozzá. Hagyó Miklós azt írta, a főpolgármester az elmúlt években több alkalommal jutalommal köszönte meg munkáját.

Demszky Gábor pénteken újságíróknak arról is beszélt, hogy korábban többször is kifogásolta Hagyó Miklósnak a BKV-nál alkalmazott kézi vezérlését. Ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy egy belső szabályzat világosan rögzíti, mit tehet, és mit nem egy főpolgármester-helyettes. Elmondta, többször is arra figyelmeztette Hagyó Miklóst, hogy egyes eljárásai, tettei „nem helyesek”, és hogy „rosszul értékeli a saját szerepét (...) a cégek felügyeletével kapcsolatban”. Demszky Gábor szerint Hagyó Miklós politikai felelőssége megállapítható. Arra mutatott rá, hogy ezt ő már akkor is kifejezte, amikor elvonta a BKV felügyeletével kapcsolatos jogait. Hozzátette: ez akkor óriási vitát váltott ki, és ez után következett a „főpolgármester-helyettesi sztrájk”, amikor a két szocialista helyettese (a másik Horváth Csaba) néhány napra visszaadta valamennyi hatáskörét. A főpolgármester szerint a BKV-nál „bűncselekmény-sorozat történt”, ám ennek egyelőre csak egyes részletei ismertek.

Kérdésekre Demszky Gábor egy példát is mondott a kézi vezérlési gyakorlatra, amiből kiderült, hogy (a rendőrség által nemrég gyanúsítottként meghallgatott) Horváth Éva Hagyó Miklós javaslatára került a BKV-hoz. Demszky Gábor elmondta, a fővárosi cégtől több panasz is érkezett hozzá arról, hogy Horváth Éva ott „nem egészen a sajtóreferensi feladatokat tölt be”. Később véletlenül találkoztak egy BKV-rendezvényen, ahol egy ideig együtt utaztak egy villamoson. Mint mondta, ott azt tapasztalta, hogy Horváth Éva „nem sajtóreferensként jár el, hanem rendezi a BKV ügyeit”. Elmondta, jelezte a BKV vezérigazgatójának és Hagyó Miklósnak is, hogy „tarthatatlan a hölgy ott” (a BKV-nál). Közölte, ezek után Hagyó Miklós azt jelentette neki, hogy Horváth Éva már nem dolgozik a BKV-nál.

Demszky Gábor szerint ugyanakkor Hagyó Miklós nem tájékoztatta arról, hogy Horváth Évát ezek után a saját stábjában alkalmazza, ahogy arról sem, hogy a nő továbbra is a BKV-nál dolgozik. A főpolgármester azt hangoztatta, nem tudott mindenről, amit Hagyó Miklós tett, ez, mint mondta, nem is lenne életszerű.

(mti)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.