HaHa – Soros a háttérből irányít, Bajnai a "beszélgetőtárs"

2013. február 11., hétfő 10:40, frissítve: hétfő 12:33

Radikális módszereket alkalmazó amerikai szakemberek készítik fel azt a Hallgatói Hálózatot (HaHa), amelynek aktivistái hétfőn a fővárosban és több vidéki nagyvárosban tartanak demonstrációt. A Magyar Nemzet leleplező cikke szerint a hálózat mozgolódásai nagyban köthetőek Soros György üzletember nevéhez, s annak ellenére, hogy nyíltan visszautasítják a politikai befolyást, Bajnai Gordonékkal is lepaktáltak.

A Magyar Nemzet írta meg elsőként a HaHa belső levelezésére hivatkozva, hogy az Egyesült Államokból érkezett közösségszervezők segítik a hálózat diákjait. A szakemberek a többi közt arra készítik fel a hallgatókat, miként gyakoroljanak hatékony nyomást a kormányra vagy hogyan szerveződjenek. Az amerikai oktatók a Civil Kollégium Alapítvány szervezésében érkeztek Magyarországra, azonban a háttérben Soros György magyar származású üzletemberhez vezetnek a szálak.

Bajnaiékkal is asztalhoz ültek a HaHa aktivistái

A leleplező cikkben nyilvánosságra került „amerikai segítséget” a szervezet korábban a Klubrádiónak adott nyilatkozatában elismerte, ugyanakkor megszólaló aktivistájuk akkor azt hangsúlyozta: a segítség elfogadása ellenére szó sincs politikai befolyásról. Ennek ellenére a Hír Televízió Célpont címmű műsora kiderítette, hogy a szélsőbalos gondolkodó radikális módszereit alkalmazó amerikai szakemberek által felkészített aktivisták igenis politikai megállapodás végett ültek asztalhoz a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014-gyel.

Ismert, egybecseng bizonyos felsőoktatási kérdésekben a Hallgatói Hálózat, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány, az MSZP és a Demokratikus Koalíció álláspontja. Egyik félnek sincs ellenére a tandíj, és mindannyian eltörölnék a röghöz kötésnek nevezett hallgatói szerződéseket.

Nem jelent röghöz kötést az alkotmányba emelés

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az értelmezési zavart mutatja, hogy a hallgatói szerződés lehetőségét a kabinet csak az alaptörvényben rögzítené, az nem jelent röghöz kötést. „Nem a röghöz kötést tesszük az alkotmányba, hanem ezt az alapelvet – mondta korábban Balog Zoltán. – Az ingyenes egyetemi tanulmányokért és az így megszerzett diplomáért azt kérjük azoktól, akik megszerezték ezt a diplomát, és ezzel értékes tudás birtokába jutottak, hogy aztán Magyarországon is hasznosítsák tudásukat, Magyarországnak a javára is. Ezt az alapelvet mindig vallottuk, mindig ragaszkodtunk hozzá, ebből nem is kívánunk engedni, ennek keretén belül szívesen beszélünk arról, hogy mi is legyen pontosan a formája. Tehát az, hogy milyen legyen pontosan a hallgatói szerződés, nincs benne az alkotmányban, és nem is lesz, arról, remélem, meg fogunk tudni állapodni – fogalmazott.

A HaHa hétfő délután Budapesten, Szegeden, Pécsett és Debrecenben tart demonstrációt „Égjen a város” mottóval a felsőoktatási átalakítások ellen.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.