Hajthatatlan a Fidesz, ha kilakoltatásról van szó

2018. március 21., szerda 17:18, frissítve: csütörtök 07:11

Üresen maradtak a kormánypárti képviselők székei a parlamentben, így nem lehetett megtartani az LMP, a Párbeszéd és az Együtt által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést. Az ellenzék azt szerette volna elérni, hogy még a választás előtt tárgyaljanak a gyermeket nevelő családok elhelyezés nélküli kilakoltatását megtiltó törvényjavaslatról. A javaslat az önkormányzatok kötelezettségévé tenné a fenyegetett gyermekesek elhelyezését. A törvénymódosítást A Város Mindenkié lakhatással foglalkozó civil csoport javaslatára nyújtották be a képviselők.

Ha nincs jelen a képviselők több mint fele, a parlament határozatképtelen. Így nem lehet megtartani a rendkívüli ülésnapot, csak napirend előtti felszólalásokra van lehetőség. A karzaton megjelent néhány kilakoltatásban érintett ember is.

 
Szél Bernadett az Országgyűlés rendkívüli ülésén a Parlamentben 2018. március 21-én
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje a sikertelen ülés után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a parlament állapotát mutatja, hogy azért nem lehetett megtartani az ülést, mert a fideszes képviselők nem jöttek be a munkahelyükre, nem akarták elmondani a véleményüket egy fontos kérdésről.

„A Fidesz-kormányzás elmúlt nyolc évében nem foglalkozott a magyar emberek többségével, csak a saját szavazótáborának összetartásával” – mondta a politikus, aki a kormány egyik legnagyobb bűnének tartja, hogy nem csökkentette érdemben vagy szüntette meg a lakhatási válságot, amely az albérletben élőket, a devizahiteleseket és az önkormányzati lakásokban élőket is érintheti. Megoldás szerinte van, csupán politikai akarat nem volt rá. Pártja 10 pontos programot állított össze a lakhatási válság kezelésére. 

Kovács Vera, A Város Mindenkié aktivistája szerint a megszokott kormánypárti taktika, hogy a Fidesz–KDNP képviselői nem vállalták fel a vitát a lakhatási kérdésekről. Pedig a probléma nagyságát jelzi, hogy az év végén született ombudsmani jelentésben az áll, hogy minden harmadik, szakellátásba kerülő gyermek anyagi okok miatt nem élhet a családjával – ilyenek lehetnek a nem megfelelő lakáskörülmények vagy akár a kilakoltatás is. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője elmondta: pártja is biztosítana szociális bérlakásprogramot és felfüggesztené a végrehajtási eljárásokat, amíg „igazságot tesznek” a devizahiteles ügyekben. 

Demeter Márta (LMP) képviselő szerint Kőbányán jelenleg is többeket fenyeget a kilakoltatás, nem csak a Bihari utcai önkormányzati bérházban, hanem más önkormányzati bérházakban is családok várják a kilakoltatásukat. 

Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője úgy látja, kezdetként legalább azokat a lakásokat be kellene vonni a lakhatási válság megoldására, amelyek már eleve rendelkezésére állnak az önkormányzatoknak. Az ő választókerületében, Csepelen az 1430 önkormányzati lakás tíz százaléka üresen áll, mert lakhatatlan állapotúak. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.